Skip to content

Kiezelstenen voor Rognant

Redactie
22 maart 2020 | 14:40

Advertentie

column Alfons Bruekers

Deze barre tijden van Corona kunnen maar beter snel voorbij zijn. Nu iedereen sociale contacten noodgedwongen beperkt, bijeenkomsten en lezingen worden afgezegd of uitgesteld, valt het openbare leven voor een groot deel stil. Ook de Stichting Geschiedschrijving Nederweert heeft haar geplande cultuurhistorische en heemkundige activiteiten, lezingen en excursies voor de komende weken geannuleerd. Maar al dit slechte nieuws heeft ook een kleine positieve keerzijde. Want nu iedereen gekluisterd zit achter laptop, iPad of smartphone, is er weer volop tijd om te lezen in Nederweerts Verleden. De aflevering van vandaag gaat over het graf van de Franse piloot C.P. Rognant.

De luchtoorlog die in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog, op 7 februari 1945, plaatsvond boven Nederweerts grondgebied kostte veel slachtoffers. Drie geallieerde Halifax-bommenwerpers, waarvan twee met volledig Franse bemanningen, werden door een Duitse jager neergeschoten. Eén kwam er terecht in de Peel bij Asten, en een andere bij de zinkfabriek in Lommel (B). 

Bermudadriehoek
Het verhaal van de derde bommenwerper (de NA260 L8-G) was al die tijd onduidelijk. Allerlei fantasieën kregen recent nog de vrije loop en dat leidde tot berichten van Bermudadriehoek-achtige proporties. Er werd druk gespeculeerd over een vermeende ‘dubbelcrash’ en zelfs gesproken over een ‘verdampt vliegtuig boven Asten’. Totdat zeer recent het minutieuze onderzoek van twee Nederweerter onderzoekers niet alleen leidde tot het ware verhaal, maar ook tot de ontdekking van wrakstukken van het verloren gewaande vliegtuig. Niet in de Peel, maar 12 kilometer verder dan waar men altijd dacht: in het Weerterbos op de rand van de A2.

Het echte verhaal
Die vondst is niet alleen in historische zin van belang, omdat daarmee nu de nodige fantasieverhalen definitief naar de prullenbak kunnen worden verwezen. Het is vooral belangrijk voor de nabestaanden van de verongelukte Franse vliegeniers, die 75 jaar na dato nu eindelijk weten hoe het echt zit met hun grootouders, ooms en neven. Zij gaven hun leven voor de bevrijding van West-Europa, maar hun nabestaanden bleven een mensenleven verstoken van het echte verhaal over wat er gebeurd was in de februarinacht van 1945.

Parachute
Een van de verongelukte Franse vliegeniers was bommenrichter C.P. Rognant. Zwaar gewond wist hij met zijn parachute uit het neerstortende vliegtuig te springen. Hij kwam neer ten noorden van Laar, werd naar het ziekenhuis in Weert vervoerd maar overleed daar nog diezelfde dag aan zijn verwondingen. Rognant werd begraven op de kleine oorlogsbegraafplaats in Zwartbroek. Zijn graf draagt het opschrift ‘Mort pour la France’ en wordt tot de dag van vandaag keurig onderhouden.

Kiezelstenen
Met het ‘breaking news’ van de resultaten van het Nederweertse onderzoek op zak, hebben diverse familieleden van Rognant uit Frankrijk onlangs het graf in Zwartbroek bezocht. In de vorm van kiezelstenen met daarop hun namen hebben zij hun bezoek en herdenking vereeuwigd. Rognant was niet alleen ‘Mort pour la France’, maar eigenlijk gevallen voor ons allemaal. En dat kunnen we ons, ook in deze barre tijden, niet vaak genoeg realiseren.

Alfons Bruekers

Bekijk of download gratis het spannende e-Book over de ontdekking van het verloren gewaande vliegtuig uit Nederweert in: https://www.academia.edu/41807468/Rapportage_archeologisch_onderzoek_Asten-Nederweert_crashes_Halifax_NA197_en_NA260_in_1945_1945-2019_

Voor foto’s van de door Johan Bloemers teruggevonden vliegtuigresten en nog veel meer informatie over de luchtoorlog 1939-1945 boven Weert en Nederweert, zie: https://luchtoorlog-1939-1945.nl/2020/01/31/halifax-na260-l8-g-een-mysterie-eindelijk-ontrafeld/

Foto van het graf van C.P. Rognant: Ron Mertens.

Advertentie

1 Reactie

  1. Was inderdaad een mooie Groet.
    Waarschijnlijk hebben familieleden het graf van Vliegenier Rognant op zn. 75e sterfdag 7 Feb. 2020 bezocht, getuige de namen op de steentjes. Mooi geschreven.
    Ron Mertens


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie