Skip to content

Nederweert ondertekent Schone Lucht Akkoord, enige gemeente in Limburg

Redactie
21 januari 2020 | 10:26

Advertentie

Op maandag 13 januari ondertekende wethouder Voss namens het college van B&W het Schone Lucht Akkoord in Utrecht. Nederweert is daarmee de enige gemeente in Limburg die dit heeft gedaan. Het akkoord heeft als doel de gezondheidswinst voor iedereen te realiseren door permanente verbetering van de luchtkwaliteit. Maatregelen die in het Schone Lucht Akkoord zijn opgenomen, hebben betrekking op de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens.

Schone Lucht Akkoord

Minimaal 50% gezondheidswinst
Het Schone Lucht Akkoord is voorbereid vanuit de drie overheidslagen (Rijk, provincies, gemeenten). De partijen die ondertekenen, stellen als gezamenlijk doel om in 2030 minimaal 50% gezondheidswinst uit binnenlandse bronnen te realiseren ten opzichte van 2016. Dit sluit goed aan bij het huidige coalitieprogramma waarin het bevorderen van gezondheid sterk naar voren komt.

Oplossingen en voorbeelden
Nederweert is betrokken bij de voorbereiding vanwege de fijnstofproblematiek die aanwezig is. Het Schone Lucht Akkoord kent voor de landbouw geen ingrijpende maatregelen. “Toch heeft meedoen meerwaarde voor onze gemeente”, aldus wethouder Voss. “Door te ondertekenen, praten we mee in diverse overleggen. Zo komt er een pilot Landbouw waarin maatregelen en mogelijke veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving voorbereid worden. Door aan tafel te zitten en vroegtijdig mee te denken over oplossingsrichtingen, kunnen we praktijkvoorbeelden inbrengen.”

Verschillende oorzaken
De laatste jaren nam het aantal zogenaamde knelpuntbedrijven in Nederweert af. Dat zijn bedrijven die meer fijnstof uitstoten dan is toegestaan. Het aantal daalde doordat er verschillende soorten maatregelen zijn genomen bij die bedrijven. Maar er zijn meer veroorzakers van fijnstof. Denk aan bedrijven en het verkeer. Ook het klimaat speelt een rol. Het jaar 2018 was bijvoorbeeld extreem heet en droog. Deze omstandigheden zorgen voor een toename van de achtergrondconcentratie. Deze achtergrondconcentratie plus de uitstoot van veehouderijen maken samen de concentratie fijnstof. Bij een stijging in de achtergrondconcentratie is het logisch dat op meer plaatsen overschrijdingen plaatsvinden. Vorig jaar hadden we daarmee te maken. Het aantal knelpunten op de lijst van 2019 is wel nog steeds lager dan in 2017.

Lange termijn
Vanuit de stikstofaanpak worden nog maatregelen ontwikkeld voor de landbouw. Dat is de reden dat de inzet voor de landbouw nu, in het Schone Lucht Akkoord, terughoudend is. De landbouw is wel opgenomen. Voor de gezondheid is de afname van de fijnstofuitstoot belangrijk. Binnen het Schone Lucht Akkoord is het de bedoeling dat er afspraken komen voor het gebruik van nieuwe technieken en kennisontwikkeling, zodat vermindering van uitstoot op langere termijn mogelijk is.

Meedenken en meedoen
Gezondheid is belangrijk. We willen dan ook graag meedenken over en meedoen aan oplossingsrichtingen. Het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord door gemeente Nederweert is weer een kleine stap in de goede richting”, aldus wethouder Voss.

Advertentie

7 Reacties

  1. Een goed initiatief, nu nog er mee aan de slag in de praktijk.

  2. Prima plan als het uitgevoerd kan worden.
    Schone lucht is wat we willen voor Nederweert.
    Waarom tekent de rest van Limburg niet en Nederweert als enige wel?
    Dit geeft mij geen goed gevoel als het gaat om de haalbaarheid.

  3. Geen ingrijpende maatregelen!!! Dus weinig verandering! En wat gaat dat grapje dan kosten? Een hoop geld over de balk gooien niets!

  4. Moeten we nu blij zijn????
    Pas nog konden we lezen dat de concentratie fijnstof in de gemeente Nederweert hoog is, té hoog zelfs…
    Maar het Akkoord Schone Lucht is getekend.
    Op papier is alles weer oké.
    Nu de praktijk nog.
    Ondertussen hoesten en niezen we verder en blijven onze neuzen verstopt…..

  5. Ik denk dat men hier een grote fout heeft gemaakt! Maar ja ergens gratis geld waar men op hoopt?

    • Als de wethouder dit net zo oppakt als bij ons aan de leveroysedijk….Zie ik het somber in…..Veel beloven….Niets waarmaken…. En ook de afspraken niet nakomen……


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie