Skip to content

Overlast in het buitengebied: boer en burger lossen het samen op

Redactie
3 maart 2020 | 12:00

Advertentie

Boeren van NederweertGemeente Nederweert nodigt klagende burger en agrariër uit aan de overlegtafel 

Bij klachten over vliegen- of geuroverlast in het buitengebied gaat de gemeente Nederweert de betrokkenen uitnodigen voor een persoonlijk gesprek om samen tot een oplossing te komen. Door de burger en agrariër bij elkaar te brengen, wordt eventuele overlast sneller en doeltreffender aangepakt en hoeft de overheid minder vaak in actie te komen, zo is de gedachte.

De gemeente komt hiermee tegemoet aan een wens van de Boeren van Nederweert. De intensieve veehouders binnen deze vereniging willen overlast voor de omgeving graag voorkomen en nodigen burgers daarom uit om klachten met hen bespreekbaar te maken. “We wonen samen in het buitengebied en hebben elkaar nodig”, zegt varkenshouder Harm Gielen namens de bijna dertig aangesloten agrariërs van de vereniging Boeren van Nederweert. 

Omdat de gemeente verplicht is om de privacy van burgers te beschermen, blijft het voor agrariërs nu vaak gissen wie er een klacht heeft ingediend. “Behoorlijk frustrerend natuurlijk wanneer je als boer in gesprek wil over een oplossing, maar die informatie valt onder de geheimhoudingplicht”, zegt Harold Veugen, regisseur buitengebied bij de gemeente Nederweert. Om agrariërs tegemoet te komen, gaat de gemeente inwoners met een klacht vanaf nu vragen of ze openstaan voor een persoonlijk gesprek met de betreffende boer in het gemeentehuis. Een verantwoordelijk ambtenaar zal hierbij als neutrale partij aanschuiven. “Soms kan de drempel voor mensen te hoog zijn om zelf contact te leggen. Bijvoorbeeld omdat de overlast al een lange voorgeschiedenis heeft. Vandaar dat we een handje willen helpen, aldus Harold.

Mét elkaar praten
De nieuwe aanpak levert alleen maar winnaars op. Veehouder Koen van Eijk: “Als we weten wie de klacht heeft ingediend, kunnen we samen snel en doelgericht aan een oplossing werken.” Harold Veugen namens de gemeente: “Door de bewoner en ondernemer aan een tafel samen te brengen, stimuleren we dat zij het in vervolg problemen zelf – dus zonder bemiddeling van de gemeente – gaan oplossen. Dat is de grote winst, dat burgers en agrariërs niet meer óver, maar mét elkaar praten. Daarbij: hoe minder klachten worden veroorzaakt, hoe minder kostbare tijd we kwijt zijn aan de afhandeling ervan.”

Tot nog toe ontving de gemeente dit jaar 39 klachten van burgers over 18 pluimvee- en varkensbedrijven. Dat zijn er relatief weinig, zeker als je bedenkt dat er zo’n 235 veehouderijen in de gemeente zijn en veel burgers in het buitengebied en dus dicht in de buurt van een pluimvee- of varkensbedrijf wonen. De meeste klachten komen binnen in de zomerperiode en hebben betrekking op overlast van vliegen. Daarnaast wordt er met enige regelmaat melding gemaakt van geuroverlast.

Contact met de buurt
Klachten worden afgehandeld volgens een vaste procedure. Nadat de melding is binnengekomen, gaat onze toezichthouder milieu op bedrijfsbezoek om te onderzoeken of de klacht gegrond is. “Wanneer dat het geval blijkt, maken we afspraken met de agrariër. Deze afspraken koppelen we vervolgens terug met de persoon die de klacht heeft ingediend waarna we de vinger aan de pols houden. Nieuw is nu we beide partijen nu ook vragen of ze met elkaar in gesprek willen gaan. Om overlast te kunnen oplossen, is het cruciaal dat beiden hiervoor openstaan. Anders heeft het natuurlijk weinig zin,” aldus Veugen. 

Nog beter dan het bespreken en oplossen van overlastklachten is het voorkomen ervan. We  adviseren agrariërs in dit verband om elke klacht serieus te nemen en te investeren in een goed contact met de buren. “Houd de omgeving via de app of per brief op de hoogte van wat je doet. Door de buurt vroegtijdig te informeren over nachtelijke werkzaamheden of noodzakelijk onderhoud aan de luchtwasser, kweek je begrip en zijn mensen voorbereid op tijdelijk overlast. Informeer tegelijkertijd ook de gemeente. Mocht er een klacht binnenkomen, dan weten we al wat de oorzaak is en hoeven we vaak niet meer op bezoek te gaan bij de boer.”

Meedenken
De Boeren van Nederweert nemen het advies ter harte. Boer Koen: “Links en rechts worden al goede initiatieven genomen. Denk aan een appgroep waarin boeren de buurt informeren en buurtbewoners eventuele klachten kunnen doorgeven. Boer Harm vult aan: “Het is erg fijn dat de gemeente Nederweert met ons meedenkt en het voortouw neemt om boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen. Wij staan open voor een goed gesprek. Elke klacht is er namelijk een teveel. ”

Advertentie

22 Reacties

  1. En wat te doen als er met de ondernemer niet valt te praten?

    • Dat kan van beide kanten komen. dus waarom weeeer de ondernemer die al heel zijn leven werkt onderuit halen. ik ben geen boer. ik wil zelf niet 7 dagen in de week constant werken maar heb wel respect voor mensen die het wel doen. laatst is hier in de buurt een stads gezin komen wonen. (niks mis mee) Nu klagen ze Al als het land bemest word. Sorrie maar als je dat niet wil ga dan niet in het buitengebied wonen. hou je niet van de stad dan ga je daar niet wonen. nergens is het perfect maar zoek de problemen niet op het is geven en nemen.

    • Beste Henry,
      Ook ik werk hard, bij mij komt het ook niet voor nix.
      Ik haal niemand onderuit, stel gewoon een vraag,
      Het is een feit dat met sommige ondernemers niet valt te praten over de overlast die ze veroorzaken
      Ook aan geven en nemen is een limiet.

    • Wat is overlast?
      Hoorde pas van een bedrijf dat tussen 7 en 7 (geen weekenden) wel eens hardere geluiden maakt. (nee geen uren niet eens 10 minuten achter elkaar) Het bedrijf zit er langer dan de nieuwere huizen die er staan. En het zijn geluiden die bij dat werk horen.
      Toch word dat bedrijf op de vingers getikt van pas op niet meer doen. Hoe ze dat op gaan lossen, geen idee.
      Idioot als je het mij vraagt, je zult zulke burgers maar langs je hebben zitten.
      En nog erger een gemeente die daar gehoor aan geeft.
      Daar zullen die zeikende buren ook vast wel zeggen dat er met die ondernemer niet te praten valt.
      Terwijl ik dat echt andersom vind.

    • Zo is dat!

      Ik denk tevens dat het gros van de figuren die hier achter allerlei Synoniemen hun Gal liggen te spuien over de agro sector in Nederweert, niet eens het lef hebben om tegenover Harm of andere Boeren te gaan zitten en er een fatsoenlijk over te voeren.

  2. Hallo Ron,
    Als je een ondernemer hebt waar niet mee te praten valt, die ook niet met de gemeente overlegd over de problemen die hij veroorzaakt met de buurt, ondanks alle klachten.
    Er zijn best mensen die het lef wel hebben.
    Ik vraag mij af of de ” boeren ” onderling het lef hebben om deze ondernemers flink aan te spreken over de problemen die ze veroorzaken.

    • Domdom effe serieus. ik durf gerust mijn hand in het vuur te keggen dat vooral de burgers de meeste zijn met wie niet te praten valt. ik zag je reactie op henry en dacht weet je wat zullen we op jou loon kortingen maken. je dwingen om iedere paar jaar je huis en auto te MOETEN verbouwen. Eens kijken hoe jij en je mededenkenden dit volhouden tot het punt dat JULLIE zeggen weet je wat het zal wel. Jou eenrichtingsverkeer denken laat zien tot waar jou visie en doordenken gaat. Dit ziet men ook terug bij de meeste burgers. zolang als `ik` me niet hoef aan te passen dan is het wel goed. maar de rest moet koste wat kost wijzigen. voor die mensen zou men extra meeloopdagen moeten regelen. 99% weet novniet eens wat een boer doet. jij werkt hard dat geloof ik graag. Echter doey de boer er niet minder om echter de boer word keer op keer jaar na haar door mensen en de overheid aangevallen. Toen ik hier kwam wonen wist ik dat er boeren zijn en zouden werken 0 problemen mee. TOEN hadden we nog de stanksirkel. En rara wie heeft die afgeschaft. niet de buren nee de overheid want zo konden ze meer bouwen en ineens was het voor de nieuwe bewoners een euvel o god weer die boer. die boer die er al zo lang ligt. de moderne burger man man wat een lage visie en compassie

    • Hallo Domdom,

      Ik ben erg benieuwd over welke ondernemer u het heeft. Heeft u het lef om tenminste uw eigen naam te gebruiken? Het advies wat ik u zou willen geven is om nog een keer in samenwerking met de gemeente het gesprek met boer/Bvn alsnog aan te gaan. Zoals de gemeente site zegt: Samen groots, Samen doen!

    • Hallo .,
      Even 2 vragen.
      Hebt u het lef om uw eigen naam te gebruiken?
      Waarom bent u benieuwd naar de ondernemer?

  3. Hallo Piet
    Betreft het aanpassen, afgelopen zomers, heel mooi weer, niet buiten kunnen zitten vanwege hele erge stankoverlast
    Ik ga echt niet over ieder scheetje klaagen, woon mijn hele leven in buitengebied.
    Gemeente gebeld, doen nix, of willen nix doen, de ondernemer valt niet mee te praten.
    Daarom mijn 1e reactie/ vraag.
    Dus die vraag stel ik nog eens !

  4. Dus waarom altijd bergrip hebben voor de ondernemers die overlast veroorzaken.
    En geen begrip voor diegenen die er veel last van hebben.
    Of is klagen iets wat niet mag over deze sector.

  5. Houdt toch eens op met klagen. Ben blij dat die boeren tenminste Nog hun best doen.
    Als ik dan even mag klagen. Het wordt in het gemeentehuis nu niet opgelost. Bijna iedere middag tussen 12:00 en 13:00 loopt die wethouder van Budschop bij ons langs en gaat ie naar huis denk ik.
    Ik snap wel dat er niets verandert als je maar halve dagen werkt. Jammer dat onze zuurverdiende belastingscenten zo worden opgemaakt.

    • Als iemand pauze neemt van 12:00 tot 13:00 zegt dat niks over het totaal aantal uren dat die persoon per dag werkt.

    • Deze conclussie is we erg kort door de bocht

    • Nee hoor, dat is gewoon logica

    • Soort John, maar ik ben het wel met Piet eens. De beste man blijft bij Een aantal raadsvergaderingen en zelfs bij de sleuteloverdracht van de carnaval weg. Hij weet vaak geen antwoorden op vragen in de raadsvergadering en zijn beantwoording wordt zelfs in een raadsvergadering door ambtenaren overgenomen!
      Een politieke doodzonde. Luister de vergaderingen maar eens na. Al meer dan 15 jaar volg ik (met vlagen) de politiek in onze gemeente op de voet. Soms ga ik naar een vergadering maar meestal luister ik ze in het weekend. Wat er nu gebeurd! Dit heb ik het nog niet meegemaakt. Dat de gemeenteraad dit accepteert!?

    • Ik klaag niet, Ik stel gewoon een vraag, krijg veel ” commentaar ” , maar geen antwoord.

    • Mag de ondernemer ook klagen over de overlast van U?

    • Gezien de reacties die alle kanten op vliegen vrees ik dat je geen antwoord op je vraag gaat krijgen.
      Blijkbaar is overlast van boeren toch een gevoelig onderwerp voor sommige.

  6. Hallo,

    Ik ben Pascal van den Schoor en lid van “Boeren van Nederweert”. Wij zijn blij om te lezen dat er veel inwoners van Nederweert achter ons staan en begrip hebben voor de in sommige gevallen veroorzaakte overlast. Graag willen wij in geval van het veroorzaken van overlast hier over in gesprek gaan met de betrokkenen. Dus bij deze zouden wij heel graag eens een gesprek hebben met “domdom” om te kijken of wij als verenging iets kunnen betekenen voor hem/haar. Wij zijn bereid om bij u aan tafel te komen zitten en zo ook de situatie goed te kunnen bekijken. Het is natuurlijk ook mogelijk om op een van onze bedrijven een afspraak te maken, kun u gelijk eens rond kijken. Graag een reactie op het volgende mail adres: info@boerenvannederweert.nl. U mag mij ook bellen op nummer 0655107632

    Mvg Pascal

  7. Mooie handreiking Paskal !# verbinden

  8. Hallo Pascal
    Ik neem wel contact met je op.
    Dank je wel voor de enige positieve reactie in bovenstaande ” reacties “


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie