Skip to content

Wandel in het spoor van de turfsteker

Glendi
6 februari 2022 | 9:00

Advertentie

Op zondag 13 februari houdt Staatsbosbeheer een Turfstekerstocht in De Groote Peel. Samen met een Peelgids wandel je over Peelbanen naar het hart van dit hoogveengebied. Daar ligt de grote waterplas ’t Elfde. Maar wat betekent die naam? Tijdens deze excursie krijg je antwoord op vragen over de Peel en haar verleden. De excursie start om 13.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

In het spoor van de turfsteker

Al heel vroeg ontdekte de mens dat gedroogd veen goed bruikbaar is als brandstof. Jarenlang werd de Peelstreek afgegraven voor dit zwarte goud. De sporen van die turfwinning zijn nog zichtbaar in het landschap. De grote waterplas ‘het Meerbaansblaak’ bijvoorbeeld is ontstaan door het uitbaggeren van het veen en de Peelbanen waarover je wandelt zijn de paden waarover de turfsteker zijn turf vervoerde. Tijdens deze Turfstekertocht krijg je informatie over het verleden van de Peel, maar is er natuurlijk ook aandacht voor de natuur. In de Peel is het altijd verrassend wat je tegen komt!

De Turfstekerstocht op 13 februari is ongeveer 7 kilometer lang en duurt 2 tot 2,5 uur. Deelname kost € 12,50 en dat is inclusief koffie/vlaai in het buitencentrum na afloop. Vooraf online reserveren is noodzakelijk via: staatsbosbeheer.nl. Tip: draag stevige, liefst waterdichte schoenen en neem eventueel een lunchpakket mee voor onderweg. Op zondag 13 februari geen tijd? Op zondag 13 maart en zondag 9 oktober is er ook een Turfstekerstocht!

(Na)genieten in het buitencentrum
Voor of na afloop van een activiteit kan je heerlijk struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier zijn mooie souvenirs, interessante natuurboeken, leuke natuurontdekspullen en smakelijke streekproducten te koop. Bij de horeca ‘Buitengewoon Lekker’ en in de Peelboerderij (op zondag) kan je genieten van een hapje en drankje. Het buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: staatsbosbeheer.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie