Skip to content

Samen op weg naar nieuw afvalinzamelsysteem

Redactie
18 mei 2021 | 12:00

Advertentie

In 2021 bepalen we hoe we het afval in Nederweert in de toekomst in gaan zamelen. Maar, welke manier van inzamelen past bij Nederweert? Dat gaat de gemeente Nederweert samen met de inwoners onderzoeken. De eerste stappen om tot een nieuw afvalsysteem te komen, zijn gezet. Samen met een afvaardiging van de raad worden de uitgangspunten die ze hebben, concreter gemaakt.

Verschillen
Er wordt op veel verschillende manieren afval ingezameld in Nederland. Gemeenten zijn daarbij vrij in hun keuze. Dat is goed. Natuurlijk werken gemeenten samen als dat mogelijk is. Maar je kunt nog niet een systeem voor heel Nederland bedenken. Iedere gemeente is anders, qua samenstelling en gebruiken. En de uitgangsposities verschillen sterk vanuit het verleden.

30 kg restafval per inwoner in 2025
De gemeente Nederweert begint niet helemaal zonder uitgangspunten. Eerder stelde de gemeenteraad het beleidskader VANG (Van Afval Naar Grondstof) vast. Dat zijn de spelregels op hoofdlijnen waaraan de raad wil dat afvalinzameling voldoet. Hierin stellen ze als doel om in 2025 nog maar 30 kg restafval per inwoner te hebben. Dit vraagt onder andere een nieuwe manier van afvalinzameling. Want met het huidige systeem halen we dit niet.

Scheiden
Op dit moment zit er nog altijd circa 50% gft-afval tussen het restafval. Als we dit gft-afval al eens uit het restafval kunnen halen, maken we al een hele stap richting de 30 kg restafval! De werkwijze met de huidige duobak stimuleert niet om het gft apart aan te bieden.

De duobak is op zijn retour
Het systeem van de duobak wordt nog door slechts vijf gemeenten in Nederland gebruikt. De duobak wordt nog maar door één partij gemaakt en inzamelvoertuigen zijn schaars. Het gevolg is dat er nog maar weinig partijen zijn die afval via de duobak kunnen of willen inzamelen. Dit alles leidt tot een hogere prijs voor de inzameling van de duobak. Het is daarmee een dure inzamelmethode aan het worden.

Gedrag
Een andere manier van inzamelen van afval betekent dat de gemeente vraagt om een structurele gedragsverandering van de inwoners. Dat is een proces van de lange adem. Afval is een thema waarbij de raad een stevige stem krijgt. “We halen input op via een klankbordgroep. De eerste bijeenkomst vond afgelopen week plaats. Op dinsdag 22 juni staat een meedenkavond gepland voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan een nieuw afvalbeleid” aldus de gemeente.

Andere gemeenten gingen ons voor
Andere gemeenten gingen al voor wat betreft een nieuw afvalbeleid. Door van goede voorbeelden te leren, wil Nederweert uiteindelijk het beste systeem selecteren voor inwoners en bedrijven. Daarbij gaan ze uit van een systeem dat zowel gemakkelijk is voor de inwoners, maar waarbij ook de kosten zo laag mogelijk blijven.

Proef
Voordat het nieuwe systeem over de hele gemeente wordt uitgerold, vindt een proef (pilot) plaats in een deel van een wijk of kern. Op dit moment is nog niet bekend welke kern dat zal zijn.

Wil je meer weten over het proces rond het nieuwe afvalsysteem of heb je ideeën of suggesties? Laat het weten via info@nederweert.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie