Skip to content

Voorbereidingen voor bestrijding eikenprocessierups

Redactie
7 april 2021 | 14:00

Advertentie

Ben de overlast voor! Regel nu de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in de eikenbomen op jouw erf.

Eikenprocessierups

Overlast
Ondanks alle inspanningen van afgelopen jaar zal er ook de komende maanden weer overlast ontstaan door de eikenprocessierups. De verwachting is dat deze dit jaar groter zal zijn dan in 2020.

Gespecialiseerd bedrijf
Dit betekent ook dat de vraag naar preventieve bestrijding dit jaar groter zal zijn. Wil je de eikenbomen op jouw erf preventief laten behandelen tegen de eikenprocessierups? Dan raad de gemeente Nederweert je aan om nu contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf. Let op: het behandelen van de eikenbomen met een bacteriepreparaat zoals Xentari heeft alleen effect als er genoeg jong blad aan de bomen zit. Ongeveer 80% van de bladeren moet uit de knop zijn.

Voorbereidingen treffen
In de gemeente Nederweert zijn ze druk bezig met het treffen van voorbereidingen om de strijd met de eikenprocessierups weer aan te gaan. Afgelopen week is de aannemer dan ook voor de eerste keer op zoek gegaan naar de rups in de eikenbomen. Dit is een hele zoektocht, maar de eerste eilegsels van de rupsen zijn al aangetroffen. Deze zitten in de toppen van de eikenbomen. De komende tijd zal de aannemer de gevonden eilegsels nauwlettend in de gaten houden. Zo kunnen ze op het juiste moment de eikenprocessierups zo effectief mogelijk bestrijden.

Gezamenlijk monitoren
Het monitoren doen ze al jaren samen met elf omliggende gemeenten. Hierdoor kunnen ze redelijk inschatten welke plaagdruk ze kunnen verwachten. Zo kunnen ze het juiste moment van bestrijding bepalen. Door deze gezamenlijke aanpak hebben zij de eikenprocessierups al jaren redelijk onder controle en kennen zij niet de overlast zoals deze het afgelopen jaar in de rest van Nederland was.

Natuurlijke vijanden
In Nederweert en de gemeenten om ons heen wordt er steeds meer ingezet op bestrijding van de eikenprocessierups met natuurlijke vijanden. Zo worden er bijvoorbeeld bermen ingezaaid met kruiden waar de vijanden in kunnen wonen. Ook hangen er op diverse plekken nestkasten van vogels en vleermuizen.

Preventief behandelen
Deze maatregelen zijn natuurlijk heel goed. We moeten hierbij wel in gedachten houden dat er niet ineens honderden nieuwe vogels en insecten zijn die met ons samen de strijd aangaan tegen de eikenprocessierups. Dit heeft tijd nodig en daarom zal de gemeente ook dit jaar de meeste eikenbomen preventief behandelen met het biologische middel Xentari.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie