Skip to content

Instellingen willen door samenwerking zorg dichter bij de mensen brengen

Redactie
9 september 2020 | 12:03

Advertentie

De welzijns- en zorginstellingen PSW, Wel.kom, De Zorggroep en VIGO-Vincent van Gogh gaan samenwerken.

In 2015 is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg en (maatschappelijke) ondersteuning in het sociaal domein komen te liggen. Het doel van deze transitie is om ondersteuning en zorg dichtbij en rondom de burger te organiseren. Dit vraagt van welzijns- en zorgorganisaties om met elkaar en met gemeenten een goede samenwerking aan te gaan. Vier regionaal bekende organisaties – PSW, Wel.kom, De Zorggroep en VIGO-Vincent van Gogh – slaan de handen ineen om in Noord- en Midden-Limburg dit doel te realiseren. Ze doen dat onder de naam VIJF.

VIJF

De naam die de vier organisaties voor de samenwerking hebben gekozen is VIJF. Dat staat voor de vier organisaties, plus de inwoner die ondersteuning nodig heeft. Arie de Vries (Wel.kom) licht toe: “Door samen te werken, komen onze verschillende expertises op het gebied van welzijn, geestelijke gezondheid, verslavingszorg, ouderenzorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, het beste tot zijn recht. Daarnaast zijn we diepgeworteld in de Limburgse gemeenschap. We zijn present, weten wat er speelt, welke talenten en kansen er zijn en waar problemen liggen. Daar kunnen we, wijkgericht, snel een passend aanbod op organiseren. Dat kan een voor iedereen toegankelijke voorziening zijn in een wijk of gebied, tot hulp op maat achter de voordeur. Dit doen we niet alleen, waar nodig betrekken we lokale partijen. Op die manier willen we gemeenten ondersteunen én ontzorgen bij hun taken in het sociaal domein.”

Precies dat doen wat nodig is
Stephan Bodde (PSW) gaat verder: “De uitdaging is om precies dat te doen wat nodig is. Dát is het startpunt van de transformatie, het anders organiseren. De professionals krijgen de ruimte om hier samen met de burgers vorm aan te geven. Mensen moeten meteen weten waar ze terecht kunnen, hun verhaal maar één keer vertellen en direct de ondersteuning krijgen die passend is. En dat kan heel anders zijn dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld in het eigen netwerk of in een andere aanpak, groepsgewijze activiteiten, bijeenkomsten met gelijkgestemden of eHealth.

Op www.vijf.nu is meer informatie te vinden over de nieuwe organisatie VIJF. De vier organisaties blijven naast deze samenwerking, ook bestaan in hun huidige vorm.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie