Skip to content

Windpark Ospeldijk te zien in tv-programma Pointer

Redactie
3 juni 2021 | 16:15

Advertentie

Het KRO NCRV programma Pointer besteedde 31 mei aandacht aan Windpark Ospeldijk.

Windpark Ospeldijk

Energieregio’s zijn druk met het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar veel burgers willen geen windmolen in hun ‘achtertuin’. Zoals veel inwoners in Deventer. Op minder dan 500 meter van hun woonwijk ziet de gemeente mogelijkheden voor windturbines. De bewoners voelen zich niet betrokken bij het proces en maken zich zorgen. In Nederweert zijn inwoners juist blij met het – door een energiecoöperatie van burgers – ontwikkelde windpark. Het biedt nieuwe kansen, verbondenheid en een extra zakcentje. Hebben gemeenten het windmolenverzet vooral aan zichzelf te wijten door burgers onvoldoende te betrekken? En biedt lokaal eigendom uitkomst?

Bekijk hier de uitzending.

Foto John Linders

Advertentie

15 Reacties

  1. Blij?
    Waar halen ze die vandaan? De mensen die ik heb gesproken snappen niets van die lelijke vogel moordende gedrochten dichtbij de Groote Peel.

  2. Heb nog nooit iemand gehoord die er werkelijk blij mee is.

  3. Blij, hoe komen ze erbij, wat een gedrochten toegestaan door politici die met open beurzen klaar staan om de centen te vangen en daarmee de brave burgers te stangen…

  4. Het is gewoon een vorm van omkoping. Als je buurtbewoners maar genoeg betaald accepteren ze wellicht ook een vuilnisbelt voor de deur. Bovendien is de omgeving en natuur niet alleen van buurtbewoners maar van iedereen. Dan zou je de Peel of de Veluwe ook tot bouwlocatie aan kunnen wijzen en de buurtbewoners financieel compenseren.

    Het is gewoon een bizar frame wat eens een keer ontmanteld moet worden. Ik wil gewoon niet dat dit land verziekt wordt met duizenden en duizenden windmolens ongeacht of het in mijn achtertuin is. Het is gewoon een extreem dure en inefficiënte manier van energie opwekken die daar bovenop nog eens veel omgeving vervuiling en overlast levert. Het is ook primair de gigantische schaal die nodig is voor een beetje energie waar mensen gewoon geen notie van hebben.

    Wat dan wel? Gewoon drie kerncentrales. 70 jaar oude wereldwijd beproefde technologie. Kom mij niet aan dat dit niet kan.

  5. Ja, ja Nederweert is heel blij. Daarom komt er op 8 juni een voorstel in de raad om vooral zonnepanelen op daken te stimuleren maar voorlopig even af te zien van grote wind- en zonneparken.

    • Als dit voorstel dan nog een meederheid haalt dan blijft he bij deze vier in Ospel. zoniet dan komen er nog enkele bij (is niet te hopen)

  6. In de uitzending van Pointer wordt alleen met mensen van Zuidenwind gepraat. Natuurlijk hebben die een positief verhaal. Pointer is niet op zoek gegaan naar Nederweertenaren met een andere mening. Dus geen hoor en wederhoor. In de uitzending wordt ook aandacht besteed aan Deventer en daar laat Pointer wel voor- en tegenstanders aan het woord.

  7. deze reactie stuurden wij tot DRIE maal toe aan de redactie van het programma Pointer

    Beste redactie van programma Pointer,

    allereerst kijken we met velen graag naar jullie programma’s. Informatief, kritisch en constructief.
    Zo keken we uiteraard ( want zeer betrokken(e) naar de uitzending gisteravond waar U de zaak windturbines en omwonenden in Deventer plaatst en vergelijkt met de situatie hier rond Nederweert.
    We hebben met groeiende verbazing en geleidelijke verontwaardiging gekeken.
    Ik plaats hieronder onze opmerking direct na de uitzending op jullie facebook site.
    Deze mail dient als verzoek tot een vervolg,
    want wij, een groot aantal omwonenden van oa dit deel windpark middenlimburg, voelen ons wederom niet gehoord. Wederom, zoals U leest bij de start van dit park, niet door de initiatiefnemer ( met blijkbaar als vertegenwoordiger van de ‘windpark handel’ Andres Bauer), niet door de gemeente (n) want hier in t buitengebied heb je te maken met 3 randgemeenten ( dat alleen al vraagt extra inspanning tot informeren vd betrokken omwonenden!) Niet door vele journalisten van dagblad de Limburger, waarbij er een zelfs aangaf dat dhr Bauer toch erg aardig is ( of t daar om gaat..) en nu dus ook niet door jullie.
    Wij verwachten als stichting en sympathisanten / omwonenden een rectificatie.
    zie hieronder en verder op jullie eigen site.
    in afwachting van jullie reactie,
    geplaatst op Uw facebook site
    Helaas is de uitzending van Pointer dit keer een zeer eenzijdig belichte weergave vd werkelijkheid… In Nederweert is sinds een half jaar een Stichting (Behoud Leefmilieu Limburg) opgericht. Dat is nl de enige manier om alsnog te kunnen (re)ageren op de inrichting van ons natuurlandschap als zijnde een energielandschap. Dhr Andres Bauer, de pottenbakker in Uw uitzending, hebben we nooit gehoord, gezien…als omwonenden ( tja, de overkant van de Noordervaart..) maar op een afstand van 500mtr en verder, vd Mega windturbines 210 mtr. tiphoogte…Afijn, inmiddels hebben we wat in te halen… dus is er in december jl een intrekkingsverzoek gedaan naar de gemeente Nederweert, omdat naast niet gehoord, geïnformeerd te zijn als omwonenden, er ook een vergunning afgegeven is in strijd met de (Europese) Wetgeving, zonder een milieu toets danwel n voorafgaande integrale
    milieubeoordeling. Dat is ontoelaatbaar. Windpark Ospeldijk ( Nederweert) is onderdeel van een versnipperd park van 19 IWT aan de randen van 3 gemeenten… Grenzend aan Nationaal Park de Grote Peel, Natuurgebieden de Grote Moost, Kleine Moost, Waterbloem etc.. De problematiek van Deventer en in nog heel veel Nederlandse gemeenten speelt hier dus ook. Coöperatie lijkt een toverwoord om vergunningen af te geven.. Edwin Timmer milieu journalist van de Telegraaf is onlangs met eigen ogen komen aanschouwen en goed bekend met deze problematiek. Want de Limburger schrijft helaas met name vanuit de hoek van de energie coöperaties. Wie dat feitelijk dan ook zijn mogen…In ieder geval bij lange na niet alle omwonenden van de windparken hier.. Dus we zullen graag ook ons verhaal verder delen met Pointer en verwachten we een rectificatie van de uitzending van vanavond. Journalistiek goed bedrijven kan immers alleen volgens het beginsel van hoor en wederhoor? Pointer (KRO-NCRV) Renske Zieverink Windmolens Devente

    vriendelijke groet,
    Francy Boes
    Secretaris Stichting Behoud Leefmilieu Limburg

    • Is er al een reactie van de gemeente op het verzoek de vergunning in te trekken?
      Zoals u het beschrijft kan er inderdaad een juridische rechtvaardiging zijn om de vergunning in te trekken en de bouw stop te zetten. Wellicht is een gang naar de rechter nodig.

      Heeft uw stichting een website?

    • hallo John, we zijn bijna zover dat de website in de lucht kan. maar het goed neerzetten van een stichting + trachten met onze gemeenten in ‘gesprek’ te gaan kost veel tijd en voor ons als vrijwilligers allemaal naast het werkzame leven..
      ( dit zijn voor ons buitengebied 3 aan elkaar grenzende gemeenten, met op dit moment reeds 19 turbines..)
      mail voor meer informatie naar stichtingbll20@gmail.com
      vriendelijke groet,
      Francy Boes,
      secretaris stichting behoud leefmilieu limburg

    • dat is een ding wat zeker is!
      neem contact op indien je meer informatie wilt en je als sympathisant van onze stichting aan wilt sluiten
      Stichtingbll20@gmail.com

  8. Inmiddels draaien die dingen en zijn de desastreuze gevolgen voor de omgeving ook duidelijk.

    Zie https://www.facebook.com/100586761940778/posts/248275977171855/

    Onderstaande alineas wil ik er even uitlichten.

    De gemeente Nederweert voelt zich niet verantwoordelijk. „Inwoners, omgeving, politiek, pers en stakeholders zijn vanaf het prille begin uitgebreid geïnformeerd over de komst van een windpark”, laat wethouder Ria Stienen via een woordvoerder weten. „Dat is onder meer gebeurd via een groot aantal publicaties. Daarnaast zijn formele inspraakprocedures open en transparant doorlopen. De stelling dat inwoners niet op tijd geïnformeerd zijn en geen kans hebben gekregen om er iets tegen te doen kunnen we niet plaatsen.”

    Francy Boes, een medebewoner van het buurtschap, wil daar wel iets op afdingen. „Toen ik hoorde van Pieter over de windturbines, ben ik op de fiets gestapt en bij iedereen tussen ons huis en Stokershorst aan de deur geweest: niemand bleek op de hoogte van de komst van deze turbines! Misschien zijn omwonenden aan de overkant van het kanaal geïnformeerd, maar niet hier.” Voor Boes was het aanleiding om Stichting Behoud Leefmilieu Limburg op te richten, die onlangs de gemeente verzocht de vergunningen voor het park in te trekken.

  9. Inmiddels draaien die dingen en zijn de gevolgen voor de omwonenden duidelijk.
    Ik wil iedereen aanraden de Facebook pagina van stichting Behoud Leefmillieu Limburg te bekijken en dan met name de post van 12 september. Een triest verhaal maar ons gemeentebestuur wast de handen in onschuld.

    Hier twee opvallende alinea’s.:

    De gemeente Nederweert voelt zich niet verantwoordelijk. „Inwoners, omgeving, politiek, pers en stakeholders zijn vanaf het prille begin uitgebreid geïnformeerd over de komst van een windpark”, laat wethouder Ria Stienen via een woordvoerder weten. „Dat is onder meer gebeurd via een groot aantal publicaties. Daarnaast zijn formele inspraakprocedures open en transparant doorlopen. De stelling dat inwoners niet op tijd geïnformeerd zijn en geen kans hebben gekregen om er iets tegen te doen kunnen we niet plaatsen.”

    Francy Boes, een medebewoner van het buurtschap, wil daar wel iets op afdingen. „Toen ik hoorde van Pieter over de windturbines, ben ik op de fiets gestapt en bij iedereen tussen ons huis en Stokershorst aan de deur geweest: niemand bleek op de hoogte van de komst van deze turbines! Misschien zijn omwonenden aan de overkant van het kanaal geïnformeerd, maar niet hier.” Voor Boes was het aanleiding om Stichting Behoud Leefmilieu Limburg op te richten, die onlangs de gemeente verzocht de vergunningen voor het park in te trekken


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie