Skip to content

RES: plannen voor een duurzamer Noord- en Midden-Limburg

Redactie
2 februari 2021 | 17:00

Advertentie

Samen met veertien andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, Provincie Limburg, Waterschap Limburg en Enexis vormt de gemeente Nederweert de Regionale Energie Strategie (RES) regio Noord- en Midden-Limburg. Met de RES kijkt de gemeente naar moeilijke duurzaamheidsvraagstukken die ze alleen kunnen oplossen door als regio samen te werken en afspraken te maken.

De eerste versie van de RES is af: de ontwerp RES 1.0. Inwoners en organisaties in Noord- en Midden-Limburg kunnen tot en met dinsdag 23 februari hierop reageren. Deze reacties neemt de regio zo veel als mogelijk mee in de definitieve versie van de RES.

RES

In de Regionale Energie Strategie (RES) kijken ze naar energiebesparing, het opwekken van duurzame elektriciteit met zon en wind, hoe ze over kunnen gaan naar duurzame warmte en hoe inwoners voordeel uit de energietransitie kunnen halen. De RES komt niet in de plaats van lokaal beleid, maar is een aanvulling hierop.

Samenwerking
Ze kijken naar lastige vraagstukken zoals de volle elektriciteitsnetten. Deze kunnen ze efficiënter benutten door projecten regionaal met elkaar af te stemmen. Daarnaast heeft iedere gemeente de enorme opgave om in 2050 alleen nog maar duurzame warmte te gebruiken voor woningen en gebouwen. Als regio doen ze samen onderzoek naar welke mogelijkheden de regio biedt. Bijvoorbeeld warmte uit de Maas of restwarmte van fabrieken. Op deze manier versnellen ze als regio de energietransitie.

Beleid gemeente
Elke gemeente heeft ook haar eigen beleid op het gebied van duurzaamheid. Veel gemeenten hadden ook al een eigen beleid voordat de RES werd opgesteld. De keuzes uit dit beleid zijn meegenomen in de gesprekken over de RES 1.0. Het gemeentelijk beleid is en blijft leidend voor de verduurzaming van de gemeente. Ze stellen dit samen met de omgeving, waaronder inwoners, op.

Reageren op
De RES die nu voorligt, is dus een regionaal document. Het gaat niet over het lokale energiebeleid voor de gemeente Nederweert. Het is een abstract document dat bijvoorbeeld geen locaties voor windturbines en zonneparken aanwijst. Maar het vormt wel de basis voor de energietransitie in de regio. “Daarom vinden we het belangrijk om de RES met onze inwoners te delen én de mogelijkheid te bieden een reactie te geven”, aldus wethouder Voss (o.a. duurzaamheid). “Deze reacties nemen we mee in de definitieve RES 1.0.

Planning
Tot en met dinsdag 23 februari kan iedereen een reactie indienen. Ga hiervoor naar www.resnml.nl/reactie. Hier vind je het ontwerp van de RES 1.0, een samenvatting en meer informatie over de reactieprocedure. Na 23 februari past de regio de RES 1.0 waar nodig aan op basis van de binnengekomen reacties. Het is de planning dat de vijftien gemeenteraden, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van Waterschap Limburg uiterlijk 1 juli 2021 de definitieve RES 1.0 vaststellen.

Online bijeenkomst
Op donderdag 11 februari organiseert de RES Noord- en Midden-Limburg om 18.00 uur een online bijeenkomst voor alle inwoners in de regio. Tijdens deze bijeenkomst licht de regio de plannen uit de RES toe en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Meer informatie vindt u op www.resnml.nl/agenda/webinar.

Vragen
Heb je een vraag over de RES, de reactieprocedure of de online bijeenkomst? Neem dan contact op via RESNML@venlo.nl.

Advertentie

3 Reacties

  1. Het hele klimaatakkoord is op ondemocratische wijze tot stand gekomen.
    Politici, bedrijven en milieuclubs mochten aanschuiven aan de klimaattafels van Ed Nijpels.
    De gewone burger was echter niet vertegenwoordigd, die mocht niet meepraten.
    Klimaatakkoord en klimaatbeleid is ook nooit onderdeel geweest van verkiezingen. We hebben er nooit over mogen stemmen. Er is nooit een referendum geweest.
    We mogen nu onze mening geven over de RES maar dat is slechts voor de bühne.
    Nut en noodzaak van het klimaatakkoord staan niet ter discussie.
    We mogen iets zeggen over waar windmolens en velden met zonnepanelen moeten komen maar protesteren tegen het onzinnige en desastreuze beleid heeft geen zin.
    Terwijl in landen om ons heen aardgas wordt gezien als de schoonste brandstof voor verwarming en mensen subsidie krijgen om over te schakelen op aardgas moeten wij in Nederland van het aardgas af. We zijn de gekke henkie van Europa.

    Binnenkort zijn er tweede kamer verkiezingen. Dat is de enige mogelijkheid die we hebben om echt van ons te laten horen.

  2. Nog een toevoeging.
    Syp Wynia weet het mooi te verwoorden in zijn column De fopspeen van het ‘Burgerberaad’ moet het Klimaatberaad redden.

    Hoe onnozel kun je zijn. Of is het arrogant?

    Eerst laat je direct belanghebbenden aan besloten ‘klimaattafels’ deals sluiten die de energiehuishouding van Nederland voor decennia vastleggen. Dan maak je daar een Nationaal Klimaatakkoord van. Je doet kernenergie in de ban en kiest voor ineffectieve zon- en windenergie en voor biomassacentrales die alleen in de Europese werkelijkheid als niet vervuilend worden beschouwd.
    Voortdurend bezweer je de burgers dat hun energierekening niet of nauwelijks omhoog zal gaan. Ondertussen maak je je in Brussel sterk voor nog zwaardere klimaatdoelen. Daarna dwing je de lagere overheden om in tamelijk willekeurige samenwerkingsverbanden Regionale EnergieStrategieën te maken, strak en zeer normatief aangestuurd door een landelijke projectorganisatie van ingehuurde klimaatijveraars.
    En dan… dan staan onze politici in Den Haag vreemd te kijken als burgers zeggen: dacht het niet.

    https://www.wyniasweek.nl/de-fopspeen-van-het-burgerberaad-moet-het-klimaatberaad-redden/


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie