Skip to content

Bestrijding eikenprocessierups begint vanaf vandaag

Redactie
25 april 2022 | 10:05

Advertentie

Foto: Truus Linders

De aannemer begint in de week van 25 april met de bestrijding van de eikenprocessierups. Er zit voldoende blad aan de boom. Je kunt een tractor met een spuitunit zien rijden. Huiduitslag, jeuk, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen; het kan je allemaal overkomen als je in contact komt met de brandharen van deze rups. En daarom bestrijdt de gemeente dit diertje al jaren preventief.

Overlast zoveel mogelijk beperken

Binnen de gemeente is er vanaf het begin voor gekozen om preventief te bestrijden om overlast zoveel mogelijk te beperken. Doel van de huidige aanpak is enerzijds te komen tot een bestrijding die goed aansluit op de huidige wetgeving. Anderzijds willen ze zodanig bestrijden dat de overlast van de processierups zo klein mogelijk blijft.

Preventieve bestrijding
De bestrijding zal voor het overgrote deel preventief plaatsvinden door de bomen te bespuiten met een biologisch middel. Doordat de rupsen van het blad eten, krijgen ze het middel binnen en sterven ze voordat ze brandharen krijgen. Voordeel hiervan is dat er bijna geen overlast ontstaat doordat de rupsen bestreden worden als ze nog geen brandharen hebben.

Nabehandelen
Naast de preventieve methode is het ook mogelijk om de eikenprocessierupsen weg te zuigen of weg te branden. Dit noemen ze nabehandelen. Voordeel van deze methode is dat hier geen andere rupsen door gedood worden. Nadeel is dat het wegzuigen of wegbranden duurder is, en dat ze rupsen gaan behandelen die inmiddels brandharen hebben en dus al overlast kunnen veroorzaken.

Overlast afgenomen
In voorgaande jaren heeft de gemeente de eikenbomen langs bijna alle verharde en een groot gedeelte van de onverharde wegen en fietspaden preventief bespoten. Hierdoor is de overlast door de eikenprocessierups aanzienlijk afgenomen. Door op minder locaties te spuiten, lopen we het risico meer overlast te krijgen en zal er meer nabehandeling plaats moeten vinden.

Meer informatie
Op de plattegrond kun je de locaties zien waar de bestrijding in onze gemeente plaatsvindt. Voor meer informatie kunt u kijken op de landelijke website over de eikenprocessierups: processierups.nu.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie