Skip to content

Ontwikkeling ‘Centrumplan Nederweert’ kan beginnen

Redactie
21 oktober 2020 | 10:30

Advertentie

Op 28 mei 2019 heeft de raad het bestemmingsplan “Centrum locatie Burgemeester Hobusstraat, Nederweert” vastgesteld. Hiertegen is de VvVE in juni 2019 in beroep gegaan. De Raad van State heeft vandaag alle bezwaren van de VvVE verworpen. Hiermee kan er ‘eindelijk’ worden begonnen met de sloop en bouw van een nieuwe supermarkt in het centrum van Nederweert. Met de nieuwbouw vervalt de supermarktfunctie van het oude pand van Jan Linders aan het Lambertushof en komt er naast het gemeentehuis van Nederweert een nieuwe supermarkt met parkeerplaatsen.

Centrumplan Nederweert

Het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Nederweert maakt de herontwikkeling mogelijk van een deel van het centrumgebied van Nederweert, waaronder de verplaatsing en uitbreiding van een supermarkt. Er komt een nieuw gebouw, met daarin op de begane grond ruimte voor winkels, waaronder de supermarkt, en op de verdiepingen in totaal 29 appartementen. Hiervoor wordt een leegstaand meubelwinkelpand aan de Burgemeester Hobusstraat gesloopt.

Vereniging Vastgoed Eigenaren Centrum Nederweert was het niet eens met het bestemmingsplan en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De VvVE vreest leegstand in het centrumgebied. Volgens de VvVE neemt met het bestemmingsplan het aantal vierkante meters detailhandel toe. Dat is niet alleen onwenselijk, maar ook in strijd met gemeentelijk en provinciaal beleid, aldus de VvVE. Daarnaast zou het bestemmingsplan niet op een eerlijke en transparante manier tot stand zijn gekomen.

Transparant
De VvVE vindt dat het proces van de totstandkoming van het plan niet eerlijk en transparant is verlopen én dat het plan is vastgesteld met het oog op een ander doel dan een goede ruimtelijke ordening. De VvVE vindt dat het haar er vooral om gaat dat de raad voor het plan heeft gestemd om een claim te voorkomen. De raad herkent het door de VvVE geschetste beeld echter niet. “Alle relevante raadsbesluiten zijn democratisch en op de gebruikelijke wijze genomen zijn. Daarbij zijn de besluiten zorgvuldig voorbereid en zijn de consequenties van keuzes vooraf zo goed mogelijk in beeld gebracht. Uit de toelichting op het plan en de daaraan ten grondslag liggende onderzoeksrapporten blijken volgens de raad duidelijk de ruimtelijke motieven die aan het plan ten grondslag liggen“. De Raad van State ziet geen aanleiding voor het oordeel dat de voorbereiding van het plan niet zorgvuldig is geweest of niet gericht was op een goede ruimtelijke ordening. “Dat in het politieke debat in de raad is gesproken over mogelijke financiële claims, is niet voldoende voor de conclusie dat het plan enkel is vastgesteld om claims te voorkomen. Ook de omstandigheid dat de raad onder geheimhouding kennis heeft genomen van een rapport van Stibbe Advocaten, rechtvaardigt die conclusie niet” aldus de Raad van State.

Vierkantemeters
De VvVE vindt verder dat het plan voorziet in een onwenselijke toename van het aantal vierkante meter detailhandel. Dit zou volgens de vereniging in stijd zijn met het gemeentelijke en provinciale beleid. “De toegelaten oppervlakte aan detailhandel niet toe, maar af. Per saldo komt er voor supermarkten weliswaar 630 m2 winkelvloeroppervlak (wvo) bij, maar de voormalige sporthal/meubelwinkel met een wvo van 2.575 m2 verdwijnt en die locatie krijgt een verkeersbestemming” aldus de Raad van State. In zoverre mist het betoog van de VvVE daarom feitelijke grondslag.

Derde pool
De VvVE vindt verder aan dat met de nieuwbouw van een grote supermarkt op Burgemeester Hobusstraat een derde pool wordt gecreëerd, wat in strijd is met de Detailhandelsstructuurvisie van de gemeente Nederweert. Daarin staat volgens de vereniging dat de raad vasthoudt aan de “twee-polen structuur“. De toevoeging van een derde pool heeft volgens de VvVE directe en funeste gevolgen voor het door de raad wezenlijk geachte deel van het kernwinkelgebied met als kern de Lambertushof. Door het plan ontstaat volgens de vereniging een winkeleiland van twee supermarkten dat geen enkele relatie met het bestaande kernwinkelgebied heeft. “De centrumstructuur wordt door de realisatie van het plan eerder verzwakt dan versterkt“, aldus de VvVE. Volgens de Raad van State blijkt uit de Detailhandelsstructuurvisie niet dat er onverkort moet worden vastgehouden aan een twee-molenstructuur met het Lambertushof als noordelijke pool. De raad wijst er verder op dat de ruimtelijk-functionele effecten van het plan, waaronder leegstand, door bureau BRO zijn onderzocht. Uit de BRO-effectenanalyse blijkt dat er weliswaar leegstand kan ontstaan, maar dat er geen onaanvaardbare leegstand wordt verwacht.

De plantoelichting verwijst voor de toetsing van de beoogde ontwikkeling aan de Detailhandelsstructuurvisie naar de BRO-effectenanalyse. Daarin staat dat het Lambertushof vanuit de eisen van een moderne supermarkt niet toekomstbestendig is gebleken. Dat heeft te maken met de beperkte omvang van de winkel, de parkeermogelijkheden en -situatie en de bereikbaarheid. De Lambertushof blijft echter gehandhaafd als onderdeel van het kernwinkelgebied en daarmee wordt volgens de BRO-effectenanalyse voldaan aan het gemeentelijke detailhandelsbeleid.

Centrumplan Nederweert
Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling mogelijk van een deel van het centrumgebied van Nederweert, waaronder de verplaatsing en uitbreiding van een supermarkt. Er komt een nieuw gebouw, met daarin op de begane grond ruimte voor winkels, waaronder de supermarkt, en op de verdiepingen in totaal 29 appartementen. Hiervoor wordt een leegstaand meubelwinkelpand aan de Burgemeester Hobusstraat gesloopt.

Lees hier het dossier over het Centrumplan Nederweert

Advertentie

6 Reacties

  1. Eindelijk!
    Dit is wel een rechtse directe op de neus van de coaltiepartijen die “met het mes op de keel” het besluit moesten nemen.
    Alle argumenten worden naar de prullenbak verwezen. Denk dat ze maar even met de billen bloot moeten en sorry zeggen tegen de partijen die wel geloofde in een eerlijk democratisch proces.

  2. kijk dat is nog eens goed nieuws. de vorige coalitie had dus duidelijk een visie, en zorgde voor daadkracht binnen alle
    democratische regels. chapeau. Maar had deze coalitie tijdens de verkiezingen niet een heel eigen visie op het centrum en als ze op het pluche zaten zou het allemaal anders en veel beter worden. maar ook hier weer een loze belofte. vorige week al de aankondiging dat de belastingen omhoog zouden gaan na dit jaar. en over het twee richtingen maken van de brugstraat horen we ook niks meer. dit zou niet meer mogelijk zijn door het alternatief voor de randweg. kortom deze coalitie is blijkbaar gekozen op beloftes die niet nagekomen kunnen worden om dat hun ideeen niet uitvoerbaar zijn door het ontbreken van een visie. kortom weer een bewijs dat dit een coalitie is die uitblinkt in het ontbreken van daadkracht en visie,.

  3. Misschien wordt er nu eindelijk eens doorgepakt en laten we ons niet meer ringeloren door enkele zeer kortzichtige ex ondernemers die nog een pandje in het centrum bezitten…

  4. Eindelijk goed gedaan..
    Een mooie nieuwe supermarkt en nog enkele winkels.
    Nu nog een twee richtingen doorgaande weg Brugstraat ,
    Dat is ook beter voor de winkels aan deze straat.

    • Benieuwd of die ‘vereniging’ blijft bestaan nu hun enige doelstelling niet behaald is. De toekomst voor het centrum van NW ziet er weer iets positiever uit.

    • Eindelijk duidelijkheid na lang frustreren van het naar nu blijkt prima proces.
      Eigen belangen stonden voor de ontwikkeling van Nederweert.
      Nu wonden likken voor wie het aangaat en volle kracht vooruit voor ons mooie Nederweert.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie