Skip to content

Makelaar Ralf Jacobs uit Nederweert over duurzaam wonen

Redactie
12 januari 2021 | 17:00

Advertentie

‘Het bewustzijn groeit, nu moeten we doorpakken’

Samen maken we de wereld beter. Ook in Limburg en hier in de regio Weert neemt de Rabobank die coöperatieve missie bloedserieus. Met haar partners in het veld spant de bank zich in om de woningmarkt klaar te maken voor de toekomst. De komende maanden laten we vanuit verschillende perspectieven zien hoe duurzaam wonen er uitziet en wat het oplevert. Vandaag deel 3 in deze nieuwe serie: makelaar Ralf Jacobs, directeur van WOON totaaladvies in Nederweert.

Makelaar Ralf Jacobs uit Nederweert

De stip aan de horizon is gezet. In 2050 moeten alle woningen in ons land volledig energieneutraal zijn. Ook in deze Midden-Limburgse regio begint de noodzaak van die groene missie in te dalen. Steeds meer huiseigenaren maken hun woning klaar voor de toekomst. Het bewustzijn rond duurzaam wonen groeit, merkt Ralf Jacobs, al is er volgens hem nog een wereld te winnen.

De makelaar uit Nederweert merkt dat geïnteresseerde kopers steeds vaker expliciet vragen naar het energielabel van de beoogde woning. “Logisch. Een energiezuinig en goed geïsoleerd huis is comfortabel, goed voor de eigen portemonnee én goed voor Moeder Aarde. Drie vliegen in een klap dus. Zodra een huis in de verkoop komt, adviseren wij de verkoper dan ook altijd om online, via DigiD, het voorlopige energielabel definitief te maken. Op dit label ziet de koper in een oogopslag welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn en welk financieel voordeel die verduurzaming jaarlijks oplevert.”

Gratis energiescan
Om het belang van duurzaam wonen prominent onder de aandacht te brengen is de directeur van WOON totaaladvies bereid om nog een stapje verder te gaan. Samen met collega-makelaars in de regio neemt hij deel aan een gezamenlijk initiatief van de Nederweerter Energie Coöperatie (NEWECOOP) en Rabobank Weerterland en Cranendonck. Door een energiescan op te nemen in de verkoopbrochure moet duurzaamheid een vast onderdeel van de aankoopbeslissing worden.

De Nederweerter makelaar constateert dat duurzaamheid op dit moment nog weinig invloed heeft op de verkoopbaarheid van een woning. Dat komt door de huidige situatie op de woningmarkt. Doordat er veel meer vraag is dan aanbod en de rente ook nog eens historisch laag is, gaan ook de niet duurzame woningen als warme broodjes – en vaak ook nog boven de vraagprijs – over de toonbank. Twintig bezichtigingen voor een huis van drie ton is eerder regel dan uitzondering. Wanneer je weet dat je woning toch wel wordt verkocht, voel je als verkoper minder snel de échte urgentie om ‘m te verduurzamen.”

Maar dat sentiment kan zo omslaan wanneer de huizenprijzen eenmaal stagneren, zo voegt de makelaar eraan toe. “Als de woningmarkt meer in balans komt, de hypotheekrente gaat stijgen en ook de gevolgen van de coronacrisis duidelijker zichtbaar worden, wordt duurzaamheid vanzelf bepalender in het verkoopproces”, zo verwacht hij.

Nu voorbereiden voor later
Kijkend naar de klimaatdoelstellingen van Parijs is er geen weg meer terug. Om onze planeet schoon en gezond over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen moeten in 2050 alle woningen van het aardgas af zijn. Het mooie aan die missie is dat je niet op een ander hoeft te wachten. Je kunt je vandaag al voorbereiden op de wereld van morgen en op die manier direct de vruchten plukken van een lagere energierekening. Ralf Jacobs: “Zeker als je een huis gaat kopen, is die oriëntatie op duurzaamheid heel belangrijk. Hoe oud is de verwarmingsketel? Zijn het dak, de vloer en de spouwmuren geïsoleerd? Zit er vloerverwarming in de woning? Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen of een warmtepomp? En kan ik energiebesparende investeringen meenemen in de hypotheek? Allemaal vragen die rond de aankoop van belang zijn en waarmee je je woning klaarmaakt voor de toekomst. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie