Skip to content

Controles op spookbewoning in Nederweert

Redactie
3 december 2020 | 16:24

Advertentie

Vandaag voerde de gemeente Nederweert samen met de politie controles uit bij 31 panden in de gemeente. In deze panden staat op papier niemand ingeschreven bij de gemeente. Tijdens de controles werd onderzocht of er daadwerkelijk niemand in de panden woont. Ook controleerde de politie op eventuele overige criminele activiteiten. In ongeveer de helft van de panden bleken mensen te wonen die daar niet ingeschreven stonden. Overige criminele activiteiten werden niet aangetroffen.

Actiedag Spookbewoning Zuid-Nederland
Deze actiedag in de gemeente Nederweert is onderdeel van een bredere en integrale aanpak van spookbewoning. In de afgelopen twee weken zijn op verschillende locaties in Zuid-Nederland controles gehouden. Alle controles werden uitgevoerd met inachtneming van de RIVM-richtlijnen vanwege het coronavirus.

Wat is spookbewoning? En hoe herkent u dit?
Als er mensen in een pand wonen terwijl ze niet in de BRP (basisregistratie personen) op dat adres ingeschreven staan, spreken we van spookbewoning. Spookbewoning is illegaal en gaat vaak gepaard met ondermijnende criminele activiteiten. Voorbeelden van ondermijning zijn illegale huisvesting, opslag van gestolen of verboden goederen, teelt van hennep of fabricage van synthetische drugs. 

Burgemeester Op de Laak: “Samen met politie, Openbaar Ministerie, het Regionaal Informatie en Expertisecentrum en andere partners werken we aan een veilige en leefbare gemeente. Ondermijnende activiteiten tolereren we niet. We maken samen een vuist tegen ondermijning. Tijdens deze actiedag, maar ook door voortdurend alert te zijn op signalen.

Hoe kun je signalen melden?
Je kunt helpen door signalen van ondermijnende criminaliteit te melden. Geef elke verdachte situatie door, aan de politie (0900-8844 of bij spoed 112), aan de gemeente (www.nederweert.nl) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Mogelijke signalen voor ondermijning in een woning zijn: veel of vaak opvallend bezoek, dichtgeplakte ramen, voortdurend gesloten rolluiken, veel condens op de ramen of een wietlucht of amandellucht in de buurt van een pand. Meld dit soort signalen altijd. Ook als je onderbuikgevoel je vertelt dat er iets niet pluis is, vraagt de gemeente dit te melden. Elke melding telt! 

Advertentie

7 Reacties

  1. Ok. Controle geweest maar zijn de mensen die aanwezig waren en niet ingeschreven alleen maar gewaarschuwd of ook daadwerkelijk aangepakt?Anders schieten we er nog niks mee op natuurlijk.

    • Waarschijnlijk word hier niks mee gedaan . Ion alle panden zijn de niet ingeschreven mensen nog aanwezig. Deze controle moest de gemeente doen om hun eigen burgers gerust te stellen en te laten zien dat ze de regels van de wet willen volgen. Maar vervolgd gebeurd er niks mee.

  2. mogelijkheden genoeg dus om de woningnood op te lossen, zo kun je het ook bekijken, er zijn woningen genoeg die opgesplitst kunnen worden en zo kun je het milieu ook een handje helpen, de hele dag hoor je over woningnood .
    maar voordat politici dat door hebben zijn we weer 10 jaar verder

    • Dit gaat waarschijnlijk over arbeidsmigranten die hier illegaal wonen. Vooral in Nederweert en Ospel zitten er veel. De gemeente kan dit niet toestaan. Vooral in Ospel schijnen er veel te wonen zonder vergunning. In de plaatselijke supermarkt hoor je meer Polen praten dan Doospelnaren..

    • Jac,

      Die er nu zitten hebben helemaal niets door.

  3. En hoeveel van deze huizen kan de eigenaar ook niets anders mee door de regeltjes?
    Dus dat het om agrarische bestemming gaat en er geen burger mag wonen.
    Maar het bedrijf al niet mee bestaat maar er geweigerd word een woonbestemming van te maken.
    Juist nu met woningnood, steeds meer stoppende agrarische bedrijven zou daar veel soepeler mee omgegaan moeten worden. Dan is er ook minder leegstand en minder kans op criminele activiteiten.
    Maar zo ver doordenken kan niet, regels gaan voor verstand.

  4. Dan komt het nooit goed reactie op burger in buitengebied 10.41 uur


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie