Skip to content

Wist jij dat hulpdiensten anoniem bellen?

Redactie
1 januari 2022 | 11:00

Advertentie

Wordt jij weleens gebeld door een anoniem nummer? Wat doe je dan? Neem je op of niet? Er zijn mensen die anonieme nummers standaard niet opnemen in de angst een oplichter of telefonische verkoper/-ster aan de lijn te krijgen.
Maar wist je dat bijvoorbeeld ook de politie, brandweer, ambulancedienst en veel ziekenhuizen anoniem bellen?

Anonieme beller?

Het niet opnemen van een anonieme beller kan grote gevolgen hebben. Zo komt het regelmatig voor dat centralisten van de 112 meldkamer mensen bellen om te vertellen dat er een geliefde ernstig gewond is geraakt, om te vragen binnen te blijven omdat het in je straat door een incident onveilig is of om jou te vertellen dat er brand is bij je thuis of je buren. Telefoongesprekken die soms zelfs van levensbelang zijn.

Ik heb als centralist mensen wakker gebeld wiens huis in brand stond. Ze hadden nog niks gemerkt en konden hierdoor nog voordat de hulpdiensten ter plaatse waren het huis verlaten” verteld voormalig centralist Lars. “Ook heb ik regelmatig mensen gebeld om hen te informeren dat er een familielid betrokken was bij een ernstig ongeval. Vaak proberen we deze mensen persoonlijk te informeren door bij hen aan de deur te gaan. Soms is de situatie echter zo ernstig en tijdkritisch dat er wordt gekozen dit telefonisch te doen”.

Politie:
Denk dus goed na of je anonieme telefoontjes weigert of opneemt. Ons advies, neem gewoon op een verbreek de verbinding wanneer je iemand aan de lijn krijgt die je niet wilt spreken. Op die manier voorkom je dat je belangrijke telefoontjes mist.”

Advertentie

3 Reacties

  1. Waarom bellen hulpdiensten anoniem? Wordt niet duidelijk in dit artikel.

  2. Waarom anoniem ? Ik neem nooit een anoniem nr op. Dus maak een kenbaar nr. Ik denk dat mensen dan wel opnemen als ze zien dat het een soort alarm nr is. Dus een gemakkelijk nr en alles komt goed.

  3. Hier schrik ik wel van. Er wordt zo gewaarschuwd m.b.t. telefoontjes waarbij men zich voordoet als b.v. de politie. Als iemand mij vanaf een onbekend nummer zou bellen met de vraag mijn huis te verlaten zou ik echt zoiets hebben van: “Help, wat wil men doen al ik uit mijn huis ben?”. Ik zou ophangen en de politie bellen om melding te maken. Krijg dan wellicht iemand aan de lijn die niet op de hoogte is. Annonieme telefoontjes neem ik sowieso niet op. Deze werkwijze kan door criminelen als een uitnodiging worden gezien. Zorg a.u.b. dat er b.v. 112 wordt getoond of voor een uitbreiding op het NL-Alert systeem. Dat zal technisch wat vragen, maar wellicht red je er levens mee.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie