Skip to content

Informatieavond over proef nieuw afvalsysteem in Budschop

Redactie
27 juli 2021 | 16:20

Advertentie

Op woensdag 4 augustus vindt vanaf 19.30 uur in de kerkzaal aan het Rochusplein een informatieavond plaats over een nieuwe manier van afval inzamelen. Inwoners van Budschop zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Afvalinzameling

Andere manier van inzamelen
In de toekomst gaat de hele gemeente over op een andere manier van afval inzamelen. Dit doen ze omdat ze het restafval moeten verminderen. Met de duobak lukt dit niet.

In Budschop beginnen
Samen met inwoners en de gemeenteraad zijn ze via informatie- en meedenkavonden tot een nieuwe manier van inzamelen gekomen. Of dit ook het beste systeem is, gaan ze testen in Budschop. Dat doen ze in deze kern, omdat hier een goede mix is van inwoners en soorten woningen. De kern is niet te groot en niet te klein.

Hoe ziet de proef eruit?
De huidige duobak wordt in de proef alleen nog maar gebruikt voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval). Deze bak legen ze wekelijks. PMD-afval kunnen inwoners nu nog naar (ondergrondse) containers brengen. Vanaf januari halen ze in Budschop het PMD wekelijks aan huis op. Hiervoor stelt de gemeente gratis zakken beschikbaar die op een aantal nog te bepalen punten af te halen zijn.

Restafval
Het restafval wordt tijdens de proef ook wekelijks ingezameld. Daarvoor gebruiken inwoners in het proefgebied een andere afvalzak: de tariefzak. Deze is niet gratis en kan gekocht worden bij verschillende verkooppunten in de wijk. Inwoners in het proefgebied betalen het restafval dan niet meer per kilo, maar per zak.

Waarom in een zak?
We moeten met z’n allen afval beter scheiden en restafval verminderen. De kosten voor afvalverwerking worden de komende jaren namelijk alleen maar hoger. De tariefzak helpt om beter te kiezen waar het afval thuishoort. Mensen scheiden daardoor hun afval beter, zo leert de ervaring in andere gemeenten. Zo wordt afval een grondstof voor nieuwe producten en daalt het restafval.

Informatieavond
Inwoners van Budschop hebben deze week een uitnodiging ontvangen voor een eerste informatieavond en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. Vanwege de RIVM-maatregelen is het aantal plaatsen beperkt. Daarom is het nodig dat inwoners zich aanmelden. Dat kan via info@nederweert.nl tot en met maandag 2 augustus. Verhinderd tijdens deze avond? Geen nood! U kunt uw vragen over de afvalproef ook via bovenstaand mailadres stellen.

Terugkomen in najaar
In oktober zijn ze opnieuw in de wijk om te informeren en vragen te beantwoorden over de proef. De komende periode moeten ze nog van alles uitwerken. Maar één ding is duidelijk: we gaan samen een nieuw afvalsysteem testen en verbeteren waar uiteindelijk iedereen van profiteert.

Advertentie

7 Reacties

  1. Hopelijk krijgen we niet meer knagers met die plastieken zakken.

  2. Gescheiden afval op halen is al lang achterhaald omdat na-scheiding (machinaal met robots die hier nota bene in de high tech regio geproduceerd worden!) nu al aantoonbaar betere resultaten oplevert dan voor-scheiden. In veel steden zoals Leiden is men er daarom al lang weer mee gestopt.

    Mensen zijn toch niet te vertrouwen als het om afvalscheiding gaat en als er een zak bij zit met andere troep dan wordt de hele lading afgekeurd en verbrand. De regels zijn zo streng over welk soort plastic wel of niet in de zak mag dat het zelfs voor de grootste fanatiekelingen niet lukt. in de praktijk wordt daarom vrijwel alles verbrand wat gescheiden wordt opgehaald omdat het vervuild is.

    Afval voor-scheiding heeft niets te maken met rationaliteit maar met religieus gedreven milieu psychologie.

    Klopt niet wat ik schrijf? Kom dan met feiten aub

    https://nieuwlicht.eo.nl/afvalscheiding

    • “Religieus gedreven milieu psychologie”? Kun je uitleggen wat je hier mee bedoelt, Jantje?

    • Een rotsvast geloof in iets dat er niet werkelijk is en mensen het gevoel geven (psychologisch) dat ze iets heel goeds doen voor het milieu wat ook niet zo is (in tegendeel).

    • Jantje heeft gelijk. Gescheiden afval ophalen is achterhaald en heeft niks te maken met rationeel denken.

      Er geen enkele reden waarom we in Nederweert een proef moet beginnen als andere gemeentes ons al zijn voorgegaan. Een korte zoektocht op internet leert dat veel gemeentes als zijn teruggekomen van een dwingend afvalscheidingsbeleid. Laat Nederweert leren van anderen en niet dezelfde fouten maken.
      Lees deze artikelen maar eens.

      https://www.trouw.nl/nieuws/gescheiden-inzameling-van-plastic-schaadt-het-milieu~bb5e8de5/

      https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-stopt-met-het-gescheiden-inzamelen-plastic-blik-en-pak-afval/

      De meeste mensen scheiden nu al papier en glas. Dat moeten ze zelf naar een container of millieupark brengen. Dat is voor sommige mensen al een probleem want niet iedereen beschikt over de opslagruimte en een auto om afval weg te brengen.
      Als je mensen gaat verplichten tot nog meer afvalscheiding en gaat opzadelen met meer afvalbakken en zakken aan huis en/of hogere kosten dan zal tot ongetwijfeld lijden tot meer illegale dumpingen en vervuiling van andere afvalstromen. Simpel gezegd als je het voor mensen moeilijke en duurder gaat maken dan zal je beleid falen.

  3. Dit belachelijke systeem word medemogelijk gemaakt door Nederweert Anders: kan ons dorp nog slechter!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie