Skip to content

Wat er gebeurde tijdens de zeer grote stalbrand in Nederweert

Redactie
2 juni 2021 | 13:08

Advertentie

Dinsdagmiddag brak er brand uit in een stal met 4600 varkens aan de Bloemerstraat in Nederweert. Toen de brandweer ter plaatse kwam stond de stal al volledig in brand. Geen van de varkens heeft de brand overleefd. De brandweer slaagde erin te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een nabijgelegen stal met 3000 varkens. Circa 50 brandweermensen hebben zich ingezet om het vuur onder controle te krijgen.

Wij hebben de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje gezet.

Tijdlijn: Dit gebeurde er tijdens de stalbrand

Dinsdag 1 juni 2021

13.59 uur: De brandweer krijgt de eerste melding binnen. Nog geen halve minuut later wordt er door de meldkamer opgeschaald naar ‘middel brand’. Twee blusvoertuigen een ladderwagen, een waterwagen en de officier van dienst worden aangestuurd.

14.04 uur: Vijf minuten na de eerste melding wordt er opgeschaald naar ‘grote brand’. Er worden extra blusvoertuigen opgeroepen. Vanuit de verre omtrek is de forse rookontwikkeling inmiddels te zien.

De rookwolk is vanaf de snelweg A2 goed te zien

14.11 uur: Het is twaalf minuten na het eerste telefoontje naar 112 wanneer er wordt opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Niet veel later wordt GRIP 1 afgekondigd. Het is duidelijk dat er een enorme brand woedt in de stal aan de Bloemerstraat. Brandweerkorpsen uit de regio worden opgetrommeld om ter plaatse te komen. Er komt een een COPI-unit ter plaatse. Vanuit deze unit wordt het incident gecoördineerd.

14.16 uur: Nederweert24 start met de berichtgeving over de brand. Inwoners worden via deze pagina op de hoogte gehouden van de laatste updates.

14.28 uur: Diverse blusvoertuigen worden als peloton naar de parkeerplaats van de McDonalds in Nederweert gestuurd. Daar verbleven ze enige tijd uit voorzorg. Mocht er snel assistentie nodig zijn op de plek van het incident, dan konden de blusvoertuigen snel aangetuurd worden. Volgens een woordvoerder van de brandweer hoefde dit peloton uiteindelijk niet in actie te komen.

14.30 uur: Vanaf dit moment worden verkenningseenheden aangestuurd. Zij brengen de gevolgen van de rookontwikkeling in kaart en verrichten waar nodig metingen.

15.00 uur: Het is duidelijk dat er 4600 varkens in de stal aanwezig zijn.

15.19 uur: De hevige rookontwikkeling trekt richting Noord-Brabant. Er wordt besloten om een NL-Alert noodmelding uit te sturen om inwoners te waarschuwen. Mensen die last hadden van de rook moesten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

15.34 uur: Burgemeester Op de Laak van de gemeente Nederweert komt polshoogte nemen en steekt de ondernemers een hart onder de riem.

15.40 uur: Vanuit Noord-Brabant wordt de rookoverlast met meetploegen gemonitord.

16.03 uur: Gemeente Nederweert communiceert dat er geen asbest is vrijgekomen bij de brand. Wel zijn er roetdeeltjes neergevallen in de omgeving.

17.01 uur: Bekend wordt dat er roetdeeltjes terecht zijn gekomen tot in Leende. Inwoners krijgen het advies om deze op te ruimen.Wat er gebeurde tijdens de zeer grote stalbrand in Nederweert

22.17 uur: Het sein brandmeester wordt gegeven. Het nablussen zal nog enige tijd duren.

Woensdag 2 juni 2021

01.05 uur: Het nablussen is voltooid. De laatste brandweereenheden gaan terug naar de kazerne.

07.59 uur: De brandweer komt opnieuw in actie. Aan de achterzijde is het vuur opgelaaid. Een zwarte rookwolk is in de omgeving te zien. De brandweer heeft deze brand in korte tijd onder controle. Hiervoor kwamen een blusvoertuig, waterwagen en ladderwagen ter plaatse.

16.56 uur: De brandweer gaat terug om na te blussen. Deze actie heeft enkele uren geduurd.

Lees ook

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie