Skip to content

Verduurzamen en verbeteren klimaat gemeentehuis en sportcentrum in Nederweert

Redactie
5 oktober 2021 | 17:00

Advertentie

De huidige klimaatomstandigheden in het gemeentehuis van Nederweert worden verbeterd. In de zomer is het te warm, in de winter is het gebouw moeilijk te verwarmen en goede ventilatie ontbreekt. Om het gebouw duurzamer te maken en het klimaat te verbeteren, nemen ze een groot aantal maatregelen. Dat doen ze ook met Sportcentrum De Bengele. Want ook dat gebouw kan duurzamer en energiezuiniger worden ingericht.

Voorbereidingen in volle gang
Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema. Nationaal en internationaal. Zowel bedrijven als overheden en burgers gaan steeds bewuster om met energie. Ook het gemeentebestuur en de gemeenteraad vinden het belangrijk dat gemeentelijke gebouwen duurzaam zijn ingericht. De voorbereidingen om het gemeentehuis en de sporthal te verduurzamen, zijn in volle gang.

Technische verbeteringen
De raadzaal is in de zomer niet alleen veel te warm. In de winter blijft de zaal bijvoorbeeld (te) koud. Daarnaast ervaren bezoekers tochtklachten. In het deel uit 1982 zit geen mechanische ventilatie. Op de begane grond hebben bezoekers en medewerkers last van te droge lucht. Om het energieverbruik en het klimaat te verbeteren, komt er onder meer een omkeerbare lucht-, water- en warmtepomp. “Dit is de meest rendabele keuze voor verwarming en koeling voor het gehele gebouw”, aldus projectleider Rik Bollen. Omdat een deel van de huidige hoge temperatuur radiatoren behouden blijft, is na-verwarming met een cv-ketel noodzakelijk. Ook komen er nieuwe luchtbehandelingsinstallaties met warmteterugwinning, na-verwarming en koeling in het gebouwdeel uit 1982.

Energieverbruik
Op het gebied van energiegebruik gaan we ook zaken uitvoeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen om groene energie op te wekken. De nog niet vervangen lampen vervangen we door LED-armaturen. Lampen en installaties krijgen bovendien schakelaars die werken met aanwezigheidssensoren om zo de energievraag te verlagen.

Renoveren vergaderruimtes frontoffice
De afgelopen jaren zijn de publieksbalie en de kantoorruimtes opnieuw ingericht en gerenoveerd. Naast de verduurzaming en verbetering van het binnenklimaat renoveren we tijdens dit project ook de laatste vergaderruimtes. De belangrijkste ruimtes daarbij zijn de raadzaal en de trouwzaal. Naast een eigentijdse uitstraling wordt de verouderde audio- en videoapparatuur vernieuwd.

Profijt voor mens en milieu
De verduurzaming van Sportcentrum De Bengele richt zich onder meer op het vervangen van verouderde technische installaties, het verbeteren van de isolatie en het aanbrengen van zonnepanelen. Klimaatinstallaties van gebouwen zijn een flink onderdeel van het totale duurzaamheidsvraagstuk. Een gebouw op de juiste temperatuur houden, kost behoorlijk wat energie. Een goede installatie levert profijt op voor mens én milieu.

Huwelijken tijdelijk naar Eynderhoof
De verplichtingen tot verduurzaming vanuit het klimaatakkoord van Parijs zet organisaties aan om na te denken over hun gebouwen. Dat geldt ook voor een gemeente. De uitvoeringsfase staat gepland in 2022. Het project zal vooral invloed hebben op medewerkers en bezoekers. Zo zullen ruimtes tijdelijk niet te gebruiken zijn. Voor de huwelijken wijken we in de verbouwperiode uit naar Eynderhoof.

Gebouw met voorbeeldfunctie
De raadsvergaderingen vinden tijdens de werkzaamheden in een andere ruimte van het gemeentehuis plaats en worden vandaar uit live uitgezonden. “Het doel van het project is dat er aan het eind een duurzaam gebouw staat. Een gemeentehuis waar het comfortabel werken en verblijven is. Een gebouw met een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid”, aldus burgemeester Op de Laak.

Advertentie

3 Reacties

  1. Het is goed dat er aanwezigheid schakelaars komen.in het gemeentehuis.
    De lampen branden overal volop in de avond uren.
    In de kamers en gangen is niemand te zien ..

    • Deze schakelaars werken alleen als er beweging wordt waargenomen.
      Dit heeft volgens mij, m.n. in het gemeentehuis, geen zin.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie