Skip to content

Rode lampen windmolens Ospeldijk verdwijnen mogelijk

Redactie
15 februari 2022 | 12:19

Advertentie

Ingezonden

De windmolens, waartoe in de voorgaande raadsperiode in 2017 unaniem besloten is deze te plaatsen in Ospeldijk en die sinds enige tijd in werking zijn, mogen wellicht de lichten doven.

Windmolens

Tijdens de korte raadsvergadering van dinsdag 8 februari deelde wethouder Ria Stienen aan de raad mee dat ze in gesprek gaat met de coöperatie Zuidenwind die de windmolens in Ospeldijk exploiteert. Dit naar aanleiding van een tip van Nederweert Anders dat per 1 oktober 2021 de felle rode obstakellichten bovenop de windmolens niet meer nodig zijn. Deze lampen zijn bedoeld om het laagvliegend verkeer zoals helikopters en kleine vliegtuigjes te waarschuwen voor obstakels. De kans dat deze vliegtuigen ’s nachts vliegen is uiterst klein, maar toch branden deze rode lichten de hele nacht. Mensen storen zich daar aan omdat in het donker continu je oog daarheen wordt getrokken. Inmiddels telt midden Limburg al 22 molens, allen met een toplicht. Per 1 oktober 2021 dienen kleine vliegtuigen en helikopters te zijn voorzien van een transponder. Door de molens nu te voorzien van een responder is de veiligheid op een vergelijkbare manier verzekerd.

De wethouder heeft toegezegd met Zuidenwind te overleggen om in ieder geval de windmolens in Ospeldijk te voorzien van responders en de rode lampen te verwijderen. Dit betekent tevens dat de witte lampen overdag overbodig worden. ”Het zijn soms de kleine dingen die er toe doen.”

Onderzoek naar naleving voorwaarden van de vergunning van de molens
Het college laat een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de naleving van de voorwaarden die in de onherroepelijke vergunning staan van Windpark Ospeldijk. Tot de resultaten van dit onderzoek bekend zijn wordt de beslissing op het verzoek tot handhaving uitgesteld. Op deze manier komen ze tot een zorgvuldige afweging van de belangen van zowel mensen uit de omgeving als het windmolenpark.

Nederweert Anders

Advertentie

6 Reacties

  1. a) De vergunning is niet onherroepelijk want in strijd met EU-regels die ook al golden toen de vergunning werd afgegeven en waar ook een gemeentebestuur zich aan heeft te houden.

    b) Belangen van omwonenden zouden altijd zwaarder moeten wegen dan financiele belangen van het windmolenpark. Dat verhaal van de wethouder over zorgvuldige afweging is gewoon gelul.

  2. Hard roepen over onherroepelijkheid maakt de vergunning niet minder herroepelijk.

    U had al lang moeten handhaven.

  3. Ze gewoon die molens in de avonden en nachten stil!
    Dan kunnen bewoners herstellen van de infrasone trillingen.

    Bijkomstig zijn we dan meteen van de rode lampjes verlost.

  4. Onder druk van verkiezingen wordt de waarheid vloeibaar.
    De vergunningsaanvraag dateert uit januari 2018.
    Het besluit was unaniem? Het CDA was tegen.
    Het verhaal van de rode waarschuwingslichten en de transponders stond al in de nieuwsbrief van Zuidenwind uit december 2021. Scoren voor open doel?

  5. Jammer, vind het juist wel een mooi gezicht, die rode lampjes in de avond/nacht of in de mist.

    Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen er last van hebben.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie