Skip to content

Twee historische orgelprimeurs voor Nederweert

Redactie
23 september 2020 | 9:16

Advertentie

In de St. Lambertuskerk in Nederweert staat sinds 1851 niet alleen het grootste orgel uit het bekende Belgische atelier van Clerinx in St. Truiden, maar ook het enige dat zich nog op de oorspronkelijke locatie in Nederland bevindt. Afgelopen zomer werd een uitgebreide restauratie en gedeeltelijke reconstructie van het monumentale orgel afgesloten. Op 25 oktober wordt het orgel tijdens een concert weer voor het eerst publiek ten gehore gebracht. Daarmee heeft Nederweert letterlijk en figuurlijk een primeur van formaat in huis.

Orgelprimeurs voor Nederweert

Recent werd ontdekt dat dit Clerinx-orgel in de kerk van Nederweert een illustere voorganger heeft gehad, namelijk een voorheen onbekend orgel uit het oeuvre van de beroemde orgelbouwer meester Johann Jakob Brammertz (1668-1729) uit Kornelimünster bij Aken. Door bestudering van onder meer oude burgemeestersrekeningen van zijn woonplaats heeft Alfons Bruekers, amateurhistoricus uit Nederweert en redacteur van het LGOG-tijdschrift voor Limburgse geschiedenis en archeologie De Maasgouw, tijdens de orgelrestauratie ontdekt dat er in 1715 een nieuw orgel is besteld en geleverd voor de St. Lambertuskerk in Nederweert. Dat is een tweede primeur.

Historische ontdekking van formaat
De in de burgemeestersrekening genoemde meester blijkt niemand minder dan Johann Jakob Brammertz die actief was als orgelbouwer tussen 1701 en 1728 en die vanaf het project in Nederweert nauw samenwerkte met zijn schoonzoon Laurent Gilman(s) uit Wallonië (overleden in 1740). Het orgelbouwersduo kreeg grote bekendheid in het huidige Nederlands-Belgisch-Duitse grensgebied en de kinderen Gilman werden zelfs nog veel beroemder als orgelbouwers. Dat Brammertz de maker van het Nederweertse orgel was, is een historische ontdekking van formaat omdat dit orgel tot nu toe totaal ontbrak in de oeuvrelijsten van Brammertz en Gilman.

Uitgebreid verslag
Over zijn onderzoek naar het wel en wee van dit Brammertz-orgel in Nederweert dat in 1851 werd vervangen door het huidige Clerinx-orgel, doet Alfons Bruekers uitgebreid verslag in een breed gedocumenteerd artikel dat deze week is verschenen in de nieuwste uitgave van LGOG-tijdschrift De Maasgouw. Een speurtocht in de plaatselijke geschiedenis van Nederweert met uitstapjes naar Thorn, Weert, Peer, Broekhuizen en Opitter.

Zie: Artikel LGOG-tijdschrift De Maasgouw

Koninklijk LGOG, Maastricht.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie