Skip to content

Nederweerter bedrijven doneren weer voor Cuba

Redactie
28 november 2019 | 13:00

Advertentie

Dit jaar zijn Mieke en Gerard van Stichting Cuba Adelante uit Nederweert-Eind met extra veel koffers (150 kg aan goederen) naar Cuba gegaan. Het is fantastisch dat verschillende bedrijven uit Nederweert goederen doneren om mee te nemen. Maar ook van veel particulieren krijgen ze spulletjes gratis aangeboden.  Eind oktober konden Mieke en Gerard zonder problemen doorlopen bij de douane in Cuba, het officieel erkend zijn van de Stichting in Cuba werkt wel heel fijn zo.

De officiële instantie ICAP Holguin had een speciaal programma voor hen gemaakt. Niet alleen een bezoek aan de weeshuizen maar ook bezoek aan andere overheidsinstellingen. Cultuur werd ook niet vergeten, er was op dat moment de aanvang van de week het festival Ibero-American en bezoek aan een papiermuseum in Holguin. Daarnaast kregen Mieke en Gerard de toestemming om naar een aantal plaatsen te gaan in Cuba en gebruik te maken van de bus van ICAP met chauffeur.

Reisverslag

Een belangrijke vraag vanuit ICAP was: projecten aangaan met jongeren/groepen vrijwilligers uit Nederland in Cuba. Denk bijvoorbeeld aan kleine verbouwingen, opknappen van lokalen in scholen, op gebied van kunst en cultuur, agrarisch, enz. Ze regelen dan dat er toestemming komt zodat dit gedaan kan worden, ze regelen onderdak in Casa Particular (vergelijkbaar Bed & Breakfast) of hotel. Er kunnen afspraken gemaakt worden over de tijd van werken en ontspanning. Bijvoorbeeld dat er een halve dag gewerkt wordt en halve dag ontspanning of 1 week werken en 1 week vrije tijd. Dat eventueel benodigde gereedschappen voor de werkzaamheden in Cuba kunnen blijven. Ze hebben in Cuba zelf vaak weinig tot geen gereedschappen. Natuurlijk moet wel de vlucht, onderdak, eten/drinken en ontspanning door de jongeren/vrijwilligers zelf betaald worden. Geïnteresseerden kunnen eerst contact met Mieke en Gerard opnemen, daarna geven zij de aanvraag door aan ICAP in Holguin. Ook andere stichtingen die Cuba willen helpen zijn van harte welkom.

Nirint Shipping Rotterdam
Nirint Shipping wil met Mieke en Gerard gaan samenwerken en hierdoor kunnen zij sowieso een gratis container gaan vullen die zij voor hen naar Cuba verschepen. Hiervoor hebben zij al toestemming aangevraagd in Havana, en ICAP Holguin voorziet geen problemen. Er kunnen dan goederen worden verscheept voor overheidsinstellingen zoals weeshuizen, ziekenhuizen, scholen en bejaardenhuizen. Daarom de vraag van Mieke en Gerard: Wie beschikt er over opslagruimte die zij voor gratis of weinig geld mogen gebruiken?

Meeting over blokkade door Amerika en impact ervan
Mieke en Gerard waren ook uitgenodigd om deze meeting voor studenten bij te wonen. Een aantal sprekers gaven aan hoe nijpend de situatie was. Ook de studenten mochten hun woordje doen. Na afloop kregen Mieke en Gerard een boek met gedichten van José Martí uitgereikt. Ook werden zij geïnterviewd door verslaggever Arnaldo Vargas Castro bij radio Angulo en konden zij vertellen over het ontstaan van de stichting en het doel ervan. Arnaldo heeft meerdere artikelen geschreven over de bezoeken die zij gedaan hebben voor de stichting  zoals aan de meeting, het ziekenhuis en de school. Je kunt ze lezen op onze website www.stichtingcubaadelante.nl

Arme families
Begin van het jaar heeft Carlos, contactpersoon in Cuba voor stichting Cuba Adelante, gezorgd dat er een badkamer gebouwd werd voor de familie Elsa, Elba en Michiel. Ze waren er ontzettend blij mee en omdat Elsa gehandicapt is, hadden Mieke en Gerard een douchestoeltje voor hen meegenomen. Dit was geschonken door Toon en Nellie Maas. Voor de andere twee families van Jero en Tata willen Mieke en Gerard een eenvoudige badkamer laten bouwen, de families kunnen ook een handje helpen met het afbreken en weer opbouwen, de kosten zijn ongeveer 700 euro per badkamer. Donaties zijn van harte welkom op NL07 KNAB 0723 5497 45 ovv badkamer Jero/Tata.

Nu een 5e Weeshuis
Er is een nieuw weeshuis bijgekomen omdat een andere te klein werd. Het geld van het nieuwe weeshuis was op om ventilatoren te kopen en dat hebben Mieke en Gerard maar voor hen gedaan. De kinderen hadden er geen voor op de slaapkamers en konden maar moeilijk slapen. Deze keer hadden Mieke en Gerard 3 laptops voor de studerende meisjes bij, gegeven door Peter en Catja Beijerinck, Arno Coppen en Arjan en Jennifer van der Poel. Ook kregen zij een smartphone, geschonken door Toon en Nellie Maas, Peter en Marlene Maas en een bedrijf. We hebben voor de meisjes een simcard gekocht.

De 2000 tabletten paracetamol, geschonken door Dhr. Naus van Apotheek Nederweert, werd over de weeshuizen, bejaardenhuis Banes en Le Thi Riengschool verdeeld. Daarmee maak je ze heel blij want paracetamol wordt ook gegeven bij ziekte Dengue (overgebracht door muskieten). Dengue komt veelvuldig voor in Cuba. Ook kwamen Mieke, Gerard, Carlos met zijn vrouw Yeni er terug met taart, pizza en drinken om er weer een klein feestje van te maken. Bij één weeshuis waren er twee jarigen, dat werd een dubbel feest.

De Goede Doelen Winkel in Nederweert heeft het mogelijk gemaakt dat begin van dit jaar een extra ruimte gebouwd kon worden in het weeshuis met geestelijk gehandicapten, waar de kinderen educatie op de computer konden doen. We konden het nu zelf met eigen ogen zien hoe het geworden is.

Ziekenhuis Lucia Inigues Landin in Holguin
Mieke en Gerard werden uitgebreid voorgelicht hoe ze werkten op de afdeling oogheelkunde. De meegebrachte, speciale oogmesjes geschonken door Jo Koster, konden ze daar heel goed gebruiken. Dat gold ook voor het verbandmateriaal, geschonken door Dhr. Naus Apotheek Nederweert, 3 gehoorapparaten met accessoires geschonken door Thieu Loijen en Toon en Nellie Maas en nog andere medische spullen. Ze kregen een goede uitleg van de gang van zaken en konden de polikliniek ook bezichtigen. Na afloop kregen ze een lijst mee van spullen die ze daar tekort kwamen. Hier staat ook laserapparaat op voor het behandelen aan bijvoorbeeld staar, wie kan Mieke en Gerard daaraan helpen?

Laboratorium Protheses.
Vorig jaar hadden ze twee beenprotheses meegenomen in hun bagage. In het laboratorium hadden ze de protheses aangepast voor een man. Ze maken daar op bestelling allerhande protheses. Dit jaar hadden Mieke en Gerard een aantal steunkousen bij, geschonken door Toon en Nellie Maas en Geer en Ingrid Janssen. Na afloop mochten ze ook een kijkje in hun werkplaats nemen om te zien hoe de protheses gemaakt worden. De gekregen borstprotheses werden door directrice Lupe van ICAP Holguin in ontvangst genomen. Zij kent vrouwen die hier heel blij mee zullen zijn. Hoofdkantoor ACLIFIM, Cubaanse vereniging van mensen met een motorische beperking.

De directrice, Marina Santiesteban, had een aantal mensen hiervoor uitgenodigd om een gesprek mee aan te gaan. De meeste mensen hadden door een ongeluk een arm, been of benen verloren. Mieke en Gerard hadden een rolstoel bij, geschonken door Peter Gahler van Boortoren uit Ospel, en een  rollator, geschonken door Jeroen Berben, meegebracht. Ook maakten ze kennis met een Cubaans landskampioene tafeltennister Yanelis Silva Zamora. Ze heeft verschillende medailles gewonnen. Mieke en Gerard zijn volgend jaar uitgenodigd om een training van haar bij te wonen.

Contactpersoon Carlos en Yeni
Mieke en Gerard zijn zo blij dat zij zo goed bijgestaan worden door Carlos en Yeni, ondertussen zijn zij ook medewerkers van de stichting geworden. Zij weten precies, door het werk van zo’n 20 jaar bij een andere Nederlandse stichting, hoe er gewerkt wordt en wat belangrijk gevonden wordt. Carlos heeft vaak maar een half woord nodig en begrijpt wat zij willen. Hij weet precies hoe er in Cuba gehandeld moet worden. Zonder Carlos en Yeni kunnen Mieke en Gerard weinig doen.

Carlos gebruikt ook de elektrische driewieler die zij vorig jaar meegenomen hadden. Rijwielservice Rob Schreurs uit Nederweert had deze geschonken. De achter buitenbanden en binnenbanden waren nu aan vervanging toe. Mieke en Gerard mochten de banden tegen een gereduceerd tarief meenemen.

Mieke en Gerard willen iedereen die op de één of andere manier geholpen heeft het afgelopen jaar, heel hartelijk bedanken, ook namens hun contactpersoon Carlos en Yeni. Dit geldt ook voor de sponsoren van de muziekmiddag dit jaar. Ook van degenen die zij in Cuba geholpen hebben, vragen om jullie nogmaals hartelijk te bedanken.

Er valt nog veel meer te lezen in hun reisverslag. Je kunt het lezen en foto’s bekijken op hun website www.stichtingcubaadelante.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie