Skip to content

Woningbouw blijft mogelijk in alle kernen van Nederweert

Redactie
17 juni 2021 | 17:08

Advertentie

Door de grote hoeveelheid aan intensieve veehouderijen heeft Nederweert veel overbelaste situaties op het gebied van geur. Uit de evaluatie van de geurverordening en de gebiedsvisie blijkt zelfs dat door de slechte werking van de combi-luchtwassers van deze veehouderijen het totaal aan geuruitstoot maar liefst 20 % hoger is dan voorheen werd gedacht. En deze geurbelasting heeft ook gevolgen voor de woningbouw in onze woonkernen. De partij JAN vindt dit zorgelijk. Daarom zetten zij later dit jaar bij het bepalen van het ambitieniveau voor luchtkwaliteit in op een maximaal streven om de geuruitstoot vanuit de veehouderij aanzienlijk te verminderen. En dus de oorzaak bij de bron aan te pakken. Dat is namelijk de enige oplossing om het woon- en leefklimaat voor onze inwoners ook echt te verbeteren en woningbouw mogelijk te houden.

Overbelasting geur en woningbouw
Door de slechte werking van de combi-luchtwassers van de veehouderijen zijn de woonkernen door geur overbelast. Daardoor kunnen we volgens de huidige regels op veel plekken geen woningen meer bouwen. JAN vindt dat een goed woon- en leefklimaat gewaarborgd moet zijn voor ál onze inwoners. Daarom willen we dat de totale geuruitstoot in het buitengebied omlaag gaat. Door bij de ambitiebepaling van onze luchtkwaliteit later dit jaar in te zetten op het verminderen van geuroverlast in het gehele buitengebied, doen we écht iets aan de oorzaak. En hoeven we woningbouw in onze kernen nu niet onnodig te frustreren.

Geitenhouderijen en woningbouw
Tijdens de afgelopen raadsvergadering heeft JAN ingestemd met het voorstel om incidentele woningbouw vanaf 500 meter vanaf geitenhouderijen mogelijk te maken. Hierdoor blijft woningbouw in de kern van Leveroy mogelijk, totdat de uitkomsten van het aanvullende veehouderij en gezondheidsonderzoek bekend zijn. JAN heeft bij het aannemen van dit voorstel wel de voorwaarde gesteld dat de afweging om te bouwen overgelaten moet worden aan de eigenaar/bouwer. De gemeente heeft de taak om deze betrokkenen expliciet te informeren over de mogelijke nadelige effecten voor de volksgezondheid.

In de afgelopen jaren zijn er door het RIVM diverse grootschalige onderzoeken uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van veehouderijen op omwonenden. Hieruit is gebleken dat rond pluimveehouderijen en geitenhouderijen vaker longontsteking voorkomt. Bij pluimvee komt dit waarschijnlijk door fijnstof en endotoxine. Bij geiten is de oorzaak nog altijd onbekend. In 2024 zullen de uitkomsten van het aanvullend onderzoek bekend zijn. Wij gaan ervan uit dat dan ook de oorzaak duidelijk is en kan worden aangepakt.

Deel je mening!
Denk je na het lezen van dit stuk ‘daar heb ik ook een mening over en die wil ik graag met JAN delen’? Twijfel dan niet om contact te leggen met ons. Dit kun je doen door een mail te sturen naar info@jan-nederweert.nl of via een privé-bericht op onze facebook-pagina.

Advertentie

8 Reacties

  1. Vergeet de overlast van de auto’s, die via de n266 door Nederweert rijden niet.

    Daar zou ik ook een alternatief voor zoeken!

    • Ja!

      Misschien kunnen we de overlast verplaatsen naar de andere kant van het dorp! En naar de winner straat/ospelseweg/hoofdstraat!

      De nieuwe randweg is van de baan. Zullen we er dan maar eens over ophouden?

    • Tot er een oplossing is gevonden het verkeer om ons dorp heen te leiden in plaats van er recht doorheen, zal de discussie niet van de baan zijn.
      Kijk eens in de omgeving. Er zijn niet veel dorpen of steden te vinden waar er nog een doorgaande weg recht door het dorp (of stad) loopt. Dat zal toch zo wel zijn redenen hebben, niet?
      De laatste oplossing was niet best, en was noodgedwongen gebaseerd op niet werkende compromissen en restricties.
      Laten we het de volgende keer vanaf het begin degelijk aanpakken. #Nederweertvanhetslot

    • Nou nee, de randweg is en blijft de beste oplossing. Al verschillen hier de meningen over. Het eerste de beste moment dat dit college weer weg is (mijn gevoel zegt op korte termijn) komt dit gewoon weer op de agenda 🙂

  2. Kijk, dit is nou echt Politiek met een grote P. We zetten even onze principes aan de kant om ook die andere burgers tegemoet te komen. Tegelijkertijd leggen we de verantwoordelijkheid bij diezelfde burgers meer als ze toch willen bouwen (wij wassen onze handen lekker schoon). En ja, “later dit jaar” gaan we weer volgens onze eigen principes werken.
    De verkiezingen zijn zeker niet zo heel ver meer weg…….?!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10

Advertentie