Skip to content

Lambertustoren Nederweert in ere hersteld

Redactie
30 november 2019 | 16:13

Advertentie

De officiële oplevering van de restauratie van de Lambertustoren in Nederweert is zaterdagmiddag onder grote belangstelling voltooid. De Lambertustoren is een belangrijk cultuurhistorisch rijksmonument in Nederweert. Dergelijke grote restauraties aan de toren komen niet vaak voor. De oplevering is een belangrijk historisch moment voor Nederweert.

De gemeente bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de restauratie. Burgemeester Birgit op de Laak en gedeputeerde Hubert Mackus spraken de aanwezigen in de kerk toe, waarna buiten symbolisch de opleveringshandeling werd verricht. Ook sprak de voorzitter van het sponsorcomité ‘Vrienden van de Lambertustoren’, de heer Fons Jacobs, een woord van dank uit aan de vele sponsoren.

Vrienden van de Lambertustoren
Fons Jacobs geeft aan dat het lastig was om financiële middelen te vinden in de gemeenschap. “Dat hebben we onderschat, maar we voelen wel dat de toren midden in de maatschappij staat“, aldus Fons Jacobs. Het sponsorcomité blijft voorlopig nog in stand en ze gaan kijken of de stichting niet kan blijven bestaan voor ‘vrienden‘ van de toren. Doel zou moeten zijn om jaarlijks op 13 juli de verjaardag van de inmiddels 500 jarige toren te vieren.

Muzikale omlijsting en diashow
Tijdens de openingsceremonie werden in de kerk dia’s van het hele restauratieproces getoond. Hierbij wordt het ambacht van het restaureren treffend in beeld gebracht door Jac Smeets en Jack van den Heuvel van de Nederweerter fotoclub. Zanggroep ZusenZo uit Nederweert zorgt voor de muzikale omlijsting.

Restauratie Lambertustoren
De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de restauratie van de Lambertustoren aan de Kerkstraat in Nederweert. Begin november zijn de steigers verwijderd en is de toren weer helemaal zichtbaar. Een mooi moment om even bij stil te staan. De gemeente Nederweert nodigt daarom iedereen uit voor de officiële oplevering van de restauratie op zaterdag 30 november om 14.00 uur in de kerk van Nederweert. Je kunt deze middag ook een kijkje nemen in de toren. Op 25 februari was de officiële starthandeling. Uiteindelijk duurde de restauratie, precies volgens planning, circa negen maanden.

Werkzaamheden
In deze periode heeft aannemer Laudy samen met een aantal onderaannemers, de toren in de steigers gezet, het metselwerk vervangen, de voegen vernieuwd, het natuursteen hersteld en de leien van de vier hoektorens vervangen. Ook is het hout van de klokkenstoel hersteld, is een nieuwe zoldervloer aangebracht, zijn de wijzerplaten opnieuw verguld, zijn de led-verlichting en de bliksemafleiding hersteld, is er onderhoud gepleegd aan de luidklokken en zijn de kozijnen geschilderd. In totaal heeft de restauratie, inclusief voorbereidingen, ongeveer € 770.000,- gekost.

Sporen blijven zichtbaar
Alle restauratie- en bouwsporen uit het verleden vertellen een verhaal. Bijvoorbeeld over de functies die de toren heeft vervuld als uitkijktoren, verdedigingstoren of opslagplaats. Maar ook over het aantal keren dat de toren is vergroot. En wat hij heeft meegemaakt zoals twee branden en de Tweede Wereldoorlog. Net zoals de sporen van de vorige restauraties zichtbaar zijn, blijven ook de sporen van deze restauratie duidelijk zichtbaar. Ook al zullen ze na verloop van tijd iets vervagen. Hierdoor is er een nieuw verhaal aan de toren toegevoegd.

Meerdere bijdragen ontvangen
Er zijn voor de restauratie diverse bijdragen ontvangen, zowel groot als klein. Hiervoor is de gemeente zeer dankbaar. Een speciaal woord van dank aan het comité ‘Vrienden van de Lambertustoren’, die veel tijd en energie heeft gestoken in het organiseren van acties en activiteiten. Hiermee hebben ze ruim € 51.000 opgehaald. Maar ook aan de vier Nederweerter muzikanten die geld hebben opgehaald met het zelfgeschreven lied ‘Lambertus, Wachter van de Peel’. Grote bijdragen zijn ontvangen van de Provincie Limburg (35% van de restauratiekosten) en het BPD Cultuurfonds. Twee inwoners, die liever anoniem blijven, sponsorden ieder € 7.500.

Torenbeklimming
Vanmiddag is er ook gelegenheid om in kleine groepen de toren te beklimmen. Dit gebeurt onder begeleiding van vrijwilligers en is op eigen risico. Door het grote aantal treden (174) en de hoge traptreden is de klim erg intensief. Mensen die slecht ter been zijn of een slechte lichamelijke conditie hebben, raden ze daarom af om dit te doen. Jonge kinderen dienen onder begeleiding van een volwassene te zijn.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie