Skip to content

Duurzaam schoolplein: van grijs naar groenblauw

Redactie
27 september 2021 | 14:19

Advertentie

De speelplaats van basisschool De Tweesprong in Nederweert-Eind is al vergroend. Kinderen kunnen er heerlijk klimmen en klauteren. Foto: basisschool De Tweesprong

Schoolpleinen zijn over het algemeen verharde oppervlakten waar weinig groen aanwezig is. Door Water Panel Noord (WPN) is daarom het programma GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen opgestart. Het college van B&W staat positief tegenover een deelname aan dit programma.

Duurzaam schoolplein

Interesse groot
Wethouder Stienen: “Klimaatverandering is een actueel onderwerp. Met name wateroverlast, droogte en hittestress zijn aan de orde van de dag. Deze klimaatgevolgen zien we ook terug op onze schoolpleinen. Uit een peiling die werd uitgevoerd door Water Panel Noord onder 30 scholen in Noord- en Midden-Limburg, komt naar voren dat 96,7% van de scholen interesse heeft in een groen schoolplein.

Naar groen en blauw
Groen staat voor bomen, planten en bloemen”, legt wethouder Stienen uit. “Door vergroening van het schoolplein ontstaat een koelere omgeving; hierdoor voorkomen we hittestress. Daarnaast stimuleren we met vergroening de biodiversiteit. Blauw staat voor het hemelwater; dat voeren we niet meer af via het rioleringsstelsel, maar infiltreren we in de ondergrond. Hiermee gaan we verdroging tegen en voorkomen we overbelasting van het rioleringsstelsel bij hevige regenval.

Wie krijgt de beurt
Wethouder Stienen: “De gemeente Nederweert telt zeven basisscholen. De school in Nederweert-Eind heeft op eigen kracht het schoolplein al vergroend. De komende tijd gaan we inventariseren welke basisscholen binnen onze gemeente openstaan voor deelname aan het programma GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen.”

Ook bij Yuverta
Ook middelbare school Yuverta (eerder het Citaverde College) in Nederweert heeft al een groen schoolplein. Vorig jaar is daar de meeste verharding opgebroken om plaats te maken voor groen. Het groen is zodanig ingericht dat het ook het regenwater van de school kan opvangen en kan laten infiltreren in de bodem. Leerlingen en docenten waren nauw betrokken bij het project.

Waarderen van natuur
Door het herinrichten van het verharde plein creëren we bewustwording voor het klimaat bij onze jeugd. Daarnaast leren de kinderen op jonge leeftijd de waarde van de natuur kennen. Daar kun je, wat mij betreft, niet vroeg genoeg mee beginnen”, aldus de wethouder.

Samen groots, samen groen!

Advertentie

3 Reacties

  1. […] bij ligt. Ook kregen we uitleg over de diverse bouwplannen in de kern. Daarna bezochten we het mooi vergroende schoolplein van Basisschool De Tweesprong in de kern Nederweert-Eind en namen we de verduurzamingsplannen voor […]


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie