Skip to content

Nieuw in Ospel | nesten zoeken met ‘weidevogeldrone’

Redactie
20 mei 2021 | 11:00

Advertentie

Dit voorjaar is voor het eerst een drone ingezet in het Ospelse weidevogelgebied. Met deze nieuwe techniek kunnen de goed verstopte nesten van weidevogels gevonden worden voordat graspercelen gemaaid worden.

Weidevogeldrone

Nesten van grutto’s en wulpen zijn ontzettend moeilijk te vinden. “Het is erg handig als je de nesten met deze speciaal ontwikkelde drone kan zoeken” aldus weidevogelbeschermer Willem Maris. Samen met zijn collega Rik Schreurs van Agrarisch Collectief Natuurrijk Limburg heeft hij een speciale opleiding gevolgd om met deze drone met warmtebeeldcamera te mogen vliegen. De één bestuurt de drone, de andere kijkt op de monitor van de warmtebeeldcamera waar een nest ligt. Voor het werken met de drone moet je wel vroeg op. Als de zon hoger aan de hemel komt is er met warmtebeeld geen goed onderscheid meer te maken tussen molshopen, open plekken in het gras en weidevogelnesten. Het zoeken met een drone geeft ook minder verstoring in het veld. De “ambachtelijke” wijze is met meerdere personen op en neer door de weilanden lopen op zoek naar een nest.

Eerste nesten gevonden
Inmiddels zijn de eerste nesten met de drone gevonden. Ook het waterschap heeft al gebruik gemaakt van deze nieuwe mogelijkheid. Bij het maaien van slootkanten in het voorjaar sneuvelen nogal eens nesten van watervogels als eenden en waterhoentjes. Het beste is natuurlijk dat er helemaal niet gemaaid wordt in de broedtijd maar ook in het voorjaar moet het watergangenstelsel stortbuien en langdurige regenval aan kunnen. Met de drone kunnen nesten opgespoord worden en kan een stuk slootkant rondom het nest ongemoeid gelaten worden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie