Skip to content

Uilenballen pluizen en sporen zoeken in de Peel!

Redactie
21 februari 2020 | 10:00

Advertentie

Staatsbosbeheer zoekt speurneuzen die, samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer, op zoek gaan naar sporen in de natuur. Want door te speuren naar sporen ontdek je welke dieren er in de Peel voorkomen. Nieuwsgierig? Doe dan mee met de Peel Ontdektocht op zondag 1 maart. De excursie start om 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Uilenballen pluizen

Speuren naar sporen
Tijdens een wandeling in de natuur is er veel te zien en te ontdekken. Zeker als je je zintuigen goed gebruikt. Dieren zijn echter vaak schuw en verstoppen zich als ze mensen zien. Of ze gaan alleen vroeg in de ochtend of ’s avonds op pad. Toch kun je er achter komen welke dieren in een gebied wonen, want alle dieren laten sporen na. Als je weet waar je op moet letten zie je die sporen overal. Sporen zoeken is verrassend en leerzaam. En … als je eenmaal weet hoe het moet, doe je het overal!

Na afloop van de excursie kunnen kinderen een uilenbal pluizen. Een braakbal, ook wel uilenbal genoemd bevat voedselresten die een roofvogel niet kan verteren. Bij het uitpluizen van zo’n bal komt soms een compleet skelet van een muis of ander klein dier te voorschijn. Met behulp van zoekkaarten kom je er achter welk dier het is. Een Peelgids geeft uitleg bij dit forensisch onderzoek.

Informatie en aanmelden
De Peel Ontdektocht speuren naar sporen op 1 maart start om 14.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 6,- voor volwassenen en € 4,- per kind (inclusief pluisdiploma). De excursie is 1,5 – 2 kilometer lang en de activiteit duurt, inclusief pluizen, ongeveer 2 uur. Zorg voor warme kleding (die vies mag worden). Let op: reserveren is noodzakelijk en kan online via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenspeurensporen Neem voor meer informatie contact op met het Buitencentrum via: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch: 0495 – 641 497.

En dan … struinen door het Buitencentrum
Voor of na afloop van een activiteit kan je heerlijk struinen door de winkel van het Buitencentrum. Hier vind je (kinder)boeken, streekproducten, natuur-ontdek-spulletjes en leuke souvenirs. Voor een hapje en een drankje kan je bij restaurant Buitengewoon Lekker terecht. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Foto: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie