Skip to content

Windpark Ospeldijk krijgt vorm, start met storten van beton (Foto’s)

Redactie
1 december 2020 | 16:49

Advertentie

In Ospeldijk bouwt Zuidenwind samen met WML vier Nordex-windturbines. Het zijn dezelfde type molens als onlangs gebouwd in Heibloem, maar dan met een masthoogte van 135 meter. Men is momenteel druk bezig met het aanbrengen van de fundering. Elke fundering is goed voor circa 600 m3 beton, dat zijn flink wat vrachten die naar Ospel worden gereden. Vroeg beginnen is dan ook vanzelfsprekend. Dinsdagmorgen kwam een delegatie van de gemeente een kijkje nemen.

Windpark Ospeldijk

Lokale ondernemers leggen het fundament
Voor de bouw van het windpark worden veel lokale ondernemers ingeschakeld. Een deel van de infrastructuur (wegen en kraanopstelplaatsen) wordt aangelegd door grondverzetbedrijf Kiggen uit Ospel. Het beton voor de fundamenten komt uit de betoncentrale van Kalle&Bakker in Nederweert. De torendelen, te groot om via de weg aan te vervoeren, arriveren per binnenschip en worden gelost aan de kade bij Kalle&Bakker.

‘Burgermolens’
Als leden van coöperaties NEWECOOP en Zuidenwind hebben talloze inwoners uit Nederweert e.o. geïnvesteerd in het aan te leggen windpark. Ze worden eigenaar van twee van de vier windturbines. Zo blijft de winst lokaal en hebben burgers grote invloed op het ontwikkelproces. Deze invloed heeft geresulteerd in de aankoop van de stilste windturbines die op dit moment te koop zijn. Dit is vooral belangrijk voor de direct omwonenden van windpark Ospeldijk. De grote rotor met een diameter van 149m bestrijkt een oppervlakte van meer dan 3 voetbalvelden. Hiermee vangen we genoeg wind om 8000 huishoudens van groene stroom van eigen bodem te voorzien.

Foto’s Johan Horst

Foto’s Zuidenwind | Bekijk hier de tijdlijn van de bouw van het windpark

Advertentie

7 Reacties

  1. Ik had dit ook geplaatst bij een vorig artikel over dit windpark. Ik zie nu dit nieuwe artikel dus de laatste update past hier mooi bij.

    Artikel in het NRC: Na 2025 is stroom niet meer zo vanzelfsprekend, zegt de operationeel directeur van Tennet
    Zie https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/25/na-2025-is-stroom-niet-meer-zo-vanzelfsprekend-zegt-de-operationeel-directeur-van-tennet-a4021435

    Ik ben benieuwd hoe NEWECOOP en ons gemeentebestuur zich hier uit gaat lullen.

    Het schijnt dat de gemeente ook al nadenkt over een 2de windmolenpark.

    • John, dit is een lokaal initiatief, TenneT heeft het over landelijk probleem. Die paar wieken hier zetten geen zoden aan de dijk.
      Je hebt volledig gelijk dat dit de toekomstige betrouwbaarheid een serieus probleem is, naar mijn mening zijn kerncentrales de enige serieuze alternatieven voor kolen en gas. Wanneer we energie opslag beter in de vingers hebben is het gebruik van wieken en panelen een goede aanvulling.
      Anderzijds, de transitie naar milieu vriendelijkere alternatieven moet ook doorgaan. De ontwikkelingen gaan hard, op allerlei vlakken.

    • Floor, dat landelijk probleem ontstaat o.a. door al die lokale initiatieven samen.
      Die paar wieken hier maken idd niet zo veel uit maar al die windparken en zonneweides (vreselijke term vind ik het) samen zorgen voor een instabiele aanbodgestuurde stroomvoorziening terwijl onze samenleving en economie juist drijft op een vraaggestuurde stroomvoorziening.
      Je zou dus kunnen zeggen ook Nederweert bijdraagt aan een groeiend probleem.
      Hier werd overigens 10 jaar geleden in het vakblad De Ingenieur al voor gewaarschuwd.

      Ik ben het met je eens dat kernenergie het enige serieuze alternatief is.

    • Het is gewoon wachten op de eerste grote black-out. Het is een tijdje geleden al bijna zo ver geweest toen het net in Noordwest Europa bijna werd opgeblazen door Duitse windmolens. Het is niet de vraag of maar wanneer. In de politiek zitten ook nauwelijks mensen met enig technisch benul en alleen maar scoren op korte termijn.
      Het hele land vol met van die molens en nog steeds maar een minimaal percentage van de energievoorziening. Inmiddels zijn er al een miljoen woningen met zonnepanelen (1 op de 5) en vele windparken maar samen zijn zon en wind maar genoeg voor 3% van de energievoorziening. Nog 97% te gaan. En dan niet alleen wanneer het waait of de zon schijnt maar 24/7/365

  2. “Elke fundering is goed voor circa 600 m3 beton”
    We hebben in NL een stikstofprobleem waardoor er een rem staat op de bouw van nieuwe woningen.
    Funderingen voor windmolens is echter geen enkel probleem.
    Ik vraag mij af, hoeveel funderingen voor huizen zou je kunnen storten met 600 m3 beton?

    • Heeeel Veel, het is 4*600 = 2400 M3


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie