Skip to content

TERUGKIJKEN | Raadsvergadering Gemeente Nederweert 19 april 2022

Redactie
19 april 2022 | 18:45

Advertentie

Op dinsdag 19 april om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad in de tijdelijke raadzaal in het souterrain van het gemeentehuis.

Raadsvergadering Gemeente Nederweert

Agenda
Op de agenda staan o.a.: de duiding van de verkiezingsuitslag en het rapport van de informateur, het Reglement van Orde Gemeenteraad 2022 en de externe vertegenwoordiging van de gemeenteraad.

Online te volgen
Vanwege de verbouwing van de raadzaal en de beperkte ruimte op de huidige locatie is het niet mogelijk om publiek toe te laten bij de raadsvergadering. De vergadering wordt vanaf 19.00 uur online uitgezonden.

Advertentie

9 Reacties

  1. ‘Bukken, niks zeggen en wachten tot het overwaait’. Dat is de samenvatting van de ronduit beschamende manier waarop wethouder Stienen in de laatste dagen van haar ambt het heikele erfgoeddossier over de schutting van de nieuwe coalitie gooide. Kijk maar terug in de opname bij agendapunt ‘bestuurlijke actualiteiten’’.

    De oude oppositiepartijen deden wel een goede poging Stienen te sensibiliseren en te herinneren aan haar beloften uit het vorige debat maar als een tandenloze tijger hielden ze op net toen iedereen hoopte dat ze door zouden pakken. Franssen VVD en Koppen CDA zien het pluche natuurlijk al voor zich en willen geen stennis in de coalitievorming. Dus dan laat je het bij wat roepen voor de bühne.

    En dan hadden we nog superkameleon Vossen van JAN. Maandenlang traineerde hij de erfgoedkwestie maar nu ineens vond hij het belangrijk genoeg om lichte druk uit te oefenen. Ook hij was in zijn hoofd natuurlijk al in de coalitiewolken, dat lag er meters dik bovenop. Misschien is hij straks wel degene die het puin van Nederweert Anders moet gaan ruimen als wethouder.

    Ondertussen tikt de klok en nadert de datum 1 juli waarop de provincie Nederweert onder het aangekondigde verzwaard toezicht gaat plaatsen. En de burgemeester: ach die was weer druk met de knopjes van de microfoons. Het lijkt wel of zij afwezig is. Of blind. Of doof.

  2. In mijn ogen is het enige wat bereikt kon worden door door te pakken dat de vergadering langer zou duren en op een langspeelplaat die blijft hangen zou gaan lijken. De wethouder was duidelijk niet bereid om ook maar iets prijs te geven, wat er ook gebeurde. Of misschien heeft ze wel alles prijs gegeven maar was er niet meer te zeggen dan “we zijn ermee bezig”. Of dat “bezig” nu ook echt zichtbaar is voor de buitenwereld of zich alleen in haar beleving afspeelt zullen we nooit weten.

  3. @Loes: ‘dat zullen we nooit weten’????
    De Raad heeft een controlerende taak. Daar zijn de leden voor gekozen en beëdigd. En als een wethouder er dan voor kiest zich in stilzwijgen te hullen en zich niet te laten controleren dan is dat onwettig. Dan kun je hoogstens nog hopen dat de voorzitster van de raad ingrijpt. Maar ja.

  4. Daarom: ‘dat zullen we nooit weten”.

  5. @bezorgde burger
    Ik snap je reactie en ben het er mee eens. Echter zit je er wel een beetje naast voor wat betreft de rol van een voorzitter en de verplichting van een wethouder. Laat me dit even uitleggen.
    De wethouder vertelt wat ze wilt vertellen, dat mag en is niet onwettig. Een Raad moet haar daar dan streng over bevragen en eventueel, wanneer zij zich daartoe genoodzaakt voelt, een motie van wantrouwen indienen. Een voorzitter van een vergadering, de burgemeester in deze, hoeft op de inhoud niet in te grijpen. Dat zou juist onzuiver zijn, aangezien zij ook onderdeel is van het college van B&W en daardoor dan een dubbele pet op zou zetten. Zij vervult haar taak hier goed.

    Vriendelijke groetjes!

  6. dag Harry, dank voor je steun en aanvulling, maar op één punt zit het toch een tikje anders.
    De gemeentewet zegt namelijk: “De burgemeester is zelf geen lid van de gemeenteraad en mag dus niet stemmen of onderwerpen inbrengen. Wel mag de burgemeester tijdens de vergadering deelnemen aan de overleggen (ook wel beraadslagingen genoemd).”
    Zeker in een kwestie als die van de afgelopen Raad, waar de vragen met name gingen over de extern gerichte contacten tussen gemeentebestuur en provinciebestuur, als hogere gezag, staat de burgemeester zonder enige twijfel toch echt aan de lat. Zonder dat zij daarmee het risico loopt in het vaarwater van een (zwijgende, mokkende) wethouder te komen. Of in een rolvervaging.
    Maar als dan zowel burgemeester als werhouder dan de lippen op elkaar houden, neem je als bestuur de raad niet serieus. Dat lijkt toch wel het geval te zijn.

  7. Het College van Burgemeester en Wethouders hebben fouten gemaakt en geen van allen zin om daar verantwoordelijkheid voor te nemen.

  8. Klopt, en vroeg of laat komt het echte verhaal boven water. Het is typisch de arrogantie van de macht dat men denkt dat het volk dom is en de raad alles moet slikken wat het college denkt wel en (vooral) niet te willen delen. In die zin hebben niet alleen de wethouders maar ook de burgemeester een paar afslagen gemist. Door de lippen stijf op elkaar te houden als bestuur behandel je de inwoners als champignons: die gedijen het best in het donker houden en met het geven van veel shit.

  9. Ik zou ook zwijgen , want wat je ook zegt of doet, is er commentaar. Dus kunnen jullie nu lekker spuien over dingen , die jij misschien precies hetzelfde had gedaan als je in die functie zat….maar wie zal het zeggen. Kijk de tijden veranderen, maar de gevestigde orde past zich een schoen aan ,die versleten is. Dus de erfgoed commissie , staat misschien boven de politiek , omdat ze het al zooooooo lang doen. Dan een wethouder die er pas zit. De beste stuurlui zitten in de erfcommissie , doen niks verkeerd , . Pffff blij dat ik er in beide partijen niet in zit.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie