Skip to content

Omgevingsvisie buitengebied Nederweert komt er aan

Redactie
24 november 2020 | 17:35

Advertentie

‘Groen, open, nuchter, samen’. Het zijn de kernwaarden uit de nieuwe Omgevingsvisie voor het buitengebied van Nederweert. De visie kwam tot stand met dank aan heel veel partijen. In de raadsvergadering van december behandelt de gemeenteraad de visie. Wethouder Voss is trots op het resultaat zoals het er nu ligt. Een gesprek met hem over dit belangrijke toekomstdocument.

Prettige en gezonde leefomgeving
We merken allemaal dat tijden veranderen. En daarmee ook de leefomgeving. Zowel landelijk, regionaal als in onze gemeente. Er zijn zoveel opgaven. Denk aan de energietransitie of het tegengaan van de klimaatverandering. Ook de agrarische en recreatieve sector ontwikkelt zich snel. Er is sprake van schaalvergroting. Daardoor bestaan kleine agrarische ondernemers wellicht over een paar jaar niet meer. De vraag die we gesteld hebben was: ‘wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst een prettige en gezonde leefomgeving hebben voor iedereen.

Koers
In de Omgevingsvisie beschrijven we hoe het staat met het buitengebied van Nederweert en vooral ook hoe we het gebruik van deze ruimte in de toekomst zien. En welke koers we gezamenlijk willen varen. Want in deze snel veranderende wereld bereik je meer door open te staan voor elkaar en constructief samen te werken.”

Wethouder Voss: “Samen gaan we voor een aantrekkelijk buitengebied, voor ons allen en voor de generaties na ons”

Kernwaarden
De kernwaarden open, nuchter, groen en samen kwamen namelijk als kenmerkend voor Nederweert uit de bus na de meedenksessies over het buitengebied. Veel ‘boeren, burgers en buitenlui’ hebben hun stem laten horen.

Richtinggevende uitspraken
Tijdens de diverse bijeenkomsten kwamen verschillende buitengebied thema’s aan bod: gezonde leefomgeving, verdienvermogen, klimaatverandering en gebiedsontwikkeling. Diverse natuur- en toerismeorganisaties, ondernemers in de agrarische sector, inwoners, raadsleden en deelnemers van een klankbordgroep bogen zich over deze thematiek. Dit heeft geleid tot richtinggevende uitspraken die zijn verwerkt in de Omgevingsvisie Buitengebied Nederweert.

Goede initiatieven bevorderen
Als je goede initiatieven wil bevorderen die economische en sociale veerkracht brengen, moet je een visie hebben die aangeeft waar je met een gebied naartoe wilt. Een visie die mensen inspireert en uitnodigt om dingen te ontwikkelen en met anderen samen te werken aan een buitengebied waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Deze zienswijze vindt haar oorsprong bij het programma Buitengebied in Balans (BIB) dat in 2013 is gestart en velen van u kennen. De Omgevingsvisie Buitengebied Nederweert sluit hier naadloos op aan en speelt in op nieuwe situaties; het is een dynamisch proces.

Uitnodiging
Nederweert is een gemeente die veel te bieden heeft. Aan iedereen. Met de nieuwe Omgevingsvisie als leidraad nodig ik alle inwoners, ondernemers, investeerders, maatschappelijke organisaties en anderen in Nederweert van harte uit om een bijdrage te leveren aan het versterken van de kwaliteit in ons buitengebied. Nederweert heeft als gemeente het motto ‘Samen groots, samen doen!’. Voor deze Omgevingsvisie geldt: ‘Een aantrekkelijk buitengebied, voor ons allen en voor de generaties na ons!’”

Lees hier de Omgevingsvisie buitengebied Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie