Skip to content

Burgemeester Op de Laak over het crystal meth-lab in Nederweert

Glendi
3 augustus 2021 | 16:06

Advertentie

Vrijdag 30 juli viel de politie een pand binnen aan de Hoogbosweg in het buitengebied van Nederweert. En dat was niet zonder reden. Het lab dat werd aangetroffen produceerde dagelijks 100 kilo van de zeer verslavende drug crystal meth.

Burgemeester Op de Laak

Burgemeester Op de Laak: “Ons uitgestrekte buitengebied met leegstaande agrarische bebouwing kan een aantrekkelijke vestigingslocatie zijn voor criminele organisaties; zij wanen zich hier onzichtbaar. Wij zijn ons zeer bewust van deze gevaren en werken hard aan de bestrijding van ondermijnende activiteiten in ons buitengebied. En met succes! Het ontmantelen van het grootste crystal meth-lab van Nederland laat zien dat de aanpak werkt.

Samen met verschillende instanties zijn we alert op signalen en brengen we informatie samen om te bepalen of er op bepaalde locaties dingen gebeuren die niet in de haak zijn. Ook u als inwoner speelt daarbij een belangrijke rol. U kunt verdachte signalen anoniem melden via 0800 7000. Want elk drugslab dat we oprollen draagt bij aan een veiliger Nederweert. Grote complimenten aan de politie en de andere instanties die deze ontmanteling hebben gerealiseerd.”, aldus burgemeester Op de Laak.

Advertentie

4 Reacties

  1. Wel vreemd is dat bij de inval slechts één persoon aangehouden werd. Je zou denken dat bij een laboratorium van deze omvang diverse mensen op het moment van inval aan het werk zijn in de loodsen. Want zulke labs draaien – denk ik – 24/7. Wat is hier dan mis gegaan? Met loeidende sirene aan komen rijden waardoor men al lang weg was? Zit er een lek binnen de autoriteiten? Alleen via de hoofdweg aan komen rijden waardoor men achterlangs kon vluchten? Of belt de politie van te voren even op om mede te delen dat ze over een uurtje of drie langs komen? Het blijft toch een beetje vreemd…….

    Als je spijkers met koppen wil slaan in de strijd tegen dit soort criminaliteit, zul je toch meer mensen aan moeten weten te houden op heterdaad. De ene man die nu aangehouden is, daar lijdt de organisatie niets van. Als je het laboratoriumpersoneel weet op te pakken en voor jaren opsluit, dan maak je het de criminele organisatie op zijn minst een beetje lastiger.

    Als er daadwerkelijk voor een miljoen omzet per dag werd geproduceerd, zijn we daar allemaal de dupe van. Het criminele geld wordt in de bovenwereld wit gewassen en de normale mens kan het dan wel vergeten als hij/zij een woning wil kopen…… Een reden te meer om er voor te zorgen dat aanzienlijk meer mensen bij een inval opgepakt worden en niet een beetje blij staan te gaan doen als je een lab oprolt. Want nu rest niks anders dan de rotzooi op te ruimen op kosten van de Staat (en dat zijn wij allemaal), terwijl de organisatie elders vrolijk doorgaat.

    Dus autoriteiten, ik zie niet direct een reden om te juichen of om jullie zelf op de borst te kloppen. De klap die jullie toebrachten had veel en veel groter moeten en kunnen zijn.

  2. Borstklopperij is op geen enkele manier op zijn plaats Ik vind het nog steeds onbestaanbaar dat de gemeente geen zicht heeft op het buiten gebied. Alleen al door administratieve checks kan achterhaald worden welke locaties verdacht zijn. Zit er nog een bedrijf? Zijn de inkomsten in verhouding tot kosten van de locatie? Zijn er schulden? Wisseling van eigenaar. Met kadasterkaarten in de hand moet van elk gebouw een gebruiksfunctie checken met vergunningen. Er vallen dan gelijk zaken op die niet logisch zijn. Maar ook (kenteken)camera’s. Wie rijdt daar nachts zoal rond? Zijn dat alleen aanwonenden?

    Iedereen weet dat dat vrijwel iedereen in het buitengebied benaderd is of wordt om locaties te verhuren en ook dat de angst groot kan zijn om daar ook maar iets over te melden. Ik verwacht een actieve houding van de gemeente samen met justitie en desnoods periodiek alle locaties in het buitengebied bezoeken. Gewoon meer op de hielen zitten.

    • En wie gaat al dat personeel betalen? Elke nacht heel het buitengebied kentekens checken. Iedere dag het kadaster checken op overdracht onroerend goed. Locaties bezoeken op regelmatige basis(3 tot 6 maanden max).

    • Kentekens worden automatisch gecontroleerd, camera met computer. Dus geen personeel nodig. Verder loopt er al van alles tijdens andere opsporingsacties. Het zelfde geldt voor onroerend goed transacties: worden allemaal al dubbel en dwars gecontroleerd door systemen en mensen. Dus de kosten zijn al gemaakt. Daarbij hoef je niet alles en iedereen te controleren, alleen de zaken die verdacht zijn / bijzondere aandacht vragen, zaken die aan bepaalde criteria voldoen.

      Daarbij: men valt niet voor niets aan de Hoogbosweg binnen. Dan loopt er al van alles. Val dan op een moment binnen en op een wijze waarmee je meteen meerdere mensen weet aan te houden ter plekke. Stuk makkelijker qua bewijsvoering tijdens het strafproces.

      We hebben de kosten toch al gemaakt en met zijn allen betaald, dan zou het beter zijn om aanzienlijk succesvoller te zijn en dat het een groter rendement oplevert.

      En als er geld en mensen vrij gemaakt moeten worden om dit soort criminaliteit te bestrijden, dan ben ik van mening dat dat heel snel moet gebeuren. De bovenwereld is al meer dan voldoende ontwricht door de onderwereld, de schade is onherstelbaar. Nog grotere schade dient voorkomen te worden op alle mogelijke manieren,


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie