Skip to content

Nederweert in de Top 51 van ‘domoorden’ van Nederland

Redactie
2 april 2021 | 12:52

Advertentie

Een op 1 april (maar uitdrukkelijk niet als aprilgrap) verschenen artikel in de kwaliteitskrant NRC beschrijft de Top 51 van ‘domoorden’ in Nederland. ‘Domoorden’ zijn locaties in Nederland die bekend staan vanwege de onnozelheid of domheid van de inwoners. 

Beetje dom
Het Overijselse Kampen geldt volgens de krant bijvoorbeeld als de domste plaats van Nederland. Volgens een legende worden haar inwoners Zoutzaaiers genoemd, omdat ze zout zaaien om zoutplantjes te kweken. Willen ze naar Zwolle reizen dan wachten de Kampenaren tot de IJssel voorbij is gestroomd. Inderdaad een beetje dom.

Rogstaekers
Ook Weert staat in de lijst van ‘domoorden’ die door de NRC gepubliceerd is. De Weertenaren heten van oudsher de Rogstaekers, een verwijzing naar hun vroegere stadsgenoten die een van een viskar gevallen rog aanzagen voor de duivel en in paniek met rieken begonnen te prikken in de morsdode vis. Ook dit was best een beetje dom. En zo werd het begrip Rogstaeker de spotsnaam van de Weerter buren.

Nederweert
Dat de NRC ook Nederweert tot ‘domoord’ bestempeld, is betwistbaar. Want waar de benaming Rogstaekers ooit bedoeld was om de veronderstelde domheid van de Weertenaren aan de kaak te stellen, ging het in de buurgemeente Nederweert precies omgekeerd. Daar noemen we ons al van oudsher Pinmaekers. Dat is volgens de legende een verwijzing naar de vroegere turfstekers, die als zij een weekje naar de Peel trokken om in het veen te werken, houten pinnen in een turfblok staken. Elke dag één, en als er dan zeven pinnen in de turf zaten was het zondag en tijd om naar de kerk te gaan. Aldus gaan de Nederweertenaren door als de zelfverklaarde uitvinders van de kalender. Net als de Maya’s en de Chinezen trouwens, al hebben die beter papieren maar dat terzijde. Pinmaekers is dus een begrip om het intellect en innoverend vermogen van de Nederweertenaren te eren. Dus helemaal geen teken van domheid.

Toevallig
Het Haagse Binnenhof staat nog niet op de lijst van ‘Domoorden’, maar dat was bij het ter perse gaan van de NRC-editie van gisteren natuurlijk nog niet bekend. Amsterdam is trouwens wel sinds jaar en dag een ‘domoord’, niet geheel toevallig ook de vestigingsplaats van de redactie van NRC….. 😉

Alfons Bruekers

Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

1 Reactie

  1. Beste redactie,

    Naar aanleiding van het maken van onze familiegeschiedenis ben ik op zoek naar een afbeelding van de doopvont uit 1698 die in de St. Lambertus kerk van Nederweert staat.
    Dit is de doopvont waar vele van onze voorouders gedoopt zijn en het zou leuk zijn om daar een afbeelding van te hebben. Is deze doopvont toegankelijk voor publiek om evt. een foto te maken of is het mogelijk een afbeelding te vinden die ik mag gebruiken ter illustratie van de familiegeschiedenis?

    Met vriendelijke groet,
    Francien Claessens Eindhoven


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie