Skip to content

Start uitgaven Graaf van Horne herdenking kistje

Glendi
10 september 2021 | 16:05

Advertentie

Op zaterdag 11-9-2021 zal omstreeks 16.45 uur in de paterskerk op de Biest in Weert, het eerste Phillips van Montmorency Graaf van Horne herdenkingskistje overhandigd worden aan de burgemeester van Weert Raymond Vlecken en aan de voorzitter van de Aldenborgh Peter Korten. Dit alles zal gebeuren na de presentatie van het bouwhistorisch onderzoek van de paterskerk op de Biest in Weert.

Eikenhouten kistje

Het Eikenhouten kistje bevat een vul of rollerball pen uitgevoerd met gerookt Acacia hout afkomstig van het kasteel Nijenborgh in Weert, en verder een kopie van de zilveren Marinusdaalder die
omstreeks 1562 in Weert geslagen is. Op de binnenkant van de deksel is de handtekening van de graaf weergeven. Het geheel wordt begeleid met een certificaat van echtheid met daaraan vast een lakstempel met de wapens van Phillips van Montmorency en de Graven van Horne.

Symboliek
De symboliek die met dit herdenkingskistje weergegeven wordt, is het gerookte Acaciahout dit symboliseert het afgebrande kasteel de Nijenborg, en de munt symboliseert de rijkdom (aan
geschiedenis) die Weert gekend heeft en gekoesterd moet worden. De genummerde oplage is beperkt tot 50 stuks. Na de eerste uitreiking start de officiële uitgaven van dit bijzonder kistje. Onder de voorinschrijvers wordt het gebruikte zegelstempel verloot, de winnaar zal door de burgemeester getrokken worden. Er zijn nog enkele exemplaren a € 225,- te koop op www.woodartsandcrafts.nl.

Wood Arts & Crafts heeft als één van de doelstellingen om (lokale) geschiedenis op een eenvoudige manier tastbaar te maken voor de huidige generatie. Als voorbeeld kunnen we benoemen:

  • Gemeente Nederweert: serie vul en balpennen gemaakt van opgegraven eiken waterputhout Hoebenakker uit de middeleeuwen (1258).
  • Gemeente Goeree-Overflakkee: serie luxe vulpennen gemaakt van hout van een munitie bunker deur Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat (1820).
  • Gemeente Nederweert: serie vul en rollerbal pennen gemaakt van het vrijgekomen eiken hout uit de gerestaureerde klokkenstoel Lambertus kerk Nederweert (16e eeuw).
  • ArchAeO : serie vul, rollerbal en balpennen gemaakt van opgegraven eiken waterputhout uit de Romeinse tijd en Middeleeuwen plangebied Zilverackers gemeente Veldhoven.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie