Skip to content

Ook jongens mogen jurkjes dragen

Redactie
2 december 2021 | 17:55

Advertentie

Joyce Dur Foto: Linde Joosten

Little Prince Charming, kledingmerk voor jongens, komt met ‘s werelds eerste collectie aan jongensjurkjes. De jurkjes zijn ontworpen voor jongens van 1,5 tot 7 jaar oud.

Jongens mogen jurkjes dragen

Geïnspireerd door haar 4-jarige zoon die om een jurk vroeg, startte Joyce Dur, woonachtig in Nederweert, het merk. Al snel na de start van het Instagram-account van het merk, onder de naam ‘dressesforboys‘, begonnen volgers van over de hele wereld het idee te steunen.

Het merk richt zich op kinderen van 1,5 tot 7 jaar. “Jonge kinderen zien nog geen blauwdruk van de samenleving voor jongens- en meisjeskleren, ze zien stoffen en prints die ze leuk vinden. Als ze opgroeien krijgen ze te horen dat roze bijvoorbeeld voor meisjes is en blauw voor jongens. Naast  jongens die zelf vragen om jurkjes zijn er ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij het ontdekken wie ze zijn, los van geslacht of kleding”, aldus Joyce.

Om een jongensachtige look te bereiken, richtte het merk zich op kleuren die worden geassocieerd met jongensmode. Ook in prints en design maakt het merk duidelijk dat het kledingstuk door jongens gedragen hoort te worden, ook al is het een jurk. Dit maakt het voor ouders gemakkelijker om hun zoon in een jurk in het openbaar te laten verschijnen.

Dit jaar kwam het nieuws dat de tiener Frédérique werd geslagen omdat die niet wilden zeggen of die een jongen of een meisje was. “Deze dingen vind ik verschrikkelijk, dit moet veranderen. Het zou niet uit moeten maken hoe je eruit ziet. Door het beeld van een jongen in een jurk te normaliseren hoop ik de samenleving ruimdenkender en inclusiever te maken“, aldus de missie van de oprichter. Het merk richt zich op wereldwijde distributie.

Kijk ook eens op www.littleprincecharming.com.

Advertentie

16 Reacties

    • Precies !!

      Denk na. Ga naar je zelf.
      Waarom gebeurt dit?

    • Het zal toch geen agenda zijn.

    • D’r zitj wul vul motte in dees teksten, joa, jeh, ge kuntj uch mer erges druk euver maake…

  1. Is van alle tijden ,dat jongens zich ook verkleden met jurken.
    Kijk naar bepaalde landen, bv Schotse rok en gewaden.
    Zelf in kerk en …….

    • Inderdaad van alle tijden ook in het midden oosten.
      Laat de kinderen hun gang gaan als ze het leuk vinden.
      Volwassen mannen doen het ook met carnaval, durven ze anders niet !!!!

    • “Ook jongens mogen jurkjes dragen”

      De titel van het artikel had beter kunnen luiden:”ook jongens moeten jurkjes dragen”.
      Want dat is wat hier speelt. Het zijn de ouders die bepalen wat het kind moet dragen. Ouders die schreeuwen om aandacht, die zich af willen zetten tegen de rest, die handelen vanuit hun eigen minderwaardigheidscomplex of schreeuwen om aandacht en daar hun kind voor gebruiken. Kinderen hebben geen mening, die wordt hun opgedrongen door volwassenen. Net zoals het de volwassenen zijn die een traditie als Zwarte Piet kapot willen maken over de ruggen van kinderen. Vroeger zelf genoten van Zwarte Piet, maar nu goedkoop proberen te scoren over zijn rug. Ik heb nog nooit een kind uit zichzelf horen zeggen dat hij / zij Zwarte Piet discriminerend vindt. Het gaat hier dus wederom niet om de vrije mening van een kind, maar om een opgedrongen mening van de ouders.

      En voor dat de reactie komt dat we jongens opdringen geen jurkje te dragen:

      Willen jongens een jurkje dragen? Ook als ze dan op school gepest worden? Ook als ze dan compleet afwijken van de andere kinderen? Kinderen willen met elkaar kunnen spelen. Dus laat die kinderen met rust met al die grote-mensen-fratsen en doe normaal.

      In het Midden-Oosten worden schapen ook onverdoofd geslacht. Dat is daar onderdeel van de cultuur. Gaan we dat nu in Nederweert ook toestaan? Er zijn ook culturen waar de vrouw haar haren niet mag laten zien als ze op straat is. Gaan we dat in Nederweert dan ook doen? Er zijn ook vele delen van de wereld waar mannen géén jurk aantrekken. Waarom noem je die niet?
      Let op: ik heb geen oordeel over een hoofddoek, boerka, noem maar op. Iedereen moet doen en laten wat hij / zij wil, zo lang als het maar de echte vrije wil en niet een afgeleide van dwang door wie dan ook (dus ook niet door de ouders).

      Dat je niet weet wat “carnaval” (het is trouwens Vastelaovund-j) is, maak je met één zin duidelijk…….. Je argument slaat voor mij als een tang op een varken. Of juist niet: maar dan bedoel je met je opmerking dat het lachwekkend is om een jongen / man een jurk aan te trekken, een karikatuur, een scherts, een lolletje, de spot drijven met.

      Maar doe wat je niet laten kunt. Ik wens jouw zoon heel veel sterkte bij de psychiater later, als hij daar op de bank ligt te huilen over hoe hij buiten de maatschappij werd geplaatst door zijn moeder / vader en daar de rest van zijn leven de nare gevolgen van moet dragen.

      Stop met het misbruiken van kinderen voor de rare fratsen van de ouders!

      En als een volwassen vent die zijn eigen keuzes kan maken met een jurk over straat loopt op hoge hakken, moet hij dat zelf weten. Maar verwacht niet dat iedereen meteen enthousiast is en dit normaal vindt.

      Voordat je losbarst in commentaar: als ik jouw mening moet respecteren, dan jij ook de mijne.

    • Het zit je wel dwars he, doospel

    • Dat kinderen tegenwoordig misbruikt worden door de ouders voor allerlei rare fratsen? Ja, dat zit mij behoorlijk dwars. Er wordt totaal niet gekeken naar de belangen van de kinderen, die worden juist geschoffeerd door dit soort ouders.

      We geraken daarbij steeds meer in de dictatuur van de minderheid. Moeten alles maar normaal vinden, omdat een klein groepje dat wil. Alles wat we normaal vonden, moet kennelijk overhoop. Alles moeten we ons af laten pakken. En als we dat niet meteen doen, zijn we racisten, fascisten, noem maar op. Want die kleine minderheid roept van alles, wil gerespecteerd worden, maar als de ander een andere mening heeft, dan word je meteen door ze afgeserveerd. Als ik rekening moet houden met een ander, zal die ander ook rekening moeten houden met mij. Maar daar zien we vandaag de dag weinig van terug.

      Iedereen moet doen en laten wat hij / zij wil, maar dat geldt dan wederzijds én het moet uit vrije wil zijn. Kinderen moet je beschermen, niet voor de leeuwen werpen omdat de ouders op willen vallen.

  2. De wereld wordt met de week gekker….

  3. Wordt met de dag gekker pff heb 3 jongen en 1 meid 2 kleinzoons 1 kleindochter gewoon de meiden meisjes kleding de jongens jongens kleding gaat al 58 jaar zo denk nog langer zijn toch de ouders die zo ver gaan hopen dat ze een dochter krijgen krijgen ze een zoon ach trek ik hem toch een jurk aan pfff wat voor tijd gaan we heen ze draaie echt door met meerdere dingen

  4. Dit kan en mag niet straks is er helemaal geen verschil tussen meisjes en jongens. Is ook echt zielig voor het jongetje als hij jurkjes gaat of moet dragen ( pesterijen eerste klas). Laat een meisje meisjeskleding drachten en een jonge jongenskleding.

  5. Als vrouwen broeken mogen en kunnen dragen ( vanaf 1969 mochten meisjes voor het eerst in broek naar school – en tot januari 2013 gold er een decreet in de Franse hoofdstad dat vrouwen het stadsbestuur expliciet om toestemming moesten vragen om in een broek de straat op te gaan / behoorlijk discriminerend, niet ? ) dan mogen mannen en jongens zeker rokken dragen, niks mis mee.

    Laat mensen ( en ook kinderen ) hun eigen keuzes maken en ze niet betuttelen. Er zijn jongens genoeg die wel zouden willen maar gewoonweg niet durven, vanwege de conservatieve vastgeroeste gedachtengoed.

    Leef en laat leven, iedereen heeft het recht op zelfbeschikkingsrecht, gun elkaar de vrijheid ( volgens mij leve we niet meer in slavernij).

    Rokken en jurken voor jongens, een prima idee, laten we kinderen die dit toejuichen voelen dat dit mag en kan. We moeten eens stoppen met het indoctrineren van kinderen met onze eigen waarden en normen. Geef hun de vrijheid om zichzelf te ontplooien. Je bent wie je bent en dat moet gerespecteerd worden.

    Ik zou zeggen doorgaan zo.

  6. Als kind van de basisschool was ik verplicht meisjeskleding te dragen, heb er nog trauma’s van. Ga deze weg niet op. Jongens moeten zich op tijd kunnen identificeren met jongens en hieruit zich ontwikkelen. Ouders moeten kinderen niet opdringen om anders te zijn. Het volgende hoofdstuk zal zijn dat jongens qua lichaam niet deugen en veranderd moeten worden in een meisje. Nachtmerries en problemen met identificatie. Ik zoek bij jongens nog altijd naar hoe ik had willen zijn en zou willen worden later omdat ik tegen het gender ben opgevoed. En alle zaken van jongen zijn moest missen. Alleen tellen zulke ervaringen niet omdat het niet past in het beleid. Door die problemen ben ik uiteindelijk niet inclusief en veel gediscrimineerd. .
    Dus wat wil men hiermee bereiken?

  7. Ikzelf ken dit jongetje van school in de klas.
    Hij is super lief ,en heel spontaan.
    Hij vind dit ZELF leuk, en wordt absoluut NIET gepest.
    Dus ouderen jullie staan al negatief hier tegenover,
    terwijl alle kinderen op school dit normaal vinden,
    Laat ieder in zijn waarde.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie