Skip to content

TERUGKIJKEN | Interpellatiedebat gemeente Nederweert

Redactie
15 maart 2022 | 18:45

Advertentie

Op dinsdag 15 maart vergadert de gemeenteraad van Nederweert. Vanwege de verbouwing van de raadzaal en de beperkte ruimte op de huidige locatie is het niet mogelijk om publiek toe te laten bij de raadsvergadering. Je kunt de vergadering vanaf 19.00 uur via deze livestream volgen.

De erfgoedkwestie is geëscaleerd. Daarom wil de gemeenteraad nu nog uitleg van het huidige college van burgemeester en wethouders.

Interpellatiedebat

Dit debat zou in de raadsvergadering van afgelopen dinsdag plaatsvinden. Verantwoordelijk wethouder Stienen was toen wegens ziekte afwezig. Daarom is het interpellatiedebat verzet naar vandaag. De erfgoedkwestie is het enige agendapunt van deze bijzondere raadsvergadering.

 

Advertentie

16 Reacties

  1. Magertjes
    Wat mij opviel tijdens dit debat was het magere zelfreflectie betoog van de wethouder, ze deed haar best, maar deelde toch iedere keer weer een sneer uit naar de vrijwilligers
    Ik heb een afspraak willen maken; zij konden niet, reageerden niet etc
    Ik heb gereflecteerd chappeau, maar wel te laat
    Het was mooi geweest als ze in het algemeen begonnen was met excuses, dan haar feitenrelaas en dan het is niet gelukt de afspraak en dat is mijn verantwoordelijkheid, dus ja hier heb ik ook steken laten vallen, de secretaris moest de afspraken inplannen, pak zelf de telefoon of nog beter was er naartoe gegaan, koste wat het kost, andere afspraken dan maar even niet.
    Maar ok ze heeft er van geleerd, maar wat nog kwalijker is de aanval van van Nierop, raadsonwaardig, ofwel de pot verwijt de ketel
    Overall kunnen we zeggen dat hier het Jan prima gereageerd heeft, de vvd heel goed gehandeld en gereageerd en ondanks de felheid en verkiezingsretoriek die toegedicht werd aan het cda ze zo verstandig waren niet in deze vuilspuierij van Nederweert Anders mee te gaan.
    En dat noemt zich de politiek van Nederweert diep triest, D66 zijn mijn woorden niet waard, want dhr van Montfort draait zoals het uitkomt.

    VVD dank voor dit debat en de jeurige manier van aanvoeren van de pijnpunten en het constructieve handele,
    JAN dank dat jullie het in proportie zetten
    CDA ondanks dat het wat beschaafder aan de voorkant had gekund voor het debat en dat jullie aan het einde jullie niet hebben laten verleiden tot een nog meer respectloos schouwspel

    Nederweert Anders ga je schamen
    En D66 waar is die nieuwe bestuurscultuur!

    Beste mede inwoners succes met jullie stem, maak gebruik van dit recht en zorg dat de juiste partijen je stem krijgen

  2. Ik kan me alleen maar aansluiten bij bovenstaande!

    Pak je kans en ga stemmen!

  3. Voor het grootste gedeelte mee eens.
    Maar waar was het verhaal van de Commissie zelf?
    Waarom geen spreekrecht?
    Waarom heeft niemand, behalve CDA en VVD, de moeite genomen om met de Commissie zelf in gesprek te gaan?
    De Wethouder en ook dhr. v. Nierop krijgen op deze manier alle kans om vieze politieke spelletjes te spelen.
    Dhr. Vossen roep ik op om als volksvertegenwoordiger de Commissie te benaderen. Zo ook D66.
    Hoe, zo vind ik, kun je een goed volksvertegenwoordiger zijn als je het volk niet hoort?
    Je bent dan ook niet in staat om iets in het juiste perspectief te zetten.
    Dus.. kom op. Doe je werk en doe het goed.
    Complimenten voor de inzet van CDA en VVD.

  4. Ik had wel wat meer verwacht van de burgemeester dan alleen maar het woord geven. Juist als burgers in de verdrukking komen moet zij van zich laten horen. Dat deed de vorige burgemeester heel anders

  5. CDA en VVD hebben de wethouder 10 dagen de tijd gegeven de schriftelijke vragen te beantwoorden. Ondanks de uitdrukkelijke vraag ze allemaal te beantwoorden, doet de wethouder dat niet. Opvallend. De wethouder begint met een zucht en toont zich deemoedig. “Jammer dat ‘t zo ver kwam” “Ben niet terughoudend geweest met informatie” Toch moest er een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur komen, zo horen we. Het had voorkomen kunnen worden dunkt mij. Tijd genoeg gehad. Als je op 8 februari 2022 contact op wil nemen, ga dan zelf praten en vraag niet de secretaris een afspraak te maken. Zeer afstandelijk.
    Nederweert Anders zegt over het CDA: dit is verkiezingsretoriek … men is onfatsoenlijk geworden … vuurtje opgestookt … CDA beschikte eerder over informatie dan het College …. afspraak = afspraak geldt niet meer … CDA laat collega ‘s in de steek … ondermijnende politiek van het CDA . Conclusie: een coalitie met zowel CDA als Nederweert Anders komt er niet.
    JAN stelt dat de schuldvraag niet relevant is. Niet in de ouderwetse zin. “Waarom zit men niet om de tafel” vraagt JAN? ” Men wil wel praten maar doet het niet”. Vraagje: is/was sprake van onverenigbare karakters = onvoldoende basis voor een vruchtbare samenwerking? Dan geldt: ‘Jij eruit of ik eruit’. Het van alle kanten voorgestelde eervolle ontslag van de Erfgoedcommissie volgt deze weg en is mogelijk een oplossing. Maar wat als het aan de bestuurscultuur ligt? Dan ligt herhaling op de loer. Wordt vervolgd? Aan beantwoording van die vraag is JAN nog niet toegekomen.
    D66 vindt het jammer dat de Erfgoedcommissie haar ontslag aangeboden heeft. Had dan de afgelopen 4 maanden als coalitie ingegrepen en de wethouder beter ondersteund.

  6. Wel erg opvallend hoe D66, NA en JAN alles uit de kast halen om de inhoudelijke discussie over de kwestie te mijden en politiek te bedrijven over de rug van vrijwilligers. Niet zo netjes van met name Van Montfort en Van Nierop.
    Inspreekrecht torpederen? Dan hoeft stemmen ook niet meer.

  7. Heb het debat gevolgd als gewone burger, Charlotte trok alle registers open , wat er allemaal fout is gegaan. Verantwoordelijke heeft uit gelegd , dat ze dingen nu anders zou doen .Dus Charlot , erfgoed is belangrijk , maar ik denk dat er veel belangrijker dingen zijn , juist nu in deze tijd om voor op te komen. Wat wilde je eigenlijk bereiken ? Dat de verantwoordelijke opstapt? En de erfcommissie terug komt ? Zo dat jij je op je borst kunt kloppen wat je bereikt hebt? Echt er zijn zoveel belangrijker zaken. Maakt de politiek niet echt voor de gewone mens aantrekkelijk , misschien is dat de bedoeling? Daarom gaan mensen misschien ook niet stemmen, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in hun gemeente. Het enige wat je leest en hoort is ruzie. Als gewone burger kun je het kaf niet meer van het koren scheiden . Dit is een mening van een burger die het debat probeerde te volgen . Er zijn alleen maar verliezers , maar wat heeft de burger hier aan.

  8. Wat ik vanavond gezien heb is een nederweert anders en een D66 die iedereen de schuld geven van de ontstane situatie. De erfgoed commissie, maar ook het CDA en de sociale media iedereen heeft gedaan. Ze hebben Geen enkele zelfreflectie en voelen zichzelf verheven boven de burgers. Of zoals van Nierop zei waar maken jullie Je druk over er zit in zoveel andere problemen. Kortom we hebben morgen de kans om die 2 partijen naar huis te sturen. Hopelijk gaan veel inwoners van nederweert stemmen om dit te realiseren.

  9. De leugen regeert in Nederweert, tenminste in de gemeenteraad. Ik heb gister laat wat dingen gecheckt bij de monumentencommissie:
    Van Montfoort: “Ik heb rond begin december een lid van de commissie aangesproken en die zei dat er niks aan de hand was tussen commissie en Stienen”. De commissie zegt Van M nooit gezien of gesproken te hebben….
    Stienen: “Ik heb een tijdje terug excuses aangeboden voor mijn handelen”. Bij de commissie is niemand die excuses heeft gekregen, niet mondeling of schriftelijk.
    Stienen: “Ik heb begin februari de commissie uitgenodigd voor een gesprek”. De commissie zegt toen geen uitnodiging te hebben gehad voor een gesprek.
    Vossen: “ze willen niet aan tafel”. Ik heb inzage gekregen in verslagen van diverse gesprekken tussen de monumentencommissie en Stien en ook met de burgemeester. Heb hen aangeraden die op internet te zetten. Dan gaat het de Stienen en de burgemeester trouwens dun door de boks zoals we hier in Neejwieert zeggen.

    Kunnen Stienen en van Montfoort misschien hun beweringen staven? Of waren het leugentjes om het hachje te redden? Lekker handig als degene die het betreft er niet bij mag zijn.

    Het beschamendste deel is nog van Nierop. Die vindt het thema op nieuw de moeite niet waard. Tegelijkertijd legt hij omstandig uit waarom het mede door hem besloten is om de commissie geen spreekrecht in de raad te geven. Als je in Nederweert last hebt van zoemgeluiden van windmolens mag je keer op keer tranentrekkende verhalen voor de raad vertellen in het inspreekuurtje. Als de commissie in 5 minuten haar verhaal wil vertellen dan heeft NA daar geen behoefte aan. Hetzelfde voor de heemkundeverenigingen. Omdat het even niet uitkomt…

    Toppunt van het debat was dat D66 NA en D66 zeggen nota bene vergaderd te hebben over het NIET toekennen van spreekrecht aan burgers. Dat is de omgekeerde wereld in een democratie. En er is éen iemand in de raad die daar heel goed op moet letten en dat is de burgemeester. Ze is heel bedreven in raadsleden het woord te geven en de microfoons aan en uit te zetten. Maar o o o wat had zij.nu een goede rol kunnen pakken.
    De leugen regeert in haar huis en zij ziet toe en kijkt er naar.
    Ik was bewust een zwevende kiezer tot gisteravond. Vandaag ben ik een niet-kiezer. Voor het eerst in mn leven.

  10. Bewoner,

    Aan de finish worden de prijzen verdeeld.
    De burgers zijn echt niet gek.
    Vanavond ca 00.00 uur wegten we hoe en wat.

  11. Het is ook om te janken aan de Noordervaart, bezorgde burger.
    De windlobby-zaak en de erfgoed zaak hebben veel parallellen zoals dat burgers en vrijwilligers ondemocratisch behandeld zijn, zij niet vooropgesteld werden in belangen en er niet transparant en integer gewerkt is. Zeer kwalijk!

  12. Inmiddels weten we dat de kiezers in Nederweert gelukkig niet blind waren voor de ravage die de oude coalitie heeft aangericht. Die waren te groot om onder het tapijt te vegen, zoals ze in het geval van de Erfgoedkwestie met man en macht probeerden voor mekaar te krijgen. De verantwoordelijke wethouder zei in het verkiezingsdebat dat het grote verlies van NA het gevolg was van ‘verantwoordelijkheid nemen’. Ook hierin blijkt geen enkele twijfel aan zichzelf, zelfreflectie (waar zo op aangedrongen werd door Koppen en Franssen) komt niet in de woordenschat van NA voor, zo komt het over.

    En wat was het jammer om te zien dat wat de krant als ‘knieval van wethouder Stienen’ beschreef eigenlijk weer een nieuwe in fluweel verpakte aanval op burgers en vrijwilligers was. Ik denk dat de erfgoedverenigingen (met wie B&W nu verplicht in gesprek moet om de hete adem van de provincie uit de nek kwijt te raken) dit goed gehoord en onthouden zullen hebben.

    CDA en VVD hielden zich sterk en bleven netjes, ondanks de onder-de-gordel-aanvallen van de heer van Nierop (60 stemmen) en van de wentelteefjes van D66 en JAN.

    Een nieuwe coalitie van CDA, VVD en JAN ligt binnen bereik. Getalsmatig gezien tenminste. Maar past het ook qua visie op bestuursgebied? Als je als partij als JAN een week geleden nog hebt vergaderd (met D66 en NA) over reglementaire manieren waarop je burgers het spreekrecht in de raad kunt onthouden, ben je dan geloofwaardig om in de nieuwe coalitie echt vorm te geven aan burgerparticipatie?
    Het verschil met D66 is dat die partij een windvaan is die met alle winden (scheten) meebeweegt. Maar bij JAN is dat anders, daar is het spel altijd belangrijker dan de knikkers.

    Dus let op CDA-ers: als vossen de passies preken, boeren let op je kiezers.

  13. Beste denkend aan Nederweert, heeft het CDA gewonnen? Denk Antoine H. weg en kijk eens nog naar de uitslag van het CDA als het CDA Antoine H. niet hadden dan had het CDA een nederlaag geleden, dat zijn de feiten!
    Of D66 nu met het CDA mee gaat besturen misschien wel misschien niet, dat is het probleem met het CDA mee besturen, je bent als kleinere partij altijd een bijwagen van het CDA, en of D66 daar zin in heeft????

  14. Ik vond het van weinig reflectie getuigen en vooral pijnlijk om Ria Stienen in het interview na de uitslag tot 2x toe enigszins zelfgenoegzaam te horen zeggen dat ze “letterlijk veel wind heeft gevangen” en toch nog staat waar ze nu is gekomen.. Ik vond dat zo respectloos naar de gedupeerde omwonenden die tevergeefs om hulp roepen.

  15. Beste realistische burger, in elke partij heb je vaak één stemmenkanon, bij CDA is dat toevallig een erg integer persoon die altijd zijn afspraken probeert na te komen en door vele mensen wordt gewaardeerd om zijn inzet…zelf stem ik landelijk nooit op het CDA maar hier in de gemeente was dit de enige partij waar ik het vertrouwen in had…de overige partijen zijn m.I. zeker niet integer m.u. Van VVD en misschien het Jan


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie