Skip to content

Nieuwe koers rond plattelandswoningen Nederweert

Redactie
20 mei 2020 | 11:00

Advertentie

Mag een woning bij een agrarisch bedrijf bewoond worden door een burger die geen banden heeft met het bedrijf? Het is een vraag waar de gemeente Nederweert zich de afgelopen maanden, samen met bewoners, eigenaren van de betreffende woningen en agrariërs, over hebben gebogen. Het is een lastig onderwerp. Uiteindelijk zijn ze tot een besluit gekomen.

Regels en beleid
De gemeente heeft regels en beleid over het wonen in een bedrijfswoning. Dat mag alleen door iemand met een band met het bedrijf. Bij agrarische bedrijven is er soms de mogelijkheid om dit uit te breiden, zodat ook burgers er kunnen wonen. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.

Gezondheid belangrijkste voorwaarde
De bestaande voorwaarden voor de burgers die in de bedrijfswoning wonen, gaan we niet veranderen. De gezondheid van het wonen bij het bedrijf is de belangrijkste voorwaarde en blijft dat ook. Bijvoorbeeld als er sprake is van een te hoge uitstoot van fijn stof. Dan kan een woning niet als plattelandswoning vergund worden.

Waar een vergunning niet kan, gaan we handhaven
In die gevallen waar bewoning door burgers bij een bedrijf niet vergund kan worden vanwege de gezondheid, wordt er gehandhaafd. De handhaving richt zich op de bewoner van de woning. “We willen geen nieuwe gevallen van strijdige bewoning meer, onder andere omdat het lang niet altijd mogelijk is om deze woningen te legaliseren. Daarom gaan we het bestemmingsplan veranderen. Zodat ook agrariërs in nieuwe gevallen strijdig zijn met het bestemmingsplan, niet alleen de bewoner” aldus de gemeente.

Overleg en maatwerk zijn uitgangspunten
De gemeente zet handhaving en andere maatregelen in om nieuwe gevallen te voorkomen. Handhaving moet echter wel redelijk zijn en alle gevallen zijn uniek. Handhaving gaat daarom in overleg en via maatwerk. Als een bewoner zijn eigen woning wil slopen en op een betere plaats herbouwen, willen ze daar onder voorwaarden aan meewerken.

Advertentie

8 Reacties

  1. Dat is nogal een bericht zeg.
    Betekend dit dat mensen uit hun huis worden gezet als ze niet meer aan de voorwaarden voldoen?
    Ben benieuwd om hoeveel mensen dit gaat en of dat zonder slag of stoot gaat.
    Succes voor de mensen die dit aangaat.

    • Nader onderzoek naar de oorsprong van de plattelandswoningen en wijzigingen in de
      bewoningssituatie sinds de inventarisatie in augustus 2019 hebben ertoe geleid dat er nu 51 illegale
      bewoningssituaties zijn gevonden.

      De strijdige bewoningssituaties worden geprioriteerd voor 2021 in het
      Handhavingsuitvoeringsprogramma. Nog dit jaar worden gevallen aangeschreven door team fysiek dat
      handhaving opgestart gaat worden.

    • Dus dat betekend dat de mensen na laten we zeggen 20 / 30 jaar daar hebben gewoond uit hun huis worden gezet?
      Dat is wel heftig zeg.

    • Is eigelijk weer typish politiek nederweert. Je zou in die woning resentelijk maar eens glasvezelbuitenaf gelehd hebben 1900 per woning en nu net in gebruik. Vind het ook wel raar iom bewoners. Lijkt me sterk dat je als bewoner met iets instemt wat je woning kan laten opdoeken. Hierdoor komt ook weer leegstand in buitengebied wat eigenlijk lastig weer bewoond kan worden.

    • Als een bewoner de eigen woning wil slopen en op een betere plaats herbouwen, willen ze daar onder voorwaarden aan meewerken…

  2. Als ze daar zelf voor kiezen om daar te wonen wat is daar dan mis mee ?

  3. Deze coalitie is compleet de weg kwijt. Eerst zetten we bewoners uit hun huis omdat het ongezond zou zijn. daarna zijn die huizen alleen nog bruikbaar voor agrariërs en hun personeel want die hebben daar geen last van. In geen enkel gemeente van Nederland gebeurd dit hoelang duurt deze waanzin nog.

  4. Dus als ik het goed begrijp. Worden mensen uit hun huis gezet waar ze al vele jaren met veel plezier zonder problemen wonen. Dit omdat de gemeente de regels heeft aangepast. Voorheen waren de geur/stof/geluid cirkels om bedrijven kleiner maar doordat gemeentes de cirkels zelf mocht vaststellen zijn op aangeven van het JAN en PvdA/ nederweert anders de cirkels vergroot (minder ou). Hierdoor zijn er woningen opeens in deze cirkels komen te liggen. En nu ze zelf aan het besturen zijn gaan ze die woningen nu ontruimen zonder. Vergoeding want de bewoners hadden daar toen op moeten reageren. Wanneer wordt dit gecommuniceerd want op de info avonden werdt weinig verteld alleen gevraagd, en de wethouder snapte er volgens mij helemaal niks van.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie