Skip to content

Stuwen plaatsen om water langer vast te houden

Redactie
17 mei 2021 | 12:15

Advertentie

V.l.n.r.: Edwin Kurstjens, Har Frenken (Waterschap), Henk Hermans en Peter van Dijck (LLTB). In een sloot bij een weiland van melkveehouder Edwin Kurstjens uit Montfort werd een van de eerste stuwen in het kader van deze actie geplaatst.

Het is steeds vaker steeds langer droog. Vooral in het voorjaar en in de zomer. Deze droogte is schadelijk voor natuur en landbouw. Steeds meer partijen nemen maatregelen tegen de droogte en werken daarbij samen. Denk aan het Waterschap, gemeenten, natuurorganisaties en agrarische organisaties. Een nieuw project is het plaatsen van extra stuwen in beken. Ook in het buitengebied van Nederweert worden stuwen geplaatst.

Extra stuwen
Bermsloten en kavelsloten zijn de haarvaten van ons watersysteem. De extra stuwen zorgen ervoor dat we in natte periodes water langer vast kunnen houden, zodat het in de bodem kan zakken. Gemeenten, natuurorganisaties en land- en tuinbouw zijn in het bezit van vele kilometers aan zogenaamde berm- of kavelsloten.

Water vasthouden in sloten
Naast de rivieren en grote beken spelen ook kleine beken een belangrijke rol in het vasthouden van water. Daarom plaatst Waterschap Limburg, samen met gemeenten, natuurorganisaties en de LLTB, de komende tijd honderden extra stuwen in deze berm,- kavel- en perceelsloten. Voor de gemeente Nederweert gaat het in eerste instantie om een vijfentwintigtal stuwen. “Met deze maatregelen leveren we een bijdrage aan het op peil houden van de grondwaterstanden”, aldus gemeentelijk projectleider Coen Janssen.

Goede resultaten
De stuwen zijn eenvoudig te bedienen. Door een plankje in de stuw hoger of lager te zetten, wordt de hoogte van het water geregeld. In het noorden van Limburg staan nu al ongeveer 1.500 kleine stuwen in de sloten om het waterpeil daar te regelen. “Hier zien we goede resultaten”, aldus Janssen. Waterschap Limburg zorgt voor de plaatsing van de stuw, het onderhoud en eventuele reparaties. De toekomstige beheerder bedient de stuw en voert klein onderhoud uit, bijvoorbeeld het eenmalig weghalen van begroeiing.

Aan de slag
De komende maanden gaan Waterschap Limburg en de LLTB aan de slag om de eerste honderden stuwen te plaatsen. Het verhogen van de waterstand in de bermsloten heeft het meeste effect op de naastgelegen landbouwgronden. “Daarom willen we het beheer (lees bediening/instelling) van deze stuwen overdragen aan de aanliggende grondgebruikers. De grondgebruikers worden hiervoor in de komende weken benaderd door medewerkers van de LLTB”.

Locaties in Nederweert
Op de digitale kaarten kun je zien waar de stuwen in de Gemeente Nederweert komen:

  • Kaart deelgebied 2 ten zuiden van de Noordervaart: deelgebied 2
  • Kaart deelgebied 4 ten noorden van de Noordervaart: deelgebied 4

Andere locaties melden
Zie je andere locaties die mogelijk geschikt zijn voor een stuw? Meld dit dan bij het Waterschap Limburg. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een stuw op www.waterschaplimburg.nl/stuwen of neem contact op via e-mail: ikwileenstuw@waterschaplimburg.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie