Skip to content

Werner Bloemers | De lange hete zomer van 2020

Redactie
11 augustus 2020 | 12:01

Advertentie

Werner Bloemers

Later, als je opa of oma bent, en je wilt erover vertellen tegen je kleinkinderen, over hoe het was in 2020 en dan vooral de zomer, die zich als vanzelfsprekend volgens de wet van de seizoenen liet volgen op een van de meest trieste lentes, die je in je leven had meegemaakt …

Later ga je erover vertellen, hoe het was om in een hittegolf te zitten, naar het strand te gaan en daar mensen te zien verdrinken. Die er gewoon waren en van het lekkere water wilden genieten … maar er toch ook niets aan konden doen dat ze niet konden zwemmen of mee werden gesleurd door de stroming.

Later ga je erover vertellen, hoe het was om te willen feesten en dit ook stiekem met volle overgave deed, om er dan toch ietwat terloops aan toe te voegen: door mij en die en die persoon werden er zovelen mensen ziek. Maar dat kwam ook, gewoon omdat ze er waren en omdat ze er ook niks aan konden doen dat ze bevattelijk waren voor covid-19.

En als je kleinkinderen of hun vriendjes dan vragen: wat was dat nou, covid-19? Dan zeg je gewoon dat het een enge longziekte was die ontstond in het jaar 2019, snap je? Zo is het gekomen en niet anders. En met een aai over hun bolletje zorg je ervoor dat je hen een liefdesvol gevoel geeft, want zeg je dan ook snel: zo was het ook voordat covid-19 binnen kwam treden. Mensen raakten mekaar gewoon vaak aan. 

En o ja, covid-19 werd veroorzaakt door een corona-virus. Als ze dan vragen wat voor virus dat was, dan zeg je gewoon: een levensgevaarlijk virus met allerlei kroontjes aan de zijkanten, om er zo voor te kunnen zorgen dat het langer vast bleef haken in de longen. En dan laat je die lieve kindertjes een wazig beeldje op je oude i phone 15 zien met daarop een groot en hakerig bolletje, vol met blauwe en rode stipjes.

Nog later vertel je dan over hoe de mensen deden tijdens dat jaar, en dan vooral tijdens de zomer. Ze demonstreerden opvallend veel tegen verschillende regels die ene Mark Rutte ze had opgelegd, ze gingen mekaar toch staan knuffelen en zoenen, terwijl dat niet mocht. Het mocht niet, omdat dat de ziekte zou kunnen overbrengen. Maar of dat afdoende was, dat wisten ze toch nooit zeker. De mensen moesten dan ook mondkapjes dragen. Wat zijn mondkapjes? Vroegen die kinderen dan. Nou, zei ik. dat zijn van die lappen stof of plastic, waardoor je minder virusdeeltjes kon doorgeven. Zo moest je er dan in de bus of trein inzitten, net alsof je een schurk was. En dan glimlachten de kinderen toch met hun tanden bloot.

En vertelde je dan spontaan het volgende: kennen jullie die mop van die twee meisjes die een mondkapje op hadden en wilden zoenen? Nou, die was net zo flauw als die twee jongens die naar Parijs gingen. Die gingen gewoon niet.

O, wat was het toch een jaar, het jaar 2020. Voetbalwedstrijden werden gespeeld zonder publiek, de legendarische Max Verstappen hield ons in de greep, drie verschillende landen hadden een projectiel naar Mars gestuurd, in Beiroet had men de verschrikkelijkste ontploffing ooit meegemaakt, de geheimzinnige kunstenaar Banksy ging in lockdown, en in het kleine knusse Limburgse dorpje Ospel zaten op een mooie warme zomeravond in augustus wel dertig ooievaars uit te rusten op de kerk en op verschillende verlichtingselementen bij de plaatselijke voetbalclub. Om zo genoeg krachten te hebben voor hun lange reis naar Spanje of Afrika.

Er gebeurde zoveel abnormaals in dat jaar met zijn hete zomer. Je moest toen ook leren om je contactgegevens op een papiertje te zetten, iets waar we nu al jaren aan gewend zijn … net als de 1,5 meter afstand waarvan we nu ook van mekaar zitten.

En als de kinderen je dan verveeld beginnen aan te kijken en zich in feite met hun gedachten weer bezighouden met hun virtuele vriendjes die zich androgyn naast elkaar verplaatsen, vraag je ze heel lieflijk: lust je nog een koekje van verwelkte waternymfjes met kleine chocoladebloemetjes? Dan weet je zeker dat ze genoeg hebben van je vreemde verhalen over dat jaar 2020 met zijn lange hete zomer, die opa en oma nooit meer hebben kunnen vergeten.

Werner Bloemers

Advertentie

21 Reacties

  1. Later zul je ook tegen die kinderen zeggen: er was toen een jongeman die hierover een leuk artikel schreef op Nederweert24, nl. Werner Bloemers. 🙂

  2. Leest hier de positieve berichten van mensen die zijn bang gemaakt door de , M.S.M en Rutte en co.

    • Google biedt niet echt uitkomst. Waar staat M.S.M. voor?

    • mainstream media

    • ‘Bang gemaakt’.. Ik noem dat eerder gezond verstand en niet overal complotten in zien.

      Ik begrijp nog altijd niet dat de groep mensen, waar jij je schijnbaar onder schaart, overal zo tegenaan moet trappen. Als er geen corona was dan was er wel iets anders waardoor ze Rutte willen laten aftreden of vinden dat de media ons voorliegt. Ik wacht nog altijd op onafhankelijke bronnen waarin onderzoeken worden gebruikt die niet alleen pleiten voor eigen parochie waaruit de ‘eigen waarheid’ zou blijken, want zo noem ik dat.
      ‘OPEN JE OGEN’ nou, die zijn hartstikke open en staan ook open voor meerdere invalshoeken en meningen/argumenten van anderen waardoor mijn standpunten zouden wijzigen. Niet alleen wat dhr. Jensen en co. mij proberen voor te houden.
      Soms denk ik wel eens; mensen zouden eens een algemene kennistest in moeten vullen voordat ze stemrecht krijgen… Dan zouden er een aantal partijen (links/rechts/boven/onder whatever) minder in de tweede kamer zitten.

      WE DOEN DIT SAMEN!

    • Bronnen zijn er genoeg te vinden.
      En ja de media houd ons voor de gek.
      En ik heb nergens gezegd dat Rutte moet aftreden.
      Zoek en gij zult de antwoorden vinden.

    • Inderdaad John…

      WE DOEN DIT SAMEN.

      Mooi geschreven Werner !!!

  3. Precies john. Dan kom je erachter hoe de intelligentie van
    iemand is. Dit zit tussen de oren en niet aan de buitenkant.
    Veeg voor de deur van deze kanjer.
    Werner nogmaals sjapoo.

  4. Ik herhaal het nogmaals.
    Leest hier de positieve berichten van mensen die zijn bang gemaakt door de , M.S.M en Rutte en co.
    Eerst worden de mensen bang gemaakt door Rutte , dat een groot deel van de NL bevolking het virus zal krijgen.
    Vervolgens worden de mensen overspoelt met berichten door msm over doden en ziekenhuis opnamens.
    Om vervolgens weer door msm worden overspoeld met berichten van besmettingen.
    Maar als er meer wordt getest is het ook niet raar dat er meer besmettingen worden gevonden.(maar even terug wat zij Rutte ook al weer?)juist.
    Soms vraag ik mij af hoe heeft de mens 2018 kunnen overleven, en niet in lockdown zijn gegaan. En nee ik zeg niet dat covic 19 het zelfde is als de griep. maar met de griep in 2018 zijn meer doden geval . als nu met covic 19. En iedere doden is er 1 te veel voor welk virus ook.
    PS: Niet vragen naar bron vermelding. zelf op onderzoek gaan.
    Want dat is wat moet gebeuren!

    • Alles standaard in twijfel trekken staat gelijk aan alles klakkeloos voor waarheid aannemen. 😉

    • Klopt dat met meer testen meer besmettingen gevonden kunnen (!) worden.
      Wat bedoel je met zelf op onderzoek gaan? Ga je vertellen dat wetenschappelijk onderzoek minder betrouwbaar is dan ongefundeerde meningen zoals op Facebook? Op Facebook kan iedere idioot de grootste onzin uitkramen die er met bestaat. 5G is een recent en berucht voorbeeld hoe makkelijk mensen worden misleid door personen met een titel. Dat die titel niks zegt over de kennis inzake het stralingsspectrum wordt totaal over het hoofd gezien. Daarbij is het een feit dat mensen enorm goed zijn in het vinden en zien van de antwoorden die aansluiten bij hun eigen zienswijze.

      Wetenschappelijk onderzoek heeft tijd nodig en een fundamenteel onderdeel is dat resultaten in twijfel worden getrokken. Wanneer de twijfels weerlegd kunnen worden dan pas kan er met redelijke zekerheid iets worden aangenomen. Maar ook dat kan veranderen. Voorbeeld uit het verleden, voordat electriciteit bekend was dachten natuurkundigen dat ze alle natuurkundige verschijnselen konden verklaren, behalve dan bliksem maar dat zou slechts een kwestie van tijd zijn…
      Je vergeet (?) voor het gemak even de situatie in Noord Italië waar Covid dramatisch heeft huis gehouden. Wanneer het RIVM en de politiek niks hadden gedaan dan was dat beter geweest? Feit is dat Covid19 nog relatief jong is en we nog lang niet alles weten.
      Een vraag die gesteld zou moeten worden, maar dat is een ethisch lastige vraag, in hoeverre moeten we maatregelen doorvoeren want het is een solidariteitsvraagstuk. De sociaal en economisch zwakkere leiden enorm onder de huidige maatregelen. De risico groepen zijn mensen op leeftijd.
      Moeten we de toekomst van Nederland ondermijnen door leerlingen beperkt langer thuis te houden terwijl bekend is dat dit desastreuze gevolgen heeft voor leerlingen die thuis geen ondersteuning kunnen krijgen of een lastige thuissituatie hebben.
      Dit zijn lastige vraagstukken waar niet zomaar een antwoord op kan worden gegeven.

    • Ik ben gestopt met lezen toen jij over 5g begon.
      Wat is dat toch om er van alles er bij te gaan halen.
      Laten wij het dan eens hebben over de kleine supermarkt hier in Nederland die vandaag is gesloten, voor het niet kunnen na leven van de corona regels.

    • Ik heb het bericht van Floor wel gelezen en jouw reactie is precies wat zij bedoeld: het past niet in je plaatje dus dan stop je met lezen…

    • Ik ben gestop met lezen omdat er weer iets bij wordt gehaald waar ik het niet over had.
      Je zou ook kunnen zeggen dat wat ik zeg niet in haar plaatje past .
      En daarom er weer iets anders erbij moet worden gehaald.

    • Ik denk dat je je pilletjes moet pakken en dan weer naar bed.. God, wat een beperkt brein zeg.

  5. Waardeloze discussies die totaal niet bij het artikel nodig zijn

  6. Goed geschreven, Werner!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie