Skip to content

Bijeenkomst vóór en door omwonenden windturbines Ospeldijk

Redactie
15 april 2022 | 8:10

Advertentie

Op woensdag 20 april vind er bij Indoor Soccer aan de Hulsenweg 1 in Nederweert een bijeenkomst plaats over de windturbines in Ospeldijk, georganiseerd door omwonenden van windpark Ospeldijk in samenwerking met Stichting Behoud Leefmilieu Limburg

Windturbines

De molens zouden volgens de initiatiefnemers van de bijeenkomst, vooral in de avond en nachtelijke uren, voor veel impact zorgen in de omgeving. Inmiddels is de groep mensen die zich hierover laat horen behoorlijk gegroeid, en niet meer beperkt tot: “de overkant van de Noordervaart”. Omdat er vragen, zorgen, hinder en klachten zijn. Zowel binnen de cirkel van 1.5 km afstand rondom het park met ruim honderd adressen, maar ook daarbuiten. Wordt de avond georganiseerd.

We hebben een grote en comfortabele ruimte tot onze beschikking. Voor wie na afloop nog even wil na-praten: neem gerust wat lekkers mee te eten en drinken, serviesgoed is aanwezig,” aldus de organisatie.

Programma

19.30 uur: inloop met koffie.
20.00 uur: korte kennismaking en toelichten programma
20.15 uur: we vertellen kort wie we zijn en wat ons beweegt om deze avond te organiseren + enkele persoonlijke ervaringen die we willen delen
20.45 uur: uitleg ontstaan Stichting Behoud Leefmilieu Limburg en wat is afgelopen jaar gedaan?
21.00 uur: waarom zijn er zorgen over:

  • Gezondheid mensen en dieren.
  • Het buitengebied en de natuur in onze omgeving.
  • Waarom het verhaal van de initiatiefnemers en de gemeente niet klopt.
  • Waardevermindering woningen – bedrijven – gronden van omwonenden.

21.30 uur: met elkaar in gesprek en bij de afsluiting inventariseren wat wensen en mogelijke bijdragen aanwezigen nog voor verder.

Aanmelden kan via stichtingbll20@gmail.com

Advertentie

20 Reacties

  1. Nodig de toekomstige coalitie genoten uit
    t.w. cda / Jan / vvd. Als de hinder onacceptabel is, stilleggen die dingen in de nacht.

  2. Beste Anton, dankjewel voor je reactie. Ja dat hebben we uiteraard gedaan. Het zijn ook deze 3 fracties geweest die interesse hebben getoond voor de situatie, na het inspreken door omwonenden in de gemeenteraadsvergadering.
    En zich bewust werden van hetgeen aangericht is, ook onder hun verantwoordelijkheid.
    Zij lieten zich nader informeren en getuigen nu wel van het willen voeren van een dialoog.
    Want de gemeente, de initiatiefnemers en zelfs de GGD wijzen steeds naar elkaar als we onze zorgen en klachten melden.
    Het is het spel van omkeren van de bewijslast.
    Terwijl gemeente en initiatiefnemers met hulp van dure bureaus ingewikkelde berekeningen maken vanachter hun bureaus dat het allemaal wel klopt, worden vooralsnog onze meldingen al driekwart jaar geregistreerd, gebundeld en in de la gestopt .. Bij een enkeling volgt een bezoek van de inititatiefnemer, die komt dan vertellen dat hij het allemaal voor onze bestwil gedaan heeft en dat hij nou eenmaal een vergunning heeft gekregen van de gemeente. tja…
    Afijn. woensdag 20 april in elk geval de gelegenheid voor omwonenden om met elkaar in gesprek te gaan. Want o.a.Corona heeft ook dat wel bemoeilijkt het afgelopen jaar.

  3. Ik begrijp dat de overlast (erg) vervelend is en daar moet objectief naar gekeken worden. Dus metingen door een gespecialiseerd geaccrediteerd bedrijf of instituut. Dan kan er gesproken worden over feiten. Zonder metingen blijft het subjectief en kan je vaak bij elkaar komen maar zal er niks veranderen.

    Wat ik overigens niet begrijp is de claim dat veel omwonenden er niets van af wisten. In 2017 heeft de gemeenteraad beslist en hier heeft is zelfs een apart artikel op deze website aan gewijd.
    https://www.nederweert24.nl/2017/09/27/gemeenteraad-kiest-windmolens-ospeldijk/

  4. Ook over de claim dat de hoogte veel hoger is, in 2017 werd al het volgende gemeld:
    Het windpark zal bestaan uit een korte lijnopstelling van 4 windturbines met een lengte van circa 1,5
    á 2,0 km. Vooralsnog wordt gedacht aan windturbines met afmetingen in een bandbreedte van circa
    100 tot 130 meter as-hoogte en een rotordiameter van 100 tot 130 meter. Het nominale vermogen
    van de windturbines zal in de orde van grootte van 2,5 – 3,5 MW liggen,

    Gerealiseerd:
    ashoogte bedraagt 135 meter, de tiphoogte 209,5 meter en de wiekdiameter 149 meter
    As hoogte is iets hoger, wiekdiameter is wel meer dan 10% verschil.

    In het schrijven van 2017 staat ook dat het gaat om circa en dat betekend dus dat er niks definitief is.

  5. Begrijp ik het goed dat deze ‘circa’ betekent dat de initiatiefnemers na indiening van de plannen de praktijk alsnog naar eigen gewin kunnen aanpassen, waarbij de schade aan natuur en leefmilieu afgedaan kunnen worden als ‘collateral damage’, dwz nevenschade?!

  6. @Driek vanne Kwart,

    Laagfrequent en dan met name infrasoon geluiden moeten ook gemeten worden. Zij maken ziek.

    Het hoorbaar geluid dat nu gemeten wordt is maar een deel van het probleem en zelfs die metingen en de uitleg ervan zijn discutabel.

    Lees het rapport; “Voorkom het Windturbinesyndroom” van DEI om het beter te begrijpen.

    Ook op windwiki.nl is veel info te vinden over de impact van windturbines op de gezondheid.

    Niet iedereen las in 2017 op Nederweert24 of kreeg het gemeenteblad. Denk aan brievenbussen met een nee-nee sticker. Ook ik kom pas sinds de komst van de mega turbines op deze website.

    Je zoekt ook niet naar iets dat je niet verwacht of niet aan ziet komen.

    Direct omwonenden aan de kant van de Noordervaart (nederweert eind) zijn niet betrokken. Anderen zijn misleid over de impact op hun leefomgeving.

    Over het na de oorspronkelijke vergunningen vergroten van de turbines zal later meer naar buiten worden gebracht.

  7. Hallo lieve mensen. Wijzelf wonen op 1200 meter van 4 windmolens af . Het is niet alleen het s’ avonds maar ook overdag de overlast qua geluid wanneer de windrichting onze kant op staat . Lage frequenties ( energieveld voor mens dier ..natuur grondwater) en vervuiling wat deze on milieuvriendelijke lelijke dingen die in een keer geplaatst moesten worden in onze achtertuin. Zonder onze toestemming..zonder de benodigde vergunningen ( toch gemeente Nederweert?) en zonder enig persoonlijk overleg. En dit geld voor ieder van onze buurtbewoners . Bij ons staan ze naast het WML waterschap gebouw en laten die 4 windmolens nou eens het grondwater vervuilen per molen 5 km in onder en om het grondwater. Dit grondwater oftewel lijding water krijgt iedereen tegenwoordig geleverd als men in ospeldijk woont ..ospel en zelfst tot aan Nederweert. Heerlijk toch? Meedoen aan het experiment? Kijken of het goed gaat toch? Want we weten niks precies..nou wij weten het wel ! En de officiele onafhankelijke testen van erkende bedrijven gaan er komen ..wij gaan deze mogelijk maken dat is een belofte ! En buiten dat hebben wij al velen bewijzen en rechtzaken die gewonnen zijn met de overduidelijke rotor bladen vervuiling (fijnstof ) lage energie geluids frequenties voor mens en dier etc. En dan nog de ulttimieme vervuiling door de kankerverwekkende en schaarse grondstoffen van de magneten die er zitten waar duizende mensen in China sterven die deze werven per jaar ( allen krijgen hier kanker door ..maar dat word jullue niet verteld toch? ) milieu vriendelijk en mens en dier vriendelijk toch? En dan niet te spreken over de vervuiling over de landerijen waar groentes en veevoer op gekweekt worden en wat allemaal in jullie fijne buikjes en de dierenbuikjes komen . De gemeente Nederweert is zo corrupt als het maar kan zijn …zij drukken hun oogjes en oortjes graag dicht met kurkjes en bepalen al hun corruptie regeltjes zelf met de mondjes genoeid en spelen graag voor eigen rechter en alle benodigde vergunningen zijn niet nodig en worden aan de zijkant gegooid ..en alles mag zomaar vanuit het gemeente Nederweert en windpark beleid uitgevoerd worden? Wij dachten het toch van niet! Men vult zich graag hun zakken zo hoog als de Himalaya bergen op kosten en gezondheid van ons mensen / burgers / water /dier en natuur fijn toch ? Wanneer de oude wereld werkelijkheid was geweest en wij als mensen / burgers geen rechten hadden en niks te zeggen hadden was het jullie toch maar mooi gelukt ..wij denken en weten het toch dat dit niet zo is , en collectief zeggenschap staat hoger in het vaandel dan dat van jullie ambtenaren die maar willen en doen bepalen wat er gebeurd zonder onze toestemming! Wij stemmen er niet mee in ..laat ditin jullie oorgaatjes/ oordopjes en jullie hersen celletjes diep inweken !
    Beste, burgemeester op de Laak u woont zelf ook in Ospel ? En u drinkt toch ook hetzelfde kraanwater en daar wast u zich toch mee toch? De medeburgers gezondheid en die van uzelf interesseren u niks? Buiten dit zijn de wind molens zijn geplaatste zonder toestemming van ons mensen en burgers en wij ervaren hier overlast van de gehele dag en zonder de benodigde vergunningen ..niet alleen het s avonds hebben wij last ..maar de gehele dag .
    Wij zouden het fijn vinden dat velen van jullie ook hierin willen gaan ondersteunen deze onderzoeken te sponsoren samen met elkaar ..want ieder die dit leest krijgt ook het vervuilde kraanwater door hun leidingen toch? De wind molens zijn alles behalve klimaat vriendelijk , dit willen ze ons toch ook laten geloven in al reeds hun 50 jarige plan zogenaamde klimate change nonsense, ..onzin en propaganda indoctronaties en dit blijkt wel weer . Lieve medebewoners / burgers / beste mensen denk hier aub maar eens over na sluit jullie aan en laat jullie informeren met onze wetenschap en kennis en wees welkom aanstaande woensdag avond er gaat een golf en kennis informatie aan jullie gegeven worden uit eerlijke en gelijkgestemde mensen / burgers, omdat wij en de initiatiefnemers wel een collectief bewustwording van de realiteit samen met jullie allemaal willen delen vanuit liefde en vanuit ons hart . Liefs Esmeralda & Nadine

  8. Met alle respect voor bovenstaande meningen wil ik graag enkele kanttekeningen plaatsen.
    Voorop gesteld moge duidelijk zijn dat een gedegen onderzoek en metingen ten alle tijden dienen te gebeuren.
    Echter is mijn vraag hoe dit nu naar voren komt nadat:
    – Informatie avonden hebben plaats gevonden.
    – Draagvlak is gecreëerd.
    – Vergunningen zijn verleend.
    – Omgeving fonds ( jaarlijkse donatie) is ingesteld.
    – En niet onbelangrijk dat er in de omgeving heel veel expertise aanwezig was om te raadplegen.

  9. @Ruud Lambrix,

    Mijn persoonlijke mening:

    Aan het kanaal, aan de kant van Nederweert Eind (Stokershorst-Gebleektendijk-Kruis-Hoeven)
    is om te beginnen NIEMAND Pro Actief BETROKKEN.
    Van een eerlijk draagvlak is dus geen sprake.
    Bij een enkeling gaf de projectleider dat later aan de keukentafel/via mail ook spijtig toe.
    Maarja dan valt het (volgens hen inmiddels) wel onder het kopje “pech hebben” en “ze staan er nu eenmaal”!
    De mensen aan de Noordervaart in Nederweert Eind wonen meest dichtbij namelijk binnen 1500 meter van de industrie en ervaren overlast vanaf dag 1 dat de turbines gingen draaien en ze melden dat al bijna een jaar tevergeefs bij o.a. Huisarts, Specialist, Zuidenwind, WML, Gemeente, GGD, Provincie, Landelijk etc. waarna ze zich hebben verenigd met buren.

    Daarbuiten en aan de andere kant van de Noordervaart (Ospeldijk) zijn bewoners SELECTIEF BETROKKEN en/of ze zijn enorm MISLEID en zij verenigen zich nu ook met elkaar en met de andere kant van het kanaal.

    Op de informatieavonden van de initiatiefnemers bleken opvallend weinig direct omwonendenen te zijn. GEK HE..:
    En de mensen die er wel waren, zijn FOUTIEF en zeer ROOSKLEURIG GEINFORMEERD.

    Dan heb je nog EEN GROEP DIE ERAAN VERDIENT maar die wonen verder weg dus hebben er, afhankelijk van de afstand ook minder last van. Die groep verdedigt de turbines ook over de ruggen van de omwonenden. Geld is een drijfveer, klimaat is de noemer. Deze groep wordt opgeroepen om zich beter te verdiepen in wat het ECHT BETEKENT voor omwonenden.

    Vergunningen zijn verleend op de kleur ogen van de initiatiefnemers in nauwe samenwerking met een paar klimaatdrammers.

    Het Omgevingsfonds is als een zo klein mogelijk geknipte pleister van een grote rol.. tegen een meervoudig slagaderlijke bloeding.
    De hele buurt z´n GEZONDHEID en welzijn lijden onder Windpark Ospeldijk dat overigens energie levert voor schoon water voor de hele Provincie Limburg en niet bijdraagt aan de stroom in onze huishoudens.
    Cooperatie is een verkapte vorm. WML is de grootverdiener. Omwonenden het slachtoffer.

    De zogenoemde “expertise” was en is bijzonder eenzijdig doordacht, berekenend en PRO-WINDENERGIE gericht.
    Feiten en nieuwe expertise over de leefomgeving en gezondheid van omwonenden worden van meet af aan SYSTEMATISCH geweigerd en verzwegen.

    Je kunt wel bedenken waarom dat zo is…..

  10. Beste Esmeralda van Malden,
    In uw reactie zijn de door U opgesomde problemen cq. nadelen, aannames of onderbouwde feiten ?
    Ik begin toch erg mijn twijfels te krijgen als ik zo een reactie lees.

  11. Dat van de geluiden en de laagfrequente energievelden (LFG) waar @Esmeralda over schrijft, kan ik beamen en dat niet iedereen betrokken of eerlijk geïnformeerd is ook! De Burgerparticipatie is hier niet juist uitgevoerd waardoor van democratie en draagvlak niet gesproken mag worden.

    @Fr.Wind, lees op Windwiki de nieuwste onderzoeksresultaten over vervuiling en andere effecten van WindIndustrie op de omgeving.

    Lees ook het rapport van D.E.I. “Voorkom het Windturbinesyndroom”.

    Misschien is toch het rapport van Dick Bijl ook wel goed om te lezen. Hoewel rapido onderuit gehaald door het RIVM zijn de bevindingen van Bijl zorgwekkend en representatief voor het beleid. Ook in onze gemeente!

  12. De groep gedupeerde omwonenden wordt steeds groter.

    Samen groots, samen sterk.

  13. Wat is eigenlijk lijdingwater? Is dat gekalibreerd kanaal water of water dat de leiders van de scouting uit de leiding heeft onttrokken om het lijden van de voortrekkers te verzachten tot een ph<5?

  14. Beste allen,
    Ik sluit me aan bij dat er onafhankelijke onderzoeken moeten komen etc. etc.
    @Defender2021 rapport van D.E.I. staan zeker interessante en benoemingswaardige punten in, goed dat je dit rapport aanhaalt.
    Maar ik wil me even toewijden tot @Esmeralda van Malde. Ik begrijp dat u zeer gedupeerd bent door de windturbines samen met vele andere inwoners, ik hoef daarom ook geen reactie terug in de trant van ”je zal er zeker ver genoeg vanaf wonen”. Want inderdaad, ik woon niet om de hoek van de windmolens. Maar ja, ik voel wel compassie en leef met jullie mee.

    Maar een paar dingen bevallen me niet:
    -De medeburgers gezondheid en die van uzelf interesseren u niks? richting Burgemeester
    -Gemeente corrupt dit corrupt dat
    -Kleinerend over het hele bericht
    -Vooral ook veel meningen tussen de spaarzame feiten die u deelt

    Een tip, hou het gewoon bij de feiten/ ervaringen en ga nu niet ‘zelf’ voor wetenschapper en rechter spelen zoals u dat anderen verwijt. Ik hoop ook dat voor u de situatie binnen afzienbare tijd verbeterd en wens u daarbij sterkte en moed. Houd het wel respectvol. Ook de burgemeester en andere behandelen u met respect.

  15. @JackvB, ik vind jouw reactie eigenlijk juist nogal kleinerend en daarmee niet respectvol naar Esmeralda van Malde toe. Ik kan me voorstellen dat het haar helemaal “tot hier” zit en dat ze daarmee een dergelijke toon aanslaat. Ook dee vraag of de burgemeester zich niet interesseert lijkt me wel een goede vraag, aangezien er blijkbaar dus wel iets aan de hand is op het vlak van de gezondheid, in ieder geval van welzijn.

  16. @Marga, volgens mij geef ik ook aan dat ik me kan inleven in haar situatie? Het was niet de bedoeling om mijn reactie een kleinerende toon te geven, dat is niet de bedoeling geweest.

    Ik vind dat we het met de feiten moeten houden, dat was het doel van mijn reactie. Dat daar tegenwoordig veel emoties bij komen kijken snap ik, het is al een lange weg voor de omwonenden die daar last van hebben, maar op de man spelen is niet de oplossing. De toon van de opmerking vond ik alles behalve juist. Daarbij is de burgemeester in deze niet hetzelfde als de Raad, onthoud dat wel.

    Fijne dag, geniet van het mooie weer.

  17. Goed dat de avond er was voor de omwonenden die daar behoefte aan hadden.
    Nu kunnen gedupeerden elkaar vinden, steunen en informatie met elkaar delen.
    Dat is hard nodig in deze, naar mijn mening, oneerlijke strijd.
    De IWT’s geven te veel overlast. Nachtrust is nodig om gezond te blijven.
    Rust is ook nodig om geconcentreerd te blijven op het voeren van de zaak om je recht te halen.
    Ik wens alle omwonenden sterkte hiermee en bedank de SBLL voor het mede organiseren van deze eerste buurt bijeenkomst.

  18. dank allen voor het meedenken, meeleven in welke vorm dan ook. Op papier reageren is altijd wat moeilijk en kan al snel verkeerd uitgelegd worden terwijl dat niet de bedoeling was..

    Uit de overweldigende opkomst op deze avond en ook het feit dat daar door de aanwezigen in een prima verstandhouding met elkaar gesproken kon worden, blijkt hoe hard dit nodig was / is.
    Behalve Corona, speelt toch ook het feit dat mensen in ons buitengebied wat eerder zelf hun ‘boontjes’ doppen en wellicht ook verdraagzamer zijn voor andermans bedrijvigheid. Ik wil daarmee zeggen: daardoor niet zo snel naar buiten treden om zich te laten horen, te ‘protesteren?
    Wie zal het zeggen…uit het merendeel van de reacties bleek in elk geval dat het bij elkaar komen hoog tijd werd en ook zeker een vervolg zal krijgen. Voor de geinteresseerden is de presentatie op te vragen bij Stichtingbll20@gmail.com

  19. Vooral de door de Overheid en projectleiders (bewust) genegeerde Laagfrequente Infrageluiden,
    die opbouwende gezondheidsklachten veroorzaken die genoemd worden in het (nog niet officieel erkende maar inmiddels internationaal welbekende) Windturbinesyndroom, verdienen de hoogste aandacht van Huisartsen zodat zij de juiste hulp en zorg kunnen bieden aan hun patienten die hieraan lijden..

    Door niet (langer) klakkeloos het RIVM/GGD (overheid) na te praten maar door zelf pro actief onderzoek te doen naar de vele mega hoge turbines rondom Nederweert, en open te staan voor informatie uit de leefomgeving..

    Er is een reden dat windturbine klachten weggewuifd en Infrageluiden niet gemeten worden. Het verstoort de plannen van belanghebbenden die dondersgoed weten dat ze te dichtbij huizen bouwen!
    Zij willen niet dat de klachten van omwonenden erkend worden en doen er ook alles aan om dat te voorkomen.

    Ik denk dus dat het goed is om je klachten en ervaringen te delen met je huisarts en dat de schaamte, de onderdrukking en het stilzwijgen worden doorbroken. Je bent geen wappie, je bent slachtoffer!

    Sterkte lieve dorps-en lotgenoten! Er gaat niets boven een goede avond/nachtrust en gezondheid.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie