Skip to content

Coronavirus komt steeds dichterbij

Redactie
26 februari 2020 | 8:14

Advertentie

tatianazaets.gmail.com – depositphotos.com

Het coronavirus heeft de Limburgse grensregio bereikt. Een Duitse man (47) die besmet is met het virus verbleef een week geleden nog in de provincie Limburg. De besmette man komt uit Langbroich, regio Heinsberg, zo’n 10 kilometer over de grens bij Sittard. Hij verkeert momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis in Düsseldorf.

Coronavirus

Op dit moment is er nog geen sprake van corona-besmettingen in Limburg. De GGD is gestart met een onderzoek om na te gaan met wie de zieke man contact had in onze provincie. Waar in Limburg hij verbleef, is vooralsnog onbekend. De autoriteiten hebben uit voorzorg besloten dat scholen en kinderdagverblijven vandaag dicht blijven. Er wordt nog gekeken of meer maatregelen nodig zijn.

UPDATE 10:00 uur
De Duitse coronapatiënt die in Limburg is geweest, was niet ziek en ook niet besmettelijk tijdens zijn verblijf in Limburg. Dat meldt het RIVM. Op dinsdagavond werd bekend dat een Duitse man positief getest is op COVID-19. In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is een ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen.

Voorkomen
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel, aldus de GGD. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen.

  • Was handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Coronavirus
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nederland zijn nu (26-2-2020 8:00 uur) geen patiënten met het nieuwe coronavirus.

Symptomen nieuw coronavirus
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

Besmettelijkheid
De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Kans op nieuw coronavirus in Nederland
Het is mogelijk dat het virus in Nederland bij een persoon wordt aangetoond. De meeste buiten China gediagnosticeerde patiënten zijn in de regio Wuhan geweest of hadden contact met iemand die besmet was met het nieuwe coronavirus. Mocht er een patiënt in Nederland opduiken met het virus, dan zal nauwkeurig in kaart gebracht worden met wie deze patiënt contact heeft gehad. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst zal alle contacten monitoren om zo een verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Voorbereiding
Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geïnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Verder testen het RIVM en het ErasmusMC Erasmus Medical Center patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat zij het virus zouden kunnen hebben. Deze test kan alleen door de GGD of een ziekenhuis worden aangevraagd. Alle GGD’en en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen hoe je met een patiënt moet omgaan en welke maatregelen genomen moeten worden. Op 30 januari 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak uit tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid (PHEIC Public Health Emergency of International Concern -status). De maatregelen die Nederland heeft voorbereid en klaar heeft liggen, vallen binnen deze fase.

Reizigers
Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor de provincie Hubei (de provincie waarin Wuhan ligt). Voor China geldt een aangepast reisadvies: alleen noodzakelijke reizen. Ook voor delen van Italië is het reisadvies aangepast. Kijk hier voor alle actuele reisadviezen. Ben je op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Zuid-Korea, Iran of genoemde gemeenten in Noord-Italië geweest en heb je koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Bekijk hier de actuele situatie over het coronavirus.

Coronavirus stand van zaken

Hoe ontstaat een nieuw virus?

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie