Skip to content

Verbeteren waterkwaliteit door ketentoezicht mestfraude

Redactie
3 maart 2021 | 10:00

Advertentie

Dankzij gerichte samenwerking met o.a. Waterschap Limburg, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Openbaar Ministerie en de milieupolitie, is een stevige last onder dwangsom opgelegd aan een bedrijf dat varkensmest loosde op het oppervlaktewater. “Schoon oppervlaktewater is van levensbelang voor mens en natuur. Daar toezicht op houden en handhaven bij ongeregeldheden is een hele klus. Diverse wetten en regels komen namelijk bij elkaar en er zijn meerdere instanties bij betrokken,” aldus burgemeester Op de Laak. “Door samen te werken, bereiken we meer.

Meerdere partijen
Mest is een afvalstof die als grondstof kan dienen. Het verwerken van mest kost geld. Dat kan de reden zijn dat niet iedereen de regels rond de verwerking naleeft. Sommige partijen frauderen en veroorzaken door illegale lozing of stort milieuschade aan land of water. De aanpak van mestfraude behoort tot het zogenaamde ketentoezicht. Dat betekent dat meerdere partijen samenwerken bij het controleren van de verschillende regels.

Samen groots, samen doen!
In het najaar van 2020 kwam een groot aantal organisaties die mestregels controleren in Nederweert samen. Burgemeester Op de Laak was blij met de grote opkomst en bereidheid van alle partners om er de schouders onder te zetten. De samenwerking heeft als doel de waterkwaliteit te verbeteren, maar ook het verbeteren van het nalevingsgedrag. “Een goede waterkwaliteit is immers van groot belang voor ons allemaal, voor mens, dier en natuur.

Vissterfte
Een opvallende vissterfte in het beheersgebied van Waterschap De Dommel bracht de lozing in Nederweert aan het licht. De provincie Brabant, het Waterschap Limburg, de NVWA en de gemeente Nederweert werkten tijdens het onderzoek samen. Het spoor leidde naar een varkenshouderij in het buitengebied van Nederweert. Vanuit een buis vanaf het bedrijf werd mest in het oppervlaktewater geloosd. De lozing is per direct gestopt, het traject van de dwangsom loopt nog.

Mooi voorbeeld
Het ketentoezicht mestfraude is een mooi voorbeeld van Samen groots, samen doen!”, aldus burgemeester Op de Laak.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie