Skip to content

De Wilde Bij kan deze zomer extra snoepen in Nederweert

Redactie
20 mei 2020 | 19:00

Advertentie

Na een oproep aan alle Particulieren, Boeren en bedrijven van Nederweert door Stichting Bij-zzzaak om een Bloeiend Nederweert te realiseren werd 21 februari 2019 in Gasterij De Ontmoeting een informatieavond georganiseerd. Gemeente Nederweert faciliteerde het geheel. Gevraagd werd om overhoekjes in te zaaien met bloemenmengsels. Het uiteindelijke resultaat was het afgelopen jaar in zijn totaliteit ±11.000 m2.

Stichting Bij-zzzaak

Ook in 2020 kunnen we wederom spreken van een succesvol project. Massaal is gehoor gegeven aan de gezamenlijke oproep. Meer dan 47.000 m2 is inmiddels gezaaid in velden, tuintjes, overhoeken en akkerranden met prachtige bloemen. Al fietsend en wandelend deze zomer door Nederweert, kan een ieder genieten van al deze bloeiende pareltjes. 

De wilde of solitaire krijgt er dit jaar behoorlijk wat leefgebied bij en kan gaan zorgen voor nakomertjes om zich tegoed te doen aan stuifmeel en nectar. Het grote voordeel is, dat wilde bijen niet steken. Ongeveer 80% van onze voedselvoorziening is afhankelijk van de bestuiving door dit kleine insect. 

De Gemeente Nederweert gaf dit jaar aan ±152 personen (vooraf aangemeld) gratis een zakje bloemenzaad cadeau. Het uitdeel moment van het bloemenmengsel werd op 2 april geblokkeerd door Coronaperikelen. Met de medewerking van Werk.com werden alle pakketjes bloemenmengselzaadjes aan huis afgeleverd. Zodoende kon op tijd worden gezaaid. De zon heeft enorm haar best gedaan, echter voldoende regen blijft vooralsnog uit.

±500 m2 is in de gemeentelijke berm aan de Hoebensstraat, vanaf Strateris tot aan de openbare bijentuin, ingezaaid. Het betreft verschillende soorten bloemenmengsels in 4 perceeltjes als proefvakken. Naast dit project zijn eveneens andere projecten gestart, waar kruidenmengsels door de gemeente zijn verstrekt. In totaal zaaiden burgers, agrariërs en gemeente ±90.000 m2 aan kruiden in voor onze biodiversiteit. 

Geweldig om te zien, hoe onze gemeente, burgers, agrariërs en Stichting Bij-zzzaak hun best doen om de Solitaire Bij en andere insecten ter wille te zijn. Uiteraard is dit een win win situatie voor ons allemaal.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie