Skip to content

Groot financieel tekort bij St. Lambertusparochie

Redactie
7 juli 2020 | 9:51

Advertentie

Aan de hand van het exploitatieverslag is te lezen dat het boekjaar 2019 van St. Lambertusparochie wederom is afgesloten met een nadelig saldo van bijna 22.000 euro. Dat dit de parochie commissie zorgen baart zal duidelijk zijn. Het een en ander is te lezen in het financieelverslag

De administrateur / penningmeester Tjeu Tinnemans merkt op dat de parochie jaarlijks moet zien rond te komen van een vrijwillige bijdrage. Dat is een bijdrage per gezin, daarom ook wel gezinsbijdrage genoemd. Verder bestaan de inkomsten uit collectes en stipendia (lezen van H. Missen voor opgegeven doel). De kerkbijdrage is een jaarlijks bijdrage die door een vaste kern van parochianen wordt overgemaakt. In de meest gevallen hebben deze een machtiging verstrekt voor een automatische overboeking. De kerk-gezins-bijdrage is momenteel €. 80 of meer per jaar per gezin. Omgerekend is dit slechts 1,50 per week.

St. Lambertusparochie

Bij een betaling van minimaal 80 euro per jaar zijn rouw- en trouwdiensten gratis en ontvangen parochianen een reductie op de grafrechten bij begraving op het parochieel kerkhof. Deze vaste groep parochianen is de laatste jaren wat aan het afnemen (door overlijden), waardoor het voor het bestuur steeds moeilijker wordt om de touwtjes aan elkaar te knopen merkt de penningmeester op.

Op degenen die tot nu toe geen kerkbijdrage betalen wordt een beroep gedaan om mee te doen voor behoud van de parochie met de mooie en historische St.-Lambertuskerk – hét monument van Nederweert. Met name dat monument kost jaarlijks handen vol geld aan normaal onderhoud. Aan kerk/gezinsbijdrage wordt ontvangen een bedrag van €. 41.338 dat bedrag is meer dan dat wat nodig is voor onderhoud van de monumentale kerk met bijbehorende begraafplaats  n.l. €. 44.800. Hierbij wordt opgemerkt dat de kosten voor onderhoud  stijgen terwijl de inkomsten dalen.
Zou dit normaal onderhoud niet geschieden dan raakt het monument in verval. Zo raakte ook het monumentaal Clerinxorgel in verval indien ze dit nu niet hadden laten restaureren. Voor die restauratie komt de kerk nog ruim 30.000 euro tekort.

Vanwege de coronacrisis heeft de parochie niet alleen veel collecte gelden moeten missen, maar daarnaast ook inkomsten bij uitvaarten en heeft de Orgelkring geen Benefiet concerten kunnen organiseren om het tekort voor het orgel weg te werken. Al met al grote zorgen voor de parochie die dit jaar, door de coronacrisis een nog groter tekort verwacht.

Noodkreet
Met een noodkreet doet de parochiecommissie/bestuur een verzoek aan alle inwoners van de parochie, gelovig of niet gelovig, om een steentje bij te dragen voor het onderhoud van het monumentale gebouw. Je kunt de bijdrage overmaken op banknummer NL80RABO 0135 5072 27 van:  Kerk Sint-Lambertus te Nederweert  met vermelding “onderhoud”  of  “kerkbijdrage”.
Wilt u meer informatie stuur dan uw vraag naar: penningmeester@kerknederweert.nl
dan wel telefonisch 0495-633421. Maak je geen gebruik van internet dan kun je het verslag ook ophalen tijdens het spreekuur van 10 tot 11 uur in het parochiecentrum op maandag, woensdag en vrijdag. Ook zullen een aantal exemplaren achter in de kerk worden gelegd om mee te nemen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Dat is dan dikke pech.
    Had normaal gedaan bij de burger zoals…. In Ospel dan heje dat niet!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie