Skip to content

GESPOT: Ospelse PMD-zak in puin door scooterrijders

Redactie
2 mei 2022 | 9:39

Advertentie

De Ospelse Stad lag zondagavond korte tijd bezaaid met het afval uit een PMD-zak.

GESPOT

Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat twee personen via het trottoir richting de zakken rijden. Niet veel later vliegt het afval de straat op. Voor de personen op de scooter waarschijnlijk een leuk momentje. Voor enkele buurtbewoners niet. Zij mochten de rotzooi opruimen.

Video en foto’s zijn ingestuurd

Advertentie

18 Reacties

  1. Nee, vooral doorgaan met deze proef, dit soort dingen konden we absoluut niet aan zien komen..
    Opruimen van de rotzooi is een mooi taakje voor de gemeente, daar hoeft de buurt niet mee belast te worden. Waarom de gemeente perse over wilt op dit straatbeeld vervuilende, vandalisme en zwerfafval gevoelige systeem is me nog steeds een raadsel. ‘t is een systeem gedoemd om te falen. Gelukkig is nergens voorgeschreven hoe kort bij huis je de zakken aan de straat moet zetten, dus ik stel voor ze allemaal aan de voordeur van ‘t gemeentehuis te gaan plaatsen.

  2. O ja, het ligt aan de gemeente! Wel erg makkelijk om dit asociale gedrag van deze eikels af te schuiven op de gemeente.

    Deze zakken zijn er gekomen omdat het vorige systeem, met de ondergrondse containers, de nek om is gedraaid door asociale nederweertenaren. Een aantal mensen vond het namelijk wel handig om allerlei andere rotzooi te dumpen in de pmd containers, waardoor dit niet meer te recyclen was. Nu heeft de gemeente noodgedwongen wat anders ingevoerd, maar ook dit wordt weer vakkundig de nek om gedraaid door aso’s die zichzelf veel belangrijker vinden dan het algemeen belang.

    Hoeveel moeite kost het nu om 1 keer in de 2 weken die zakken aan een paal te hangen? Jij wil er zelfs mee naar het gemeentehuis gaan rijden (kan, daar kun je ook zakken ophangen). Misschien kun je echter beter tijd steken in het geven van het goede voorbeeld aan de asociale en egoïstische bewoners van deze gemeente. Misschien wordt het eens tijd om de jeugd op te voeden in plaats van ze “groot gelijk” te geven en de schuld bij anderen neer te leggen.

  3. En daarbij: Je schrijft dat opruimen van rotzooi een mooi taakje voor de gemeente is. Waarom? Het is toch JOUW rotzooi! Dan kun je die misschien ook zelf “opruimen”. De gemeente is al zo vriendelijk om het bij jou voor de deur op te komen halen!

  4. @Flupke, ik geef je gelijk wat betreft de scooterrijders die schuld zijn hier. Op sommige plaatsen waar zakken “scheurden” was ook duidelijk te zien dat die opengesneden waren en niet opengehaald door dieren. Van wie de zak was die nu kapot gereden is is niet bekend. Je ziet ook mensen met de auto ergens langs een paal rijden en daar de zak ophangen. Hoewel ik denk dat we misschien meer naar de grote steden moeten kijken waar al overgegaan wordt op achteraf scheiden is dit systeem ook niet helemaal verkeerd. Het grote probleem bij de zakken is het opvoeden van mensen. Zeker in Ospel hangen de zakken veel te vroeg en veel te lang buiten. Een eerste oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat de gemeente een kaart/kalender uitgeeft waarop iedereen kan zien op welke datum welk soort afval opgehaald wordt én waarop staat dat het afval niet eerder dan de avond ervoor buiten gezet mag worden (ook in andere talen). Maar dan nog zullen er mensen zijn die moeilijk opvoedbaar zijn.

  5. Zakken die al dan niet moedwillig worden kapot gemaakt.
    Containers waar afval in gedumpt wordt dat er niet in thuis hoort.
    Afval in een zak doen dat er niet in thuishoort.
    Zakken te vroeg ophangen.
    Het blijven allemaal zwakke punten in dit afvalinzamelingsysteem want afhankelijk van moeilijk te sturen menselijk gedrag.
    Daarom zouden we juist wel naar grote steden moeten kijken en overgaan op scheiding achteraf.
    Ik zou ook wel eens het rekensommetje willen zien van de totale kosten voor de burger bij vooraf- en achteraf-scheiding.

  6. Vooral de zakken al dagen van te voren ophangen.
    Dan lok je dit niet toelaatbare gedrag uit.

  7. Je kunt die hufters ook oppakken, langs de Noordervaart op Den Akker stonden gisteren middag 2 auto’s met zogenaamde vissers, vanmorgen kon de zapper van dienst de zooi, blikjes, etenswaren etc opruimen, een volle zak troep, aan de kanalenviersprong ook weer zogenaamde vissers en daar heb ik maar liefst 2 zakken bij elkaar gedaan.
    Deze gasten zijn niet opgevoed maar uit de grond getrokken..wat een aso volk, afpakken de vergunningen werkt volgens mij het beste…

  8. Als dat opvoeden zo een prima idee is, en als de omgang met PMD bakken de oorzaak van dit hele gele zakken fiasco is, dan had je bij de PMD bakken moeten beginnen opvoeden. Maar als je ‘t mij vraagt hoeft dat niet.
    Beter nog is als er een systeem wordt ingericht dat geen ruimte voor ondeugdelijke fratsen biedt. Onze gemeente kiest echter voor een systeem dat extra ruimte geeft.

    Daarbij is de gemeente wel degelijk verantwoordelijk voor de manier waar op ze hun voorzieningen vormgeeft, dus ook aan te spreken voor de gevolgen er van.

    De gemeente had het PMD container probleem in een klap opgelost door de frequentie van legen te verhogen.

  9. @John, dus door het frequenter legen van de PMD-bakken gooien mensen geen ander afval meer in die bakken?
    Misschien beter om het PMD dan gewoon bij het restafval te doen en alle bakken verder te sluiten. Alleen vrees ik dan dat de mensen die aan één zak niet genoeg hebben, één afval ophaalmoment per week niet voldoende vinden. Blijft alleen nog regelmatig een ritje naar de milieustraat of het bos over om daar je afval af te geven.

  10. Volgens mij moet de gemeente alle trottoirs weghalen. Dan kan onze vandaliserende jeugd er tenminste niet meer met een scooter overheen rijden en de PMD zakken stuk maken.
    Sterker nog. Misschien moeten we wel scooters verbieden in onze gemeente zodat dit niet meer kan gebeuren.

    Ik wil niemand op ideeën brengen maar ik heb in het verleden veel containers in het buitengebied plat zien liggen met de troep ernaast, die door onze naar school fietsende jeugd werd omgetrapt. Gelukkig hebben we die toen niet ook afgeschaft…..
    @John. Je kunt veel vinden van het PMD project maar je moet niet alles aangrijpen om het aan te vechten. Anders zou ik zomaar kunnen denken dat jij het was op die scooter……..

  11. Is helemaal niks die zakken. Er zijn nog steeds mensen die het niet begrijpen, dat het maar 1 keer in de 2 weken opgehaald word. Hier hangen al vanaf vorige week donderdag zakken aan de paal. Eerst 2, en er word dan gewoon bij gehangen. Geen gezicht, die zakken.
    Het werkt niet

  12. Hang ze aan de palen, op de dag dat ze worden opgehaald.
    Net als met de container en niet al dagen van tevoren.
    Dan heb je dit soort dingen niet.

  13. @Tiny

    Zolang er zoveel mensen alleen maar aan zichzelf denken werkt er helemaal niks. Het probleem met alle mogelijke oplossingen is dat er mensen zijn die de zaak saboteren. Die mensen denken niet aan het algemeen belang, alleen “als ik er maar vanaf ben”.

    Dus laten we stoppen met de gemeente of het systeem de schuld geven en beginnen om de asocialen aan te spreken op hun gedrag. Persoonlijk of bijvoorbeeld op de buurt WhatsApp.

  14. @Flupke,
    Je gaat uit van kwade opzet maar heb je er al eens gedacht dat mensen misschien helemaal geen plek hebben om die zakken ergens op te bergen tot ze worden opgehaald?
    Behalve je duo-bak heb je nu ook nog plek nodig voor PMD-zakken en zakken voor restafval. Niet iedereen heeft daar plek voor. Een probleem dat door de gemeente stelselmatig genegeerd wordt.

  15. Hear me out, oplossing:
    – 1 kleinere duo bak voor GFT en rest
    – 1 bak voor het PMD

    Dit werkt namelijk in andere gemeenten meer dan prima! En als dit ook niet gewenst is, het afval lekker laten scheiden bij de verwerkingsbedrijven.

    Opgelost lijkt me?

  16. Beste .Fam v Deursen,flupke ,franske…
    Hier is het ook al gebeurt dat de zakken zo vernielde werden op de dag dat de zakken zouden opgehaald worden.
    Deze zakken werden smorgens opgehangen tegen 7.00 uur aan ,om 7.45 uur (ong.)werden ze vernielt ..
    De ophaaldienst kwam even later..
    Wij de zooi maar opgeruimd.

  17. Je hoort mij niet zeggen dat de jeugd hier geen schuld heeft.. Daarmee ben ik het eens.

    Evengoed heeft het systeem veel ruimte voor dit soort onzin, en de gemeente stelt dit systeem in. Zijn ze ook verantwoordelijk voor de afhandeling er van als je ‘t mij vraagt. Daar onder valt ‘t aanpakken en handhaven van de scooterrijdende types, maar ook opruimen van de gevolgen en beheren van het straatbeeld.

    Daarbij, al maakt niemand de zakken bewust stuk, het is en blijft een belabberd zicht op straat. En er is genoeg volk dat zijn stinkende vuil graag direct ophangt, zodat ze ‘t niet meer aan huis hebben, wonen niet ruim of dergelijke en dan geef ik ze groot gelijk. En ongedierte dat de zakken open krabt is nog steeds niet uitgesloten.

    Behalve stoepen afschaffen, en scooters, moeten bij sommige mensen thuis misschien ook internet toegang afschaffen, bijdehand gedoe, pak terug op de inhoud met fatsoenlijke argumenten. Ipv alles aangrijpen, of beter gezegd, loos bij verzinnen om mijn beargumentatie aan te vechten… Stoepen afschaffen…? Daarom, aangezien dramatisch hyperbole schetsingen van situaties jou wel lijken te liggen, en je ook geen problemen lijkt te hebben met cynische reacties plaatsen.. hier onder het volgende. @Los verband

    Als je je portofuile in plaats van netjes in je keuken lade bewaart, iedere avond buiten aan de voordeur legt is een dief er van misschien wel schuld aan de diefstal, maar ben je zelf toch ook wel een beetje verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Je geeft aanzienlijk meer gelegenheid dan nodig.

    Knoop je de kwetsbare zakken, netjes op halve meter hoogte voor aan de straat aan een paal.. Dan geef je in ieder geval aanzienlijk meer gelegenheid dan met bijna elk ander PMD systeem.. Is de gemeente zelf bij. Zijn ze schuld aan dit voorval, nee, dat zijn de scooterrijders. Dragen ze verantwoordelijkheid voor de aan de scooterrijders geboden gelegenheid, als je ‘t mij vraagt wel.

    Ook in de PMD zakken kan trouwens ieder soort vuil gestopt worden, dus waar dat een winst is ten op zichte van de PMD containers is mij een vraag loes.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie