Skip to content

Beëindiging zoektocht ‘oude’ grafadoptanten Britse begraafplaats  

Redactie
2 april 2020 | 16:53

Advertentie

In de afgelopen maanden herdachten wij 75 jaar bevrijding in Limburg. Vele geallieerden zijn tijdens onze bevrijding gesneuveld. In dorpen, steden, velden en bossen in de huidige gemeentes zoals Maasgouw, Leudal, Peel en Maas, Weert en Nederweert. Zij vonden een laatste rustplaats op een van de vele oorlogsbegraafplaatsen in Limburg, waaronder Nederweert.

Nederweert

Al gauw ontstond in Nederweert onder de bezielende leiding van de familie Rulkens het initiatief om namens het toenmalige Nederlands Oorlogsgraven Comité een adoptieplan op te zetten voor inwoners van Nederweert. Zo vonden vele graven een plek naar een gezin, die met enige regelmaat een bloemetje brachten. Ook heeft deze familie door de jaren honderden familieleden tijdens hun bezoek aan Nederweert begeleid.

Afgelopen november is een nieuwe groep van initiatiefnemers samengekomen met als doel om mensen bewust stil te laten staan bij het offer dat deze militairen gebracht hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en die begraven zijn in Nederweert.

Een oude kaartenbak en een oud registerboek die in het bezit is gekomen van de stichting is opnieuw opgezet en gedigitaliseerd. Na maanden van onderzoek en het up-to-date brengen van gegevens hebben ze alle beschikbare gegevens kunnen verwerken. Daarnaast hebben enkele leden van het bestuur zich de moeite genomen om eerst de adoptanten van het eerste uur persoonlijk te bezoeken. Aan hen of nabestaanden is gevraagd of zij vanaf 2020 hun graf wilde behouden.

Mede door twee artikelen in de Limburger en op Nederweert24 en Ospel Actueel hebben mensen van het initiatief kennisgenomen. Ze hebben ruim drie maanden hun best gedaan en velen kunnen achterhalen.

Ze sluiten vanaf nu de verdere zoektocht naar ‘oude’ adoptanten.

Omdat vele geallieerde soldaten gesneuveld zijn buiten de gemeente Nederweert hebben ze het adoptie-initiatief ook breed opgezet. Eenieder, waar dan ook, is van harte welkom om zich te melden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie