Skip to content

Gemengde Zangvereniging St. Caecilia Ospel stopt

Redactie
19 april 2022 | 10:00

Advertentie

St. Caecilia koor bij het 60-jarig bestaan in 2009

Een voorzien scenario, bespoedigd door Corona”. Zo vat voorzitter Bart Vossen van de Gemengde Zangvereniging St. Caecilia het bestuursbesluit tot ontbinding van de ruim 70-jarige vereniging samen. De oplopende leeftijd van de leden, steeds kleinere groep en de alsmaar durende gevolgen van Corona leidden noodgedwongen tot deze stap, die a.s. vrijdag 22 april door de ledenvergadering bekrachtigd zal worden.

Gemengde Zangvereniging St. Caecilia Ospel

De oprichting van St. Caecilia in 1949 was een initiatief van pastoor Lipperts, zelf bepaald geen zangtalent. Hij vond een dameskoor een verrijking voor het muzikale leven in zijn parochie. Er bleek meer belangstelling voor een gemengd koor. Bij de repetitie moesten de dames wel een half uur eerder huiswaarts ! Toch ontstonden er heel wat romances bij de gemengde vereniging. Bij het oprichtingsconcert telde de vereniging al 49 leden, een jaar later 68. 

Vanaf het begin werden ook andere culturele activiteiten ontplooid. In 1950 begon de vereniging met toneelvoorstellingen in het Mariahuis, naderhand voortgezet door de daaruit ontstane toneelvereniging Een andere groep nam jarenlang deel aan de Bonte Avonden van de Vlikkestaekers onder de naam Kloeësterhofzangers. Al in 1950 werd samen met de Ospelse harmonie Melodie der Peel gemusiceerd. In latere jaren is dat geïntensiveerd, hetgeen tot muzikale hoogtepunten leidde, die menigeen zich zal herinneren (b.v. misvieringen in tent bij harmoniefeesten). Met name in de 80-er jaren toen dorpsgenoot Jan Geuns beide korpsen leidde werd er succesvol samengewerkt..  

Na een dip medio 60-er jaren (er resteerden nog maar 18 leden in 1965) pakte een nieuw bestuur met voorzitter Frans Willekens in 1966 de draad krachtig op en met musicus Sef Adams uit Nunhem als directeur werd Kerstmis 1966 met 43 leden en solisten van het Limburgs Symfonie Orkest de Krönungsmesse van W.A. Mozart uitgevoerd.  Bij het 25 jarig bestaan van St. Caecilia in 1974 gaf de Maastrichter Staar een jubileumconcert in de parochiekerk, beslist weer een hoogtepunt.

In vroeger jaren gingen muziek- en zangverenigingen periodiek op concours, waarop dirigent en leden zich terdege voorbereidden. St.Caecilia was vaak succesvol en behaalde heel wat ereprijzen. Leden hebben ook goede herinneren aan de gemeentelijke festivals, waar de strijd werd aangebonden met de zusterverenigingen Bel Canto Nederweert en De Leeuwerik Nederweert-Eind. Een goede beoordeling door b.v. erkend musicus Piet Stalmeier leverde een passende premie op. Zangvereniging St. Caecilia nam ook veelvuldig deel aan muziek- en zangfestivals in de regio. In Ospel zelf werd wel jaarlijks een voorjaars-, zomer- of kerstconcert gehouden, waarvoor altijd veel belangstelling en sympathie bestond bij de inwoners. 

Na Maan Knoops (1994-2005) werd Bart Vossen voorzitter. Onder zijn bezielende leiding werd in 2009 het 60-jarig jubileum groots gevierd in de bedrijfsloods van de fam. Kessels aan de Klaarstraat, waar onder leiding van dirigent Sjaak Swaanen samen met de harmonie de Fantum of die Opera werd uitgevoerd. Sedert 2007 is mevr. Helna Beelen-Oosterbos uit Nederweert dirigent van het koor.

Nog vele andere herinneringen zijn vermeldenswaardig, zij blijven voortleven in de herinnering van de leden en sympathisanten.  

Parochie en St. Caecilia.
Maar onvermeld mag zeker niet blijven de dienstbaarheid van St. Caecilia aan de Ospelse parochie. Door de jaren heen verzorgde St. Caecilia talloze rouw- en trouwdiensten en jubilea in de parochie. Op de hoogfeestdagen Kerstmis (nachtmis), Pasen en Pinksteren en op Allerheiligen zette de vereniging met meerstemmige zang de vieringen luister bij. 

Pastoor Koumans vertolkte het als volgt : “Het is bijzonder jammer, dat St. Caecilia op deze manier verloren gaat in onze parochie. Ruim 70 jaar nam de vereniging een belangrijke plaats in in onze gemeenschap en verzorgde zij met grote regelmaat en zorg de zang bij Eucharistievieringen en klonk de (meer)stemmige zang van St. Caecilia. We zullen het voortaan helaas moeten missen. Ik zeg, mede namens de parochiecommissie, het bestuur en de leden graag dank voor hun grote inzet al die jaren. Zij droegen in belangrijke mate bij aan de liturgische vieringen in de parochie”. 

Na de slotvergadering op 22 april sluit St. Caecilia de verenigingsactiviteiten af met een etentje in Brasserie “Vrienden van de Peel”, waarbij alle leden die vóór corona nog lid waren zijn uitgenodigd. Het bestuur stelt voor de daarna nog resterende gelden te schenken aan de Zonnebloem Ospel en het Thomashuis te Ospeldijk, voorwaar een mooie geste.  

Ospel heeft alle waardering voor de jarenlange bijdragen die St. Caecilia geleverd heeft aan het culturele welzijn in het dorp. Een woord van dank aan bestuurders en leden is zeer welverdiend ! 

Sjef Geuns. 

Voorzitter/bibliothecaris Bart Vossen

Advertentie

3 Reacties

  1. Het is wat het is maar het is wel heel jammer. Ook al ben je als voorzitter Bart druk bezig en doe je er alles aan om de eindjes bij elkaar te houden, het was niet te voorkomen. Toch wel jammer. Als oud lid heb ik ook leuke herinneringen aan de “zang” zoals we het vaak noemden. In die tijd waren er veel jongeren bij het koor. Vele uitwisselingen /uitvoeringen mee mogen maken en heel veel lol gehad.

  2. Ben in de jaren zestig lid geweest, en k vond het heerlijk om bij het koor te zingen….

  3. Misschien vinden enkele leden het wel leuk hobby matig door te zetten van een zangclub bij Zorghoeve de Port? Wij zoeken hier vrijwilligers voor 🙂
    Kelpen-Oler, mail voor meer info met maudcoolen@deport.nl


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie