Site pictogram Nederweert24

Heilige middelen

De katholieke kerk is bezig aan een charmeoffensief. Paus Fransiscus probeert het uberconservatieve christendom te verjongen. Met revolutionaire wijzigingen in het vrome protocol tracht hij onder meer de Nederweertse kerkbanken weer vol te krijgen. Grote vraag: in hoeverre kun je een eeuwenoude levensovertuiging moderniseren?

Er is in ieder geval goed nieuws voor de passieve gelovigen: mensen die sporadisch een Weesgegroetje slaan en enkele gedichten tijdens de kerkmis mee kunnen prevelen, hoeven niet meer te vrezen voor een directe verwijzing naar de hel. Paus Fransiscus nuanceerde namelijk onlangs dat zelfbevrediging als doodzonde te boek staat. Ook seks voor het huwelijk is niet langer strafbaar in het hiernamaals en homo’s zijn volgens Fransiscus ook best aardig. Het geloof wordt dus een beetje opgepimpt. Zo ontving hij eerder ook een delegatie vloggers om zijn waardering uit te spreken over hun verdiensten op sociale media. Waarschijnlijk plaatsten de sociale media-sterren na afloop vol enthousiasme een Bijbelcitaat van Johannes:  ‘Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ Alles voor de volgers.

 Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat kerkelijke diensten verhuizen van bijvoorbeeld de St. Lambertuskerk naar een evenementenhal met rookmachines en discolichten. Daar geen gortdroge citaten uit de Bijbel maar flitsende oneliners afgewisseld met bombastische muziek en schuine mopjes over scheve priesters. Als je de bijbel erop naslaat was het te verwachten: “En Hij, die op de troon gezeten is, zeide: Zie, Ik maak alle dingen nieuw” (Openbaring 21:1-8).

De urgentie was er. Het aantal kerkgangers, communicantjes of kerkelijke huwelijken loopt namelijk parallel met het doelsaldo van PSV dit seizoen. Beide verre van zaligmakend. Er moest iets gebeuren, zo wist ook Paus Fransiscus. Daarom klinken binnen het Vaticaan waarschijnlijk dagelijks de klanken van Sympathy for the Devil van de Stones en hangen de muren vol met filmposters van Marvel. Kardinalen bezinnen zich met behulp van geestverruimende hennep en hun kerstpakketten bevatten condooms, morningafter-pillen en een iTunes-waardebon voor het laatste album van Rammstein. Het doel om de kerk weer vol te krijgen heiligt een paar zondige middelen. Als disclaimer prijken er waarschijnlijk wel wat getatoeëerde sierletters op de onderrug van Fransiscus: ‘’Blijf wakker en bid dat jullie niet in beproeving komen; de geest is wel gewillig, maar het lichaam is zwak’’ (Mattëus 26:41). Aftrekken mag dus nu van de kerk, maar dan wel met mate.

Mobiele versie afsluiten