Skip to content

Een waardevol gesprek over eenzaamheid

Redactie
8 maart 2022 | 14:00

Advertentie

Jeanne Metsemakers en El Tillemans volgden de training ‘Het Waardevolle Gesprek’ en wethouder Carla Dieteren ging met beide dames in gesprek om van hen te horen hoe zij deze training ervaren hebben.

Eenzaamheid

Jeanne en El zijn actief als vrijwilliger. Jeanne heeft 40 jaar als IG Verpleegkundige gewerkt en is actief bij De Gunnerij. El heeft altijd in het onderwijs gewerkt en zet zich in Nederweert onder meer in voor de ouderen in Budschop en was in het verleden betrokken bij De Gunnerij. Beide dames genieten inmiddels van hun welverdiende pensioen. Een deel van hun vrije tijd vullen zij vol overgave met vrijwilligerswerk. “Mensen ontmoeten, contacten onderhouden en zinvol bezig zijn is heel belangrijk voor iedereen en door vrijwilligerswerk kom je heel eenvoudig in contact”, aldus Jeanne.

El Tillemans: “Ik heb de training ‘Het Waardevolle Gesprek’ gevolgd omdat ik op zoek ben naar tips om eenzame mensen te ontmoeten en te helpen. Niet alleen via de contacten tijdens activiteiten, maar ook mensen die niet of moeilijk de deur uit komen. Hoe kom je achter de voordeur, als iemand niet de mogelijkheden of kracht heeft om bijvoorbeeld deel te nemen aan een activiteit of om een kopje koffie te komen drinken. Dit kwam niet direct in de training aan bod, maar het was prettig om bestaande kennis op te frissen en met andere vrijwilligers ervaringen te delen. Onlangs hebben we fruitpakketjes bezorgd bij ouderen in Budschop en dat gaf ook gelegenheid om persoonlijker met mensen over hun leven te praten”.

De training ‘Het Waardevolle Gesprek’ gaat in op ‘wat is eenzaamheid’, ‘hoe kun je door te kijken signalen herkennen’ én ‘wat kun je als vrijwilliger betekenen’. Je leert door te vragen, het maakt je meer alert én je leert om niet te oordelen. Het gaat erom dat je er voor een ander bent. Soms is alleen je aanwezigheid of een luisterend oor al voldoende.

Carla Dieteren: “Ik vind het bijzonder om te horen hoe jullie aandacht hebben voor een ander en hoe jullie de bedoeling van de training ook echt in de praktijk brengen. Jullie zorgen er, samen met vele andere vrijwilligers voor dat mensen zich gehoord en gezien voelen. Het kwijt kunnen van je verhaal, een praatje maken, vertellen wat je leuk of moeilijk vindt, hulp durven vragen….. het lijkt zo gewoon, maar maakt het verschil in het leven van een ander. Vrijwilligers zijn heel belangrijk, net als een goed netwerk van professionals die -waar nodig en gewenst- in actie komen om een vraag om hulp mee aan te pakken.

Jeanne: “Het is fijn om te merken dat gemeente Nederweert ziet dat het onderhouden van contacten zo belangrijk is én dat vrijwilligers serieus genomen worden en ondersteuning krijgen. De mogelijkheid krijgen om een training zoals ‘Het Waardevolle Gesprek’ te volgen is hiervan een mooi voorbeeld.” 

“Wij zouden het fijn vinden als er een soort van terugkomsessies worden georganiseerd, zodat je als deelnemers kunt delen hoe je in de praktijk de opgedane kennis benut en waar je eventueel tegen aan loopt. Meteen ook een mooie gelegenheid om casussen te delen en ervaringen van anderen te horen” aldus El en Jeanne. En zo eindigde het gesprek over ‘Het Waardevolle Gesprek’ met waardevolle feedback. De mogelijkheden voor een vervolg die gaan zeker onderzocht worden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie