Skip to content

Werkzaamheden aan Brug 1 in Nederweert tijdelijk opgeschort door vondst tankversperring

Redactie
19 januari 2021 | 17:22

Advertentie

Tijdens werkzaamheden bij Brug 1 te Hulsen in Nederweert heeft Rijkswaterstaat resten van een tankversperring, een zogenaamde aspergeversperring, aangetroffen. Het object werd ontdekt na een tip van een buurtbewoner. Het gaat om een archeologische toeval vondst. Rijkswaterstaat heeft deze vondst gemeld bij de gemeente.

Géén monumentale status
Het object heeft op dit moment géén monumentale status. Uit onderzoek moet blijken wat de waarde van de tankversperring is, alvorens er advies uitgebracht kan worden richting gemeente hoe om te gaan met deze vondst. Tot die tijd zijn de werkzaamheden aan Brug 1 stilgelegd.

De tankversperring maakt deel uit van de Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling was een Nederlandse verdedigingslinie die voor de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd.

Video van de tankversperring aan Hulsen in Nederweert

Video Leon Tunissen

Tankversperring

De gevonden tankversperring, ook wel aspergeversperring genoemd, is een enorme betonnen constructie met aan de bovenzijde rijen gaten. Ze werden door het Nederlandse leger reeds voor de oorlog aangelegd om een Duitse inval tegen te gaan. In de gaten konden zware stalen balken (‘asperges’) worden gezet die moesten voorkomen dat voertuigen en tanks Nederweert binnenreden. Helaas hebben ze de Duitse inval niet kunnen voorkomen…

Zeldzaam
In Nederweert werden op verschillende strategische plekken van dit soort versperringen aangelegd. Samen met de vele kazematten vormden die een bijzonder zwaar versterkte kanalenkruising, onderdeel van de Peel-Raamstelling. De meeste versterkingen zijn na de oorlog verwijderd, sommige bleven bewaard en zijn inmiddels zelfs een Rijksmonument, zoals die op Roeven bij de waterkrachtcentrale. Inmiddels zijn ze zeer zeldzaam geworden.

Waardevol
Alfons Bruekers, voorzitter van de Gemeentelijke Erfgoedcommissie, liet eerder desgevraagd weten: “Het gebeurt niet vaak dat er nog een ‘onontdekt’ monument aan de oppervlakte komt. De erfgoedcommissie heeft het gemeentelijk apparaat gealarmeerd, met veel dank aan een oplettende burger. Dat is goed nieuws, want het getuigt van maatschappelijk draagvlak als het gaat om de zorg voor ons erfgoed. Het belang ervan is niet alleen het historisch object op zichzelf, maar ook de mogelijkheid om dit bijzonder relict uit de oorlog in te passen in de toeristisch-recreatieve projecten rondom de kanalenkruising. Bij de gemeentelijke bestuurders en ook vanuit de Raad wordt daar terecht veel waarde aan gehecht. Als commissie zijn we blij dat het gemeentelijk apparaat meteen en adequaat actie heeft ondernomen. Als Erfgoedcommissie zullen we de ontwikkelingen op de voet te volgen, want dit historische monument is een kadootje en mag wat ons betreft niet zo maar verloren gaan”.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19-Huidinstituut-Purife-viert-2jarig-bestaan
Wie jarig is trakteert!
19 september 2024 | 12:00
Bak met kittens gedumpt Eilers Nederweert
”De kittens hebben hun moeder nodig!”
19 september 2024 | 11:10
19_09_2024 Speuren naar geuren en kleuren in de groote peel
Ruik de herfst!
19 september 2024 | 11:00
Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39

Advertentie