Skip to content

Hoe gaat het met afval inzamelen?

Redactie
20 april 2022 | 11:29

Advertentie

In januari startte de pilots voor een nieuw afvalinzamelingsysteem in de gemeente Nederweert. De eerste resultaten zijn volgens de gemeente goed te noemen.

Afval inzamelen

Samen minder afval produceren en het afval beter gescheiden aanbieden, zodat het beter verwerkt kan worden. Dat waren twee belangrijke redenen om afval anders in te gaan zamelen. Een andere reden is dat ze de kosten voor de inwoners van Nederweert zo laag mogelijk willen houden. Want het verwerken van (rest)afval wordt steeds duurder. Nog een reden is dat er geen vrachtwagens meer worden gemaakt voor het ledigen van duobakken.

PMD-inzameling
Toen PMD nog via de ondergrondse containers werd ingezameld, was het erg vervuild en werd het vaak afgekeurd. De containerparkjes werden regelmatig als vuilstort gebruikt. Sinds de zakinzameling is het ingezamelde PMD elke keer goedgekeurd. Het PMD is dermate schoon dat het opgemerkt is door Nedvang. Een voorlopige conclusie is dat het inzamelen van PMD met zakken veel schoner PMD oplevert. “We krijgen wel nog regelmatig meldingen dat de zakken te vroeg aangeboden worden” aldus de gemeente. Het PMD wordt één keer per twee weken ingezameld en dat gebeurt in de even weken (dus week 16, 18, 20 et cetera).

Luierinzameling
Elke kern heeft nu een inzamelpunt voor luiers en incontinentiemateriaal. Deze bevinden zich bij voormalige PMD-containers. Ze zijn gestart met drie containers bij kinderdagverblijven. Deze waren onvoldoende bereikbaar en raakten snel vol, omdat meer mensen deze afvalstroom gingen scheiden dan verwacht. De inzameling verloopt goed. De gemeente krijgt geen meldingen meer over deze afvalstroom en er vinden nauwelijks bijplaatsingen plaats bij de containers.

Pilot Budschop
De hoeveelheid restafval in het pilotgebied Budschop daalt. Het inzamelen met de tariefzak werkt goed. Aandachtspunt zijn inwoners met medisch afval. Er wordt aan een oplossing gewerkt in de vorm van een compensatieregeling. Het gebruik van de duobak voor alleen GFT is uitstekend. In de eerste week zat er in 84 bakken nog restafval. Dat getal is al weken nul. Geen enkele duobak bevat nog restafval.

Mobiele milieustraat
In mei plaatsen ze in Budschop een mobiele milieustraat. Hier kunnen inwoners uit het pilotgebied maximaal 1 boodschappentas met afval aanbieden. Het gaat dan om afval dat niet thuishoort in het restafval en normaliter naar de milieustraat in Weert gebracht moet worden.

Bijplaatsingen en meldingen
Sinds de pilot is er geen toename van het aantal dumpingen van (zwerf)afval of ongedierte. De ondergrondse containerparkjes en omgeving zijn schoner. Plaatselijk worden zakken op verkeerde momenten aangeboden. Waar dat vaker gebeurt, informeren ze de omgeving schriftelijk over het juiste aanbiedgedrag en data. Op enkele locaties vindt de komende periode een ‘hotspotaanpak’ plaats. Ze werken daarbij samen met de wooncoöperatie en het sociaal domein.

Ervaringen
Om de ervaringen van inwoners op te halen, is er een klankbordgroep ingericht. De deelnemers zijn twee keer bij elkaar geweest om de pilot te evalueren. Het is een gevarieerde groep die bestaat uit deelnemers uit de dorpsraad, hoogbouw, mantelzorg, gezinnen met (kleine) kinderen en een vertegenwoordiger van gehandicapten. Deelnemers komen uit Budschop en Ospeldijk.

Enquête
Aan het begin van de pilot is in Budschop een afval sorteeranalyse uitgevoerd. Daardoor is er inzicht in de opbouw van het aangeboden (rest)afval. In april vindt een tweede analyse plaats en krijgen ze een beter beeld over het scheidingsgedrag. In mei houdt de gemeente Nederweert een enquête over de afvalinzameling om de ervaringen van een grotere groep inwoners op te halen. Begin juni zijn de resultaten van de enquête en de tweede sorteeranalyse bekend en koppelen ze deze terug in de klankbordgroep en aan de gemeenteraad.

Lees alles over afval op deze pagina.

Advertentie

18 Reacties

  1. Het antwoord op de titel: Niet bepaald goed, verschrikkelijk systeem.

    Groetjes een inwoner uit budschop

  2. Mensen uit Nederweert, kunnen we aub gewoon normaal omgaan met het afval ophalen. Is het nu zo moeilijk dat het PMD een keer per twee weken word opgehaald. En dan de luiercontainers. Bij de scholen, Kerneel en voorheen de Bongerd zaten er alleen de juiste zakken in de container. Neemt mijn vrouw ze mee naar de AH, ligt de container daar vol met PMD zakken.
    Ik weet het, de meeste Nederweertenaren zijn niet gewend aan veranderingen, maar met een beetje inzet van de bewoners kan dit heel goed werken en helpen wij mee aan een betere toekomst voor de volgende generatie.

  3. inzameling PMD iedere week ophalen en restafval om de 2 weken dan heb je niet de hele week zakken aan de straat liggen

  4. Ospelnaar
    Stoppen met die zakken zijn plekken waar ze altijd liggen
    Ziet niet uit voor het straatbeeld gemeente aan telefoon gehad hierover ben benieuwd of er wat mee gedaan wordt.

  5. Met een betere toekomst voor de volgende generatie heeft dit niks te maken.

    Zolang er geen fatsoenlijke oplossing komt voor waar je die PMD-zakken moet laten en de houding van de gemeente is “zoek het zelf maar uit” blijf ik het PMD-afval gewoon in de duobak bij het restafval gooien.

    Hopelijk maakt een volgende coalitie een einde aan dit onzinnige en totaal achterhaalde plan en gaan we over op industriele afvalscheiding.

  6. Afval ligt regelmatig verspreidt op straat. De zakken worden open gekrabd door dieren. Regelmatig moeten we het afval opruimen en terug in een zak stoppen.
    Gemeente Nederweert wil de zwarte rat bestrijden. Dit plasticzakken systeem is daarbij ook niet helpend.
    Het is onhygiënisch.
    Een oplossing zou zijn om naast de huidige kliko nog 2 kleinere afsluitbare containers te gebruiken. Zoals ze ook in Engeland doen.

    We begrijpen dat de gemeente Nederweert wil bezuinigen. Maar dit gedoe met plastic zakken werkt niet.

    afz. bewoner buitengebied.

  7. Ik sluit me wel aan bij de reactie dat het systeem zo slecht nog niet is, en John ik vind het alles behalve fraai dat je tegen beter weten in het afval niet scheid. Gewoon in de even weken de PMD aan het haakje, dan is het voor iedereen een prima systeem. Er kunnen zeker dingen beter, ook ik stoor me aan zakken die er inderdaad bijna twee weken hangen.
    Opzich kan ik me ook wel vinden in het iedere week PMD ophalen, echter denk ik dat het aanbod hiervoor te laag is en we daardoor nog met heel hoge kosten zitten. Het is een kwestie van tijd maar uiteindelijk wennen ook de laatste aan dit beleid. Komt goed, hoofd omhoog!

  8. Restafval eens in de twee weken zou wel te weinig zijn. Dat vind ik dan weer niet fris.

    Verder is het systeem prima zo. Ik zie nergens PMD zakken liggen of kapot gemaakt zijn. Wel triest dat deze methode dus blijkbaar nodig is omdat mensen er zo smerig mee om gaan. Maar dat het nu wel ineens op een normale manier kan.

  9. Gewoon een containersysteem met kleinere containers Groen voor GFT, grijs voor rest en blauw of geel voor PMD.

  10. Marc precies dat ! Net zo als in Meijel.
    Marga Coenen knap dat jij naast de zakken door kunt kijken. Bij de Agneshof lagen er een 6 tal… weken, tegen over de Coop hangen zo de hele week,Meijelsedijk daar hangen ze dagen ,en deze zakken kunnen ook door andere bewoners opgehangen zijn die totaal niet in die omgeving wonen.
    En dat iemand over Engeland begint zover hoef je niet tegaan. Laatst op de Roersingel in Roermond waaiden zakken met inhoud rond en gescheurde zakken die verspreiden het mooi,Heerlen open gekrapte zakken ,ratten die hun plezier niet meer op kunnen,kraaien,eksters .
    Dus Nederweert doe normaal en geef de mens een containertje zodat je niet nog meer plastic gaat verspreiden.

  11. Het voorgaande systeem met de ondergrondse containers had 2 zeer vervelende nadelen.
    1. Doordat een aanzienlijk aandeel van de inwoners er niet in slaagde om de klep van de ondergrondse containers te vinden, of te lui was om de container anderhalve meter verderop te proberen, werd het een wekelijkse puinhoop.
    2. Doordat een aanzienlijk aandeel van de inwoners (niet per sé hetzelfde aandeel als onder punt 1) er niet in slaagde het PMD van ander afval te (onder)scheiden, werd het afval bijna altijd afgekeurd, waardoor de gemeentelijke kosten altijd hoger uitvielen dan begroot.

    Beide problemen zijn met het nieuwe systeem al aantoonbaar minder tot opgelost, maar perfect is het niet. Hoewel ik nog geen ongedierte bij de zakken heb gezien, zal het hier en daar wel voorkomen. Verder is zo’n tros afval aan een lantaarnpaal natuurlijk een lelijke bedoeling, zeker nu het maar 1 keer in de 2 weken wordt opgehaald.

    Problemen moeten we oplossen, maar we moeten niet terug willen naar de oude situatie. Als er sprake is van ratten of ongedierte op sommige locaties, is het wellicht een idee om alleen lokaal een bak of container te plaatsen waar de zakken in mogen. Idee, mag afgeschoten worden. Maar andere ideeën opperen is beter.

  12. Ik vind het alles behalve fraai dat iemand bij een artikel over afval commentaar plaats onder de naam “Geen Reactie over Windmolens”. Bij zo’n reactie voel ik niet meer de behoefte om inhoudelijk te reageren.

  13. Werkt goed. Alleen zeer storend dat mensen zakken aan de paal hangen..als ze niet op komen halen..als je dan aanbelt zeggen ze dood leuk die is niet van mij….

  14. Werkt goed. Alleen zeer storend dat mensen zakken aan de paal hangen..als ze niet op komen halen. Geen aangezicht van de straat..als je dan aanbelt zeggen ze dood leuk die is niet van mij….

  15. Ik ben het eens met eerdere commentaren: scheiden is prima, aparte bakken zou veel beter werken/makkelijker zijn, en wat een sukkels zijn die mensen die PMD zakken op welke dag dan ook ophangen. Ik hoop dat de buurtbewoners weten wie dat doen en hen er wellicht een keer op aanspreken.

  16. Elke dag kom ik verschillende wijken in Nederweert. Dit houdt in dat ik de even weken elke werkdag (volgens mij uitgezonderd woensdag) continu vuilniszakken wegens zie.
    De zakken zijn nog niet opgehaald en andere hangen er al daags van te voren. Het lijkt mij beter overkomen voor Nederweert om al het PMD op een zelfde dag op te halen. Wellicht met meerdere vrachtwagens. Qua te investeren tijd is het niet extra

  17. Ik hoor van mensen uit Weert dat er mensen uit Nederweert iedere week het afval komen dumpen in de afvalcontainers in Weert. Prima afvalbeleid Nederweert !!

  18. Dat is inderdaad niet zo gek dat de hoeveelheid afval daalt. Het wordt inderdaad op andere locaties weggegooid, gecombineerd met boodschappen aldaar. Sommigen nemen het afval ook mee naar het werk. Is helemaal makkelijk. Je hoeft niets meer te scheiden.

    In dit artikel staat dat het allemaal fantastisch is. Op straat en in de winkel hoor ik andere geluiden. Maar dat zal wel niet passen in de “afval goed nieuws show” waarbij het experiment bij voorbaat geslaagd is.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie