Skip to content

Nederweert sluit aan bij landelijke strijd tegen eenzaamheid

Redactie
16 januari 2020 | 21:42

Advertentie

Landelijke strijd tegen eenzaamheidMeer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Nederweert gaat het om 56 % van de 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Maar eenzaamheid komt niet alleen bij 75-plussers voor. Het komt voor bij alle doelgroepen in de samenleving!

Landelijke strijd tegen eenzaamheid

450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid troffen elkaar 15 januari in Den Haag om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid. Wethouder Henk Cuijpers tekende hier de vijf pijlers van het landelijk actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het ministerie van VWS. Hiermee sluit gemeente Nederweert aan bij de landelijke strijd tegen eenzaamheid, gesteund door het Rijk.

Verborgen probleem
Het is vaak niet te zien aan mensen of zij zich eenzaam voelen. Mensen praten er niet over. Het is een verborgen probleem. Het is niet genoeg om hier één keer per jaar, in de week tegen eenzaamheid, aandacht aan te besteden. Wethouder Henk Cuijpers ondertekende daarom in Den Haag de vijf pijlers van het actieprogramma ‘Eén tegen Eenzaamheid’.

Lokaal aan de slag
“In Den Haag zijn we geënthousiasmeerd door minister Hugo de Jonge en ambassadeur Ali B. Zowel landelijke als lokale aansprekende voorbeelden werden gepresenteerd. Na deze inspirerende middag gaan we aan de slag met het opstellen van een plan van aanpak en het vormen van een lokale coalitie”, aldus Karin van Diesen en Joey van Beers.

Eén tegen eenzaamheid in Nederweert
Veel inwoners, organisaties en verenigingen uit Nederweert hebben vorig jaar aan onze oproep gehoor gegeven om initiatieven aan te melden in het kader van de week tegen eenzaamheid. We verwachten dat nog meer partijen, bijvoorbeeld ook ondernemers, in de aanpak tegen eenzaamheid van betekenis willen zijn. Het ministerie van VWS ondersteunt ons hierbij in kennis en materiaal. ‘Door het maken van slimme verbindingen kunnen we eenzaamheid samen tegen gaan’, aldus wethouder Henk Cuijpers.

Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Foto: Jeroen van der Meyde

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie