Skip to content

Lichtjes op Oorlogsgraven in Nederweert

Redactie
24 december 2020 | 19:24

Advertentie

Er is in Nederland een waardevolle traditie ontstaan. Wat ooit op de Canadese begraafplaats in het Overijsselse Holten begon verspreid zich over heel Nederland. Het initiatief van Dick Janssen uit het Friese Burgum om op kerstavond lichtjes te plaatsen bij de graven van omgekomen militairen heeft een opmerkelijke navolging gekregen. In het jaar 2015 werden op 140 oorlogsbegraafplaatsen lichtjes aangestoken, vorig jaar waren dat er inmiddels 335.

In aangepaste vorm

Dit jaar helaas, maar begrijpelijkerwijs, in aangepaste vorm en zonder publiek vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Op het Brits Militair kerkhof in Nederweert werd in 2016 de eerste keer op Kerstavond een ingetogen ceremonie gehouden. Deze ceremonie valt vanaf dit jaar onder de activiteiten en verantwoordelijkheid van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery. Bestuurslid van de stichting en initiator van de eerste bijeenkomst, Jermain, en zijn dochter Loren staken dit jaar op Kerstavond kaarsen aan bij het herdenkingskruis op de Britse begraafplaats. Zij deden dit namens de stichting, alle adoptanten, het gemeentebestuur en de inwoners van Nederweert. Daarbij werden ze ondersteund door muziek van doedelzakspeler Peter Ritzen. Hopelijk kan er volgend jaar weer publiek worden toegelaten en kunnen adoptanten aanwezig zijn om als vanouds samen op alle graven de kaarsjes aan te steken.

Graf adopteren

Van de 363 graven zijn er inmiddels 318 geadopteerd. Wil je ook een graf adopteren? Ga naar www.adoptiegravennederweert.nl en ga naar “aanmelden”. Voor vragen kun je mailen naar adoptiegravennederweert@gmail.com

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie